Bu Yola Kimsenin Gücü Yetmiyor.

50 yıldır değişmeyen sorun Çamoluk Alucra yolu

Bu Yola Kimsenin Gücü Yetmiyor.

Yıllarca bölge insanının en büyük sorunu olan, her seçimde ya da ilçeyi ziyarete gelen her siyasetçi ve bürokratlara  birinci öncelik olarak bildirilen Çamoluk Alucra arasındaki  45 km'lik yol sorunu, bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da bizzat dile getirdiği ve "Kaderimiz mi bizim bu yollarda yürümek,bu yollarda araç kullanmak" diyerek karşı çıkmasına  ve 20 yıllık Ak Parti iktidarına rağmen bu yolun yapılmamış olması
kafalarda soru işaretleri bırakırken,aynı zamanda da,  büyük ihmallerin olduğu yönünde kuşkular oluşturuyor.
1970'li yıllarda yapılan ve yapıldığı gibi neredeyse günümüze kadar gelen yol, günümüz yol standartlarının çok altında bulunuyor.
İki ilçeyi birbirine bağlamasının yanında, Çamoluk'un il merkezine giden yolu da olan  45 kilometrelik Alucra Çamoluk arasındaki yolu kat etme mesafesi yaklaşık 50 dakika sürüyor.
Yani ortalama hız saatte 60 kilometrenin altında.
Özellikle Gürbulak Köyü sapağından Hacıören Taşçılar sapağına kadar olan 18 Kilometrelik kısımda ise bu hız daha da düşüyor.
Yolun zaman zaman  tek  araca düşmesi ve , yolda bulunan keskin virajlar nedeniyle kısa bir mesafeyi  katetmek uzun zaman alalıyor.
Yolu bilmeyenler için zaman uzamasının yanında ciddi de kaza tehlikeleri barındırıyor.
Kış aylarında zaman zaman ulaşıma kapan yolda kalan sürücülere ulaşmak saatler sürebiliyor.
Yine,yol güzergahında bulunan köprülerin de tek araçlık olması ayrı bir sorun.
Tüm bu sorunlar ve daha fazlası  ortada duruken, her neden ise, bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.
Bu yola ayrılacak bütçenin yüzlerce kat fazlasına malolan projeler başlanıp bitirilebilirken, maalesef bu yola deyim yerindeyse"bir çivi" bile çakılamıyor.

Çamoluk Alucra  yoluna kapsamlı bir çalışma yapmak bir yana,  kışın yağan kar nedeniyle patlayan asfaltların (yama)lanması bile uzun bir zaman alıyor.
Kışın patlayan yollar ancak Temmuz yada Ağustos ayında yapılacak olan şenlikler öncesinde ancak yapılyor. (protokol geçecek diye)
Bölgeden seçilen milletvekillerinin iktidar partisi ve kurulan hükümetlerde  önemli mevkiilerde görev almış olması da bu sorunu çözmedi
Belki de çözülmek istenmedi.
Parti farketmekesizin muhalefette dile getirilen bu yol, her nedense iktidara gelince unutuluyor.
Son olarak 2020 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Sayın Necati Tığlı bu konuyu gündeme getirmişti.
Necati Tığlı, Çamoluk Alucra arasındaki yolun standartlarının yükselmesi için Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'na yazılı soru önergesi vermişti.
Önergeye verilen cevap ise hiçte iç açıcı değil.
Bakan verdiği cevapta; Çamoluk Alucra yolunun 2018 yılında,proje kapsamına alındığı ve yolun bakım onarımının yapıldığını ayrıca 2020 yılı programına sathi kaplama olarak alındığını ve bütçe imkanları neticesinde yapılacağı yönünde idi.
Maalesef 2020 yılını da bu yol bu şekilde tamamlamak zorunda kaldı.

Bu yolun yapılmamasının sorumluları:

Öncelikle Çamoluk Ak Parti Teşkilatı ve Yöneticileri (İstisnalar olabilir)
İkincisi; yakın zamana kadar kendisinden izinsiz Çamoluk'ta çaycı görevlendirmesinin bile yapılamadığı Sayın Veysel Ekmen
Üçüncüsü ise; 3 Dönem milletvekili seçip bizim sorunlarımızla ilgilenmesi için Ankara'ya gönderdiğimiz Sayın Nurettin Canikli'dir.
Bir de Karayolları Sivas Bölge Müdürlüğü.

