2,5 Trilyon Çöpe mi Gitti?

Çamoluk, Alucra arasına, Berdiya dağından yapılan yol, ilgisizlikten yok olmak üzere.

Yol yapım çalışmalarına başlandığı yıllarda, halka büyük umutlar vadeden ve geniş hayaller kumasına sebep olunan, Alucra Çamoluk arasında ki yeni yapılan yol, adeta kaderine terkedilmiş durumda.
2001 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamoluk’u Ziyareti sırasında dikkat çektiği, Alucra Çamoluk arasındaki yol sorununa  çözüm olması düşünülen ve km olarak daha kısa bir yol olacağı iddiası ile yapılan, Alucra,Çamlıyayla Köyü,Kutluca köyü ve Dulundas yayla sınırlarından gelip Yeniköy İçerisinden Çamoluk’a kavuşan yolda tam bir sahipsizlik ve boş vermişlik hakim.
Yolun kaba işinin bitmesine rağmen, yıllarca herhangi bir stabilize ve asfaltlama yapılmadığından dolayı yol, yağmur ve karlarla birlikte kaybolmaya yüz tutmuş neredeyse.

İddialara göre yapım aşamasında Eğribel Tüneliyle birlikte,Karadenizi, Akdenize bağlayacak ticaret yolu olacağı söylenen yolda  umutlar tükenmez üzere.

Yolun yapıldığı dönemde birçok kişinin, bu yol’un kış şartlarında çalışmayacağı eleştirisine aldırmadan yapılan yol aynı zamanda plan ve proje bakımından da bir garabet abidesi.

Uluslararası ticaret yolu olması düşünülen yol çalışmalarında, bir çok hataların yapıldığı, bunlardan en bariz olanının da, yol güzergahı tesbit edilirken, mühendislik ölçümlerinin değil, deyim yerindeyse göz kararıyla yapılmış olmasıdır.

Bu konuya en güzel örnekte; Dulundas Köyü ile yaylası arasındaki “Yellice” semtinde yaşanmış.
Önce yapılan güzergah, daha sonra buradan araçlar çıkamaz düşüncesiyle değiştirilmiş ve yeniden yapılmış.

Yol ile ilgili yapılan birçok eleştiriler var. Bunların başında ise yapılan yol’un herhangi bir kurum tarafından planlı ve program değil de kişisel girişimlerle yapıldığı.
İkinci olarak, Bölgenin coğrafi şartlarından dolayı bu güzergahın çalışmasının neredeyse imkansız olduğu .
Üçüncü olarak, yol’un Alucra Çamoluk arasına değil de,Yeniköy’e Köy yolu, Dulundas ve Kutluca’ya da Yayla yolu yapıldığı şeklinde.

Bu eleştirilerin yapılmasının sebebi ise; yolun Yeniköy’e kadar genişletilip asfaltlanması ve buradan sonra yolla ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması.

Yolun kaba maliyetinin ise 2006 rakamlarıyla 2.500.000.000 (İkibuçuk Trilyon) olduğu ve Alucra’dan Kutluca Köyü yayla sınırlarına kadar olan kısmın 1,500.000.000TL (Birbuçuk Trilyon)   Kutluca köyü yaylasından Çamoluk’a kadar olan güzergahın ise 1.000.000.000TL (Bir Trilyon) günümüz parasıyla toplam maliyet İki Milyon Beş yüz bin lira .

Harcanan paralar Alucra ve Çamoluk ölçeğinde büyük paralar .
En önemelisi ise bundan sonra bu yola bir çivinin dahi çakılamayacak olması .
Bunun sebebi de; Alucra’da ki siyasetçi ve yöneticilerin bu yola karşı çıkmaları.
Alucra Siyasetinin tepe isimlerinden bir dostumuzla yaptığımız özel bir sohbette,kendilerinin bu yola karşı olduklarını ve bu yolun kış şartlarında çalışmayacağını söyleyerek “Biz mevcut yola alternatif bir yol yapacağız bu da Hacıhasan Köyü sınırından devamla Köklüce ve Karadikmen köylerinden geçerek Şiran’dan gelen yola bağlantı yapacağız” dedi.
Yapılan bu harcamalardan sonra yolun kaderine terkedilmiş olması bu manzarayı gören herkesi derinden üzüyor.
Yol yapım aşamalarında farklı iddialar da gündeme getirilse de en önemelisi bu yolun bundan sonra çalışmadan harabe halde yok olup gideceğidir.

