ÇAMOLUK DERNEĞİ KONGRESİNE GİDERKEN…

Aralık 2011’de,Çamoluk derneği olağan genel kurulu yapılacak.Son genel kurul iki yıl önce 2009 da yapılmıştı.Görünürde,önümüzdeki genel kurulda yarışacak iki aday var.Adaylardan biri ,son dernek başkanı Gücer Köyünden Yaşabey Kalebaşı ve diğeri de Çamoluk Festivallerinde üç defa ağalık yapmış Karadikmen (Manuzara) Köyünden Murat Şapaloğlu.Her iki adaya da başarılar diler,kongrenin Çamoluk için hayırlı olmasını dilerim.
Bu kongrenin daha doğrusu Çamoluk Derneğinin her kongresinin,Çamoluk için ne kadar önemli olduğunu biraz derinlemesine analiz etmekte yarar var.Öyle sanırım ki Çamoluk Derneği, ilçemizin gelecekteki yolunu çizen ve adeta “ kaderini tayin eden “ kurumların başında gelmektedir.Derneğin faaliyetleri,aldığı kararlar,yaptığı çalışmalar,tutunduğu tavır,taşıdığı heyecan ve attığı her adım, ilçemizin geleceğini ilmik-ilmik dokuyan bir halı tezgahı gibidir.Yapılan her bir çalışma ne kadar yararlı,ne kadar kucaklayıcı ve ne kadar “problem çözücü” olursa, ilçemizin geleceği de o kadar parlak ve “umut verici” olacaktır.
Bu nedenledir ki,hemşerilerimiz  şan,şöhret ve kendini tatmin için değil de “hizmet”,”fedakarlık” ve “Çamoluk” için başkanlığa ve yönetime talip olmalıdır.İlçemizin artık boşa geçirecek bir günü bile yoktur.Arap saçına dönmüş problemler yumağını hızlıca çözmek ve ilçemizi Kelkit vadisinin “bir incisi” haline getirmek için başkanlığa ve yönetimlere talip olmak gerekir.
İlçemizin bir çok köklü sorunu vardır.Bu sorunların tartışıldığı ve çözümler üretildiği yerdir “Dernek Kongresi”.Yoksa,falanca kazansın diye ortalığı biraz terörize ederek oldu-bittilerin hüküm sürdüğü yer değildir.Eğer genel kurulda,oldu-bittiler yaşanıyorsa,Çamoluk için neler yapılması gerektiği değil de,birilerinin kazanması için “yağcılık” konuşmaları yapılıyorsa,vah garibim Çamoluk…vah…gitti iki yılın daha…geçmiş olsun…
Değerli Hemşerilerim… Hepimizin ortak inancı şudur ki, bugün ki durum ilçemizin kaderi değildir.Etrafımızdaki ilçeler ufak-ufak da olsa ileriye dönük adımlar atarken,bizim hızla geriye gitmemiz kabul edilir değildir.İlçemizin birikimlerine,okumuş insan potansiyelimize,İstanbul’daki gücümüze ve Çamoluk’un İstanbul’daki itibarına bakıp,sonrada, ilçemize baktığımızda “çok büyük bir uçurum” olduğunu herkes görmektedir.
Bu uçurumu kapatacak yer “Çamoluk Derneğidir”.İlçemizin kalkınması ve gelişmesi için çalışan Kaymakamlık,Belediye ve diğer devlet birimleri arasında koordineyi sağlayacak,teşvik edecek ve “yapılan işleri çok sıkı takip edecek” yerdir dernek.Hemşerilerimiz arasında birlik-beraberliği sağlayacak,sivil gücü harekete geçirecek,çözümler üretecek yerdir dernek.
Kim kazanırsa kazansın,hiç kimse derneğe siyaseti bulaştırmamalıdır.Dernek,bütün kesimlerin ortak mekanı olmalıdır.Ayrıca,kim kazanırsa “her köyden 25 üye” saçmalığını da derhal kaldırmalıdır.Hem Çamoluk derneği diyeceksiniz,hem de her köyden 25 üye ile sınırlayacaksınız.Çamoluk derneği,Ortaçağda belirli üyelerden oluşan “Çamoluk Derebeyliği” mi? ,her köyden 25 üye dışında üye olmak isteyenler üye olamayacaklar mı? Üye olanlar Çamoluk’lu da olamayanlar Çamoluk’lu değil mi? .Hani nerde kaldı birlik-beraberlik?.Üye olamayanlar Çamoluk Derneğini ne kadar sevebilir ve ne kadar katkı sağlar?.Bana göre her köyden 20-25 üye saçmalığı,birlik-beraberliğimize vurulmuş bir balta ve dolayısıyla ilçemizin geri gidişindeki en büyük faktördür.
Ayrıca,dernek “sadece hizmet “yeridir.Belirli kişi ve grupların her dönem iktidarlarının sürdürüldüğü yer olmamalıdır.”Mahkeme kadıya mülk olmadığı gibi,dernekte belirli kişilerin saltanat sürdüğü,cirit attığı yer olmamalıdır”.Hemşerilerimiz,hizmet için bu göreve talip olmalı ,illa ben kazanayım,illa benim dediğim olsun anlayışıyla hareket etmemelidir.Yani dernek, bir güç ve gövde gösteri yeri asla olmamalıdır.
Dilerim önümüzdeki dönemde bütün bu noktalara dikkat edilir.
Şimdiden,kongrenin ilçemiz için hayırlı olmasın Allah’tan dilerim.
Saygılarımla…25.11.2011.
YORUM EKLE
YORUMLAR
orhankılıçdere
orhankılıçdere - 12 yıl Önce