Sebeplerine gelince:
Ak Parti kuruluşundan iktidar oluşuna büyük destek veren Çamoluk halkına, bir dönem 5 milletvekilinden dördünü Ak Parti almasına rağmen teşkilat sorumluları tek adam üzerinde yoğunlaşarak 
bütün enerjisini Nurettin Canikli'ye vermiş ve halkı da bu yöne kanalize etmişlerdir.
Nurettin Canikli'yi aşırı sahiplenip diğer milletvekillerine daha mesafeli durulması sonucu,"bölgenin hakimi Canikli" anlamına gelen kanaat hakim olmuştur.
Bu uygulama, milletvekillerinin ilçe ziyaretlerinde apaçık ortaya konmuştur.
Aynı parti den olmalarına rağmen, Nurettin Canikli ilçeye geleceği zaman, yazın sıcak, kışın soğuk demeden uzun kortejler oluşturulurup karşılanırken, diğer milletvekilleri de ender geldikleri Çamoluk'ta  
Sıradan bir vatandaş gibi ilçe teşkilatında ağırlanıp  resmi ziyaretlerin ardından ilçeden ayrılmışlardır.
Karşılandıkları gibi de Çamoluk sorunlarına isteksiz davranmışlardır.
Nurettin Canikli ise tüm bu iltifata rağmen, 3 dönem boyunca. iki  ilçenin en büyük  sorununu görmezden gelebilmiştir
Vatandaş görevini yapmış her dönem destek olmuş fakat desteği alanlar duyarsız kalabilmişlerdir.

Neden Veysel Ekmen?
Ak Partitinin kuruluş aşamasından son iki yıla kadar, Ak Parti Çamoluk Teşkilatını dizayn eden, İlçe Başkanından Belediye Başkan Adaylarına kendisinin onayı olmadan seçilmesinin imkansız olduğu bir dönem yaşandı.
Nurettin Canikli'nin ilçeye  her gelmesinde genelde yanında bulunan ve halk arasında Sayın Canikli'ye sözü geçen biri olarak anılmasından.
İlçe Başkanı seçimi için Giresun İl Teşkilatına giden adaylara; "Veysel Bey Kimi derse o adayımız" denmesinden.
Hülasa, Çamoluk'un sahibi olarak görülmesinden.
Sayın Veysel Ekmen,mevcut Çamoluk Alucra yolu atıl durur iken, Çamoluk Alucra arasına Dulundas, Yeniköy arasından ve Kutluca yaylasından geçen yeni bir yol yaptırabilmiştir.
Bu yol yapıldığı ile kalmış adan  on yıldan fazla geçmesine karşın,herhangi stabilize ve asfaltlama çalışması yapılmamıştır. 
Oysa bu yola harcanan ülkenin enerjisi mevcut yola yapılmış olsa idi, bu gün bu sorunlar konuşulmuyor olabilirdi.
Çamoluk Haber olarak, o zaman da bu yola yapılanın gereksiz bir yatırım olduğu ve bu yolun mevsimsel şartlar nedeniyle çalışmayacağını dile getirmiştik. Nitekim de öyle oldu ve yapıldığı ile kaldı.
İlgili haber:
 2,5 Trilyon Çöpe mi Gitti.

Neden Nurettin Canikli?
Ak Partiden Milletvekili seçildiği andan itibaren Çamoluk halkından hüsnü kabul görmüş, her ilçeye geldiğinde kendisine gerekenden fazlası yapılmış olmasına rağmen, maalesef Giresun Milletvekili olarak görev yaptığı dönemlerde bu sorunu 
çözmemiştir.
Çamoluk'ta kendi döneminde yapılan devlet hizmetlerinin neredeyse tamamına yakınının, açılış ve hizmete girme zamanları sayın Nurettin Canikli'ye göre programlanmasına rağmen.
Yani Çamoluklunun kendisni bir ağabey olarak görmesine, her platformda kucak açmasına,kendisine gösterilen bu hüsnü kabulün diğer milletvekillerinden esirgenmesine,
belki de, günümüze kadar Çamoluk'ta en fazla kabul görmesine rağmen, maalesef tüm Çamoluk'un umutlarını yıkmıştır.

Başka bir sebepte; Bahse konu yolun Karayolları Sivas Bölge Müdürlüğüne bağlı olması da kafaları karıştıran ayrı bir konu.
Çamoluk İstanbul yolunun Sivas Gölova ilçesinden geçiyor olması.
Oysa daha kısa olan ve Gölovayı bypas eden zağpa yolu var.
Çamoluk halkının büyük bir kısmının daha kısa olması nedeniyle bu yolu istemesine karşılık Sivas protokolünün hep mesafeli durduğu iddia edilmiş, zaman zaman güdük te olsa yapılan rehabilite çalışmaları yer yer akamete uğramıştır.
Çamoluk Alucra yolunun devamı Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğüne bağlı olması da bu tezi güçlendiriyor.
Alucra Şiran yolu.
Yol; bakımı ve temizliği ile Çamoluk Alucra yolunun yanında hemen dikkat çekiyor.
Tüm bunlar ortada iken acaba bu yolun bu şekilde kalmasında Karayolları Sivas Bölge Müdürlüğünün de bir dahli var mı diye sormadan edemiyor.

Yapılması gereken; Ak Partiyi kurup iktidara  geldiği andan itibaren Çamoluk halkı tarafından büyük kabul gören, her fırsatta bölgenin geri kalmışlığına bakmadan desteklediği ve 19 yıl önce kendi dile getirdiği bu yol sorununu
bölgemiz milletvekillerinden alıp sayın Cumhurbaşkanına iletmektir.
Çünkü bu yolu yaptırmaya bölge milletvekillerinin ya gücü yetmiyor, ya da yapılmasını istemiyorlar.
Çünkü onlar da biliyor ki; bu millet her ne kadar Canikli'ye sahip çıksa da, onların şahıslarından ziyade, oylarını sayın Cumhurbaşkanı için bu yönde kullanıyor.