Soruyoruz…
Bu yol hangi kurum tarafından yapıldı.(Kara Yolları,Özel İdare,Orman İşletmesi)
Bu yol ile ilgili olarak yatırım planlaması yapıldı mı ,yapıldı ise, hangi kurum tarafından yapıldığı ve bundan sonraki aşamalarının ödenek ve planlaması var mı?
Bu yol hangi statüde yapıldı, Grup yolu mu Orman yolumu yoksa yayla yolumu?
Bu yol iddia edildiği gibi Çamoluk Adliyesinin ve Tarım Kredi Kooperatifinin karşılığı olarak Çamoluk’a sus payı mı verildi?
 Acaba buraya harcanan parayla mevcut yolda iyileştirme çalışmaları yapılıp daha kullanışlı hale getirilemez miydi.
Yoksa iddia edildiği gibi Yeniköy’e Grup yolu ölçülerinde bir yol, Dulundas ve Kutluca’ya da yayla yolumu yapıldı?

Bu yol kaçak mı yapıldı?

Mevcut Alucra Çamoluk arasındaki yolda, henüz asfalt çizgileri bile yok iken, bu kadar masrafın buraya yapılmış olması insanı ister istemez farklı düşüncelere sevkediyor.

Değerli Çamoluk Haber Okurları:
Herkesin ve her kesimin farklı siyasi görüş ve düşünceleri olması çok doğal ve tabiidir.
Biz Çamoluk Haber olarak bu yolla ilgili  bir çok kişi ile görüştük ve konuştuk.
Gördüğümüz ve tesbit edebildiğimiz kadarıyla bu yolun bu hale gelmesindeki sebepler merkezi değil yereldir.
Bizim kendi bölgemizdeki siyasetçi ve yöneticilerin sorumluluğundadır.
Çamoluk ta seçimler yapılmış ve iktidar partisi yüzde elliden fazla oy almış,
Referandum olmuş %92 ile Türkiye genelinde hatırı sayılır bir oranda EVET oyu çıkmış.
En önemlisi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2001 yılında Çamoluk’a gelmiş ve Çamoluk Alucra arasındaki yolu kendisi gündeme getirmiş. ‘ Çamoluk Alucra arasındaki yolu görüyorsunuz bu sizlerin kaderi değil‘ diyerek
Hatta Türkiye de ki yol sorununa en fazla mesaisini harcayan bir Başbakan olduğu halde.
İktidar için bu kadar pozitif bir ortamın olduğu bir ilçenin,Adliyesi gitmiş,Tarım Kredi Kooperatifi gitmiş,bankası yok(Yeni gelen Dijital Banka bir çok işlemi yapmıyor.)
Bir yol yapılmış.
Yaklaşık beş yıl olmuş kabası biteli, ilgileneni yok.
Yüksek Okul dendi, tabelası hazır olduğu söylendi, ancak kendisi yok.
Sağlık Ocağı, Hastane olacak dendi o da yok ( Hastane binasının yapımı dahi üstlenildi, hayırsever işadamlarımız tarafından)

Sizce bu kadar hizmet almaya müsait bir ortamda, hizmetlerin hatta vadedilen hizmetlerin yapılmıyor olması ne ile izah edilebilir.Çamoluk’un

Lütfen daha fazla oyalamadan bu yolla ilgili olarak ne yapılacaksa yapılsın!.
Yapılmayacak ise o da açıklansın onu da bilsin insanlarımız.
Son dönemlerde ortaya atılan bir iddia da, bu yol’un HES müteahhitleri tarafından yapılacağı ki bu hiç inandırıcı değil.

Lütfen bu konuyla ilgili olarak,elinizde gerçekçi, bilgi,belge varsa bize yollaya bilirsiniz yayınlanması için.
Yine yolla ilgili sizin düşüncelerinizi  haberin yorum köşesine yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Biz konunun takipçisi olacağız bundan emin olabilirsiniz..