kutluca köyünden olan ben orhan kılıçdere,kongeremizin hayırlara vesile olmasını dilerim.RABBİMDEN.Mevcut yönetimi destekliyorum.başarılar diliyorum.gerçek den çam oluk için en güzeli yapan kardeşlerimden rabbim razı olsun,birde mümkünse üye sayısını bilinçli olarak artırmada fayda olacağına inanıyorum.kongerede ek bir kararneme imzalanarak mevcut üyelerle toplantı yaparak karara bağlanmasından yanayım .taraflı olmamak şartıyla samimi olan çamoluklu bireyleri üye yapmayada devam kararı alırsak güzel olacağına inanıyorum.sıkıntıya meyiletmemek şartıyla bu durumu gözden geçirelim inşallah.ben şahsım adına konuşuyorum.hakkı savunanlar ve hakkı üstün tutanlar olarak halkının çıkarlarını halkına hizmeti şiar edinen kardeşlerimi çamoluğu çamoluk olarak görmemeyi çamolukluyu düşünerek eytim düzeyini yükselten yönetici kadroları tebrik ediyorum.yeni,yeni eytimci kardeşlerimi yetiştirmeyi umut ediyorum.ve mevcut yönetimi destekliyorum.şimdiden tekrar görev almalarını diliyorum.sevgiler saygılar

Fatih AYDIN
Fatih AYDIN - 12 yıl Önce

Ömer Faruk Hocam,

En kalbi muhabbetle size selamlarımı iletiyorum. Yazınızı pür dikkat okudum. Arzu ederseniz belirttiğiniz bu hususları başarmak için buyrun birlikte çalışalım ve mahkemenin kadıya mülk olmadığını gösterelim.

Selam ve dua ile...

Fatih AYDIN
Çamoluk Derneği Başkan Yardımcısı

Ömer Faruk Karabul
Ömer Faruk Karabul - 12 yıl Önce

Aleyküm Selam,davetinize teşekkür ederim.Sağolun.Bildiğiniz gibi,geçen üç yılda Marmara Üniversitesi Mezunları Derneği başkanlığı,Alucra İ.H.L.Derneği ve Çamoluk Kuran Kursu Derneği yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundum.Üç derneğin son kongrelerinde yönetim kurulu üyeliklerinden ayrıldım.Bu dönem aktif dernekçilik yapmama kararı aldım.
Sizinle hertürlü ortamda çalışabileceğimi açıkça söyleyeblirim.Hiç şüpheniz olmasın.Dernekteki gayretini ve fedakarlığını yakinen biliyorum.Bu konuda hiç tereddütüm yok.
Dikkat edilirse yazıda hiç bir şahıs ismi geçmiyor.Çamoluk için artık "şahısları ve olayları değilde,fikirleri ve sistemleri"konuşmalıyız.Yazıda kimseyi muhatap almadım,yapılan yanlışlıkları muhatap aldım.Doğru düşündüğüm noktalarda vardır,yanlış düşündüğüm noktalarda.Kartopu gibi büyüyüp,çığa dönüşen sorunlar var.Artık el yordamıyla dernekçilik yapılmamalı.Bu önerilerim herkesedir..bana,sana,şimdiki ve gelecek yönetimedir,hepimizedir.Kimse şahsen üzerine almamalıdır.Selamlar.

Musa Bayındır
Musa Bayındır - 12 yıl Önce

Selamın Aleyküm Ömer Bey, yazınızı okudum Çamoluk için malum her Çamoluklu gibi güzel dilek ve temennileriniz var. Yalnız bu 25 üye konusunda ne gibi bir zarar görüyorsunuz bunu çözebilmiş değilim. Bence her köyün eşit oranda üyesi olması eşit oranda söz hakkı olması demokratik bir yapı olduğunun göstergesidir. Eleştiriniz bu sayının düşük olmasından yana ise ona da şöyle bakıyorum ortalama 850 üyesi olan bir dernekte kongreye kısmen 550 kişi katılıyorsa bu sayıyı artırmakta gereksiz gibi görünüyor. Her köyün eşit üye sayısı olması her köyün bu dernekte aynı derecede varolduğunu gösterirki gerçekten güzel düşünülmüş bir uygulama. Neden rahatsız oluyorsunuz gerçekten çok merak ediyorum bilmediğimiz bir şeyler mi var ?