Çamoluk Haber







Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2021, 18:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
hami karakuş
hami karakuş - 13 yıl Önce

valla allah katında hesabını vercek onlar tüyü bitmemiş yetimin hakkı var orda eğer onlar için hoş ise bizi söyleyecek sözümüz yok

burak sezer
burak sezer - 13 yıl Önce

maalesef acı gerçek bu dostlar düşmanların yapamayacağını içimizdeki insanların yapması.ve daha kötüsü bunu da hizmet adına,iyilik,doğruluk adına yapmaları.elbette mahşerde bir hesabı vardır o ayrı.fakat burada zayi edilen bu kaynak ve imkan bu halkın çocuklarının geleceklerinden çalınmıştır.bahsedilen miktarlarla kimbilir ne kadar sorunumuz çözülürdü?şimdi bu yol da kaç araba işler,kaç insan faydalanır,fayda/maliyet analizi yapılsa ne kadar kötü bir durum ortaya çıkar.sanırım insan olmanın ve imtihanın en önemli yeri de burası puslu havada iyiyi,doğruyu,hakikati,dostu,yanlıştan,yalandan,zaralıdan,düşmandan ayırmak ne zor oluyor hatta bazen imkansız.

emrah
emrah - 13 yıl Önce

yıllardır çamoluktaki söylentilerden biri bu yol hikayesiyidi. çamoluğa neler vadedeceği, artık çamoluğun transit ulaşım yolu üzerinde bir ilçe olacağı ve bu sayede kalkınacağına dair. ben o zamanlar ilkokulda okuyordum. bana bile güzel hayaller vadetmişti bu yol. şimdi ankarada gazi üniversitesinde okuyorum . yol biştmiş aradan 4,5 yıl geçmiş ve bu yolun bitirilip haline terkedildiğini yeni duyuyorum bir çamoluklu olarak. burda sunu şormak istiyorum kendi reklamı olduğu zaman pankartlar yaptıran, afişler astıran şak şakçılar tutup alkışlattıran çamoluğun siyasetçileri ve onların peşinden hava atıp jipleriyle gezen zenginlerimiz( kodamanlar) bu yolun bittiğini ve hizmete geçmesi için halkı neden haberdar etmezler. bal festivaline sanatçı getiriyoruz diye pankart yaptıracaklaına yolumuz bitti diye bir pankart yaptırsalar ya ne olur. hizmet yapmış olmaktan korkuyorlar sanırım. ben bir çamoluklu olarak halkın cahilliğinden ve bu siyasetçileri ve zenginleri alkışladıkları için suçluyorum.

saffet yılmaztürk
saffet yılmaztürk - 13 yıl Önce

çamoluk ilçemiz ve köyleri bu cahillik devam ettikçe ne yol nede banka gelecektir... akıllı atm bile fazla şu anda çamoluk'a

orhankılıçdere
orhankılıçdere - 13 yıl Önce

Değerli Çamoluklu Kardeşlerim.Bu yol konusunda bu ihaneti yapanları önce rabbime havale ediyorum.A.K.P.şakşakcıları neden cevap vermiyorsunuz,Çamoluklu soruyor,bu yol konusunda gerçekten yetkililerin bilgisimi yok yosa kasitli bir durummu var.en azından bunu öğrenmek isdiyoruz.kutlucaya yayla yolu oldugunu öğreniyoruz,dulundasa yayla yolu yapılmış deniyor.artı yeni köye kurup yolu olduğunu söyliyorlar.köyümüzün sınırları içerisinden böyle bir yolun geçmesi bu sözü söyletme anlamına gelmez bence fakat korkunç paralar harcanmış belliki yazık olmuş benim düşüncem madem bu kadar para harcanıyorduda neden en azından faliyet gösderebilecek 2 fabrika yapılabilirdi,ve 150 şer kişiden 300 kişiye iş sağlanabilirdi kanaatım o durki yanlış hesap yapılmışdır.diğer bir hesapla 10 tane büyük baş mandıra kurulabilirdi her mandıranın hayvan sayısı 100 baş olmak süretiyle mandıralar kurulup işletilirdi.bölgemizdede hayvancılık uygundur yapılmaya musaittir.niçin düşünülmedigöçün buşekildeönlenmesisağlanı

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205