Ömer Faruk Karabul
Ömer Faruk Karabul - 12 yıl Önce

A.Selam.Musa bey,bana göre sizin sorunuz ilçemizin geleceği için en can alıcı sorudur.Bu üye sınırlamasının etkilerini analiz etmek başlı-başına bir yazı konusudur.Fakat yinede kısa-kısa anlatmaya çalışacağım.
1-Bu durum dernekler kanuna göre yasal değildir.18 yaşını dolduran her Çamoluk'lunun "Çamoluk Derneği'ne üye olma hakkı vardır".Bunu hiçkimse sınırlayamaz.Bildiğm kadarıyla tüzükte böyle bir sınırlama yoktur.Yapılan uygulamanın Y.Kurulu kararıyla yapıldığını sanıyorum."Yönetim kurulu kararları tüzüğe,dernekler kanuna ve yasaya aykırı olamaz".Olursa,kanunsuzluk vardır. Şuanki yapılan durumda yasal değildir-kanun dışıdır.Temel yanlış atılınca,diğer herşeyin doğru ve düzgün gitmesi beklenemez.
2-Her köyden 25 üye ile snırladğınızda,kabaca nüfusu 100.000'i bulan hemşerilerimizden üye olmak isteyeni," olamassın sizin köyün üye saysı dolu" deyip reddetmek o kişi üzerindeki psikolojiyi anlayabiliyormusunuz.

Ömer Faruk Karabul
Ömer Faruk Karabul - 12 yıl Önce

İnsan gelecek siz reddeceksiniz,o insan derneği,memleketini nasıl sevsin.Bu durumdaki yüzlerce hemşerim seslerini yükseltmiyorsa edebindendir.Anlayana,sessizlik büyük bir çığlıktır.
3-Türkiye'de yaklaşık 50.000 dernek var.Araştırın böyle bir uygulama Türkiye'de başka bir yerde var mı?Bulamazsınız,çünkü burası Çamoluk.
4-Soruyorum,Çamoluk Dernek Yönetimini genel kurul üyeleri seçti,peki,her köyden 25 üyeyi kim seçti?Yüzlerce nüfusu olan irili-ufaklı 36 pare köy var,bu kadar nüfus içinde bu üyeler hangi kriterlere göre ,kim tarafından belirlendi?Hangi dengeler gözetildi?25 üyeyle sınırlama kime soruldu?
5-"Birşeyi sınırlamak,onu kontrol etmek için yapılır".Üye sayısını sınırlamak derneği "Çamoluk'un derneği olmaktan çıkarıp,belirli kişi ve gruplrın derneği " yapmaz mı?
6-Şimdi bir teori yürütüyorum.Şimdi "her köyden 25 üye sınırlaması yapılırken aynı görüş-anlayıştan kişiler veya aynı grubun adamları derneğe üye yapılırsa" orda adaletli temsil olur mu? orda hak-hukuk olur mu?

Ömer Faruk Karabul
Ömer Faruk Karabul - 12 yıl Önce

7-Bu durumda demokrasi,katılım,özgür düşünce,olur mu?Böyle bir dernek "Çamoluk Derneği değil kontrol altındaki Çamoluk Derebeyliği olur".
Yazdığım makalenin sonunda dikkat ettiyseniz,"bu sınırlama,ilçemizdeki sorunların ana kaynağıdır" yorumunu yapmıştım.Aynı görüşteyim.
Katılım az deniliyor.Çünkü,belirtilen nedenlerle insanlarımızda,kalp kırıklığı var,nasıl olsa aynı kişiler seçilir anlayışı var,bu nedenle niye seçime gideyim fikri var,kalıplaşma var,bir hareketsizlik var.hareket olmayan yerde de bereket olmaz.kusura bakmayın.
Üyelik sınırlaması yapılmazsa,büyük köyler küçük köyleri ezer fikri var.Bu fikrinde doğruluk payı olsa da,görmek lazım.Üye sınırlaması kaldırıldığında böyle bir soru yaşanacak mı? hiç tahmin etmiyorum.nedenlerini açıklardım fakat şuan konu değil.
Eğer illa sınırlama getirelecekse üye sayısı," her köyden 100 - Yenice Beldemizden'de 200 üyeye çıkarılmalı" bu durum sınırlama da sayılmaz.
O zaman gerçek rekabet başlar ve sorunlar çözülmeye başlar.Ö.F.Karabul.

Ömer Faruk Karabul
Ömer Faruk Karabul - 12 yıl Önce

Üye sayısını sınırlamanın verdiği zararı çok basit olarak şöylede açıklayabiliriz."Şuan ki üyelerin çoğunluğu,belirli kişi ve grubu destekliyorsa,üye yapısında ve sayısında değişiklik yapmazsanız,her seçimde hep aynı kişi ve gruplar kazanır".Yani gerçek demokrasi olmaz.Seçilende nasıl olsa tekrar kazanacağı için fazla bir gayret göstermez,işler laşkalaşır,çözüm üretilmez,herşey klasikleşir,problemler artar.
Açın insanlarımızın önünü..Özgürce derneğe üye olsunlar..hareket olsun..enerji olsun.."Çamoluk kazansın".Ö.F.Karabul.


banner200

banner196

banner205