Yapılması gereken oyların sahibine ulaşmak,yani Cumhurbaşkanımıza.
Bundan sonra tek gündem bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine getirebilmek olmalı.
Teşkilatlarla olmuyorsa; sivil komiteler ile sorunu yerine taşımak.
Derdimizi dert edinecekler ile bu yola çıkmak.
Makam,mevkii,şan,şöhret gözetmeden.
Derdi olan ile dertleşerek bu yola çıkmak gerek.
Hiç olmazsa,Sosyal Medyayı ve CİMER'i kullanarak.

Ülkemiz büyük bir ülke.

Güçlü bir ülke.

Bu yolun kat be kat fazlasısını yapacak kapasiteye sahip bir ülke!!!

Yol ile ilgili videoyu izlemek İçin TIKLAYIN

Haydi Çamoluk!....

Çamoluk Haber


 
  

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2021, 18:54

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
Burak Bakırhan
Burak Bakırhan - 3 yıl Önce

Helal olsun. Vurdum duymaz, kervanım yürüsün yeter diyen yöneticilerle, idarecilerle bu sorunlar çözülmez halkın sorunlarını bilen bu sorunlar için elini taşın altına koyan yöneticiler, idareciler bize lazım. Diğerleri içinde halk gereken tepkiyi artık göstermelidir.

Fahri Tonbul
Fahri Tonbul - 3 yıl Önce

Bu konuyu cimere yazıyorum bakalım ne cevap gelecek.

Mutlu LORTOĞLU
Mutlu LORTOĞLU - 3 yıl Önce

Öncelikle şunu sormak istiyorum Çamoluk üvey avlar muamelesimi görüyor.Her seçimde iktidar partisi olan AKP ye yüzde doksan in üzerinde oy verirken doğuda yüzde 20 bin altında oy aldığı bir bölgeye yapılan yatırımın onda biri bile yapılmıyor.Acaba biz başka ülkenin mi vatandaşıyiz.Guzel yatırımları hak etmiyomuyuz.İlcemize gelen bürokratlara değerinden fazlamı değer verdik bilemiyorum.Çamoluk ve Alucra'li olrarak bütün hemşerilerimizin cimere bu konuyu yazmalarını rica ediyorum.Hem sosyal medyada hemde görsel basında gündem oluşturulmalıdır.
Aynı zamanda muhtarlar ,dernek başkanları, belediye başkanı ve sözü geçen büyüklerimiz iş adamlarımız bizimde yatırıma ihtiyacımız var hep birlikte istersek başarabiliriz.
Unutmayın ki biz milletiz.Ankaraya gönderdiklerini sadece bizim vekilimiz
Yetkiyi biz verdik ve istemekte en doğal hakkımız dir saygilar

Fikret Kesecek
Fikret Kesecek - 3 yıl Önce

Evet bu yollar bizim kaderimiz. Kaderimiz.olmasa seçip gönderdiğimiz yetkililer bir şeyler yapar di. Ve bu yollar kaderimiz olmaktan çıkardı. Şükür bu güne hiç yoktan iyidir. 68 70 li yıllarda stabilize yapılan yol rahmetli Turgut Özal döneminde asfalt olmuştu.
Sayın Cumhurbaskanimiz 2p yıl önce Alucra ekin festivalinde söz vermişti ilk iş bu yolları kader olmaktan çıkaracağız diye. Ama ne çareli 20 yıl sonra daha kötü durumda şimdi.
Bu işi içinde bir çok engel var. Ilgililer bilgililer Camolukta 33 köyün tüm alt yapısı üst yapısı ve tüm sorunları çözecek birikimi dağın başına çalışmayan bir yola harcadilar. Kimsede sormadi
Bu dağın basında yol olmayacağını çalışmayacağını bile bile. Bu memleketi tanıyan insanlara görev verilse idi bu sorunlar hiç olmazdı.
Cumhur başkanımız belkide bu yol yapildi diye biliyordur. Hani dağ basında.ki yol varya kasımda kapanir mayısta açılır işlemez kuş uçmaz kervan geçmez. Bu kadar yolu bizim köylülerimiz muhtarlarımız bile yaylalarına yaptılar ve işler durumda
Dert bir.degil ki.
Şimdi size şunu söyleyeyim
Ankarada anayaso Yap bizede bir iltimaso
Camolukta Ankaraya ses gitmiyor. Bizim gitmeye hiv gücümüz yetmiyor. Ne diyelim.
Rahmetli Turgut Özal 'ın yaptırdığı dere.yolu ve kaledere sınırlarında bulunan su an kağnı bile geçmeyecek bir koptu var yse ni yaptığı yıllar önce.
Onu bile yıkıp yenisini yapamıyorlar. Daha ne duyelim

Fikret Kesecek
Fikret Kesecek - 3 yıl Önce

Yorumlar burdan gidince kayboluyor.

Muhsin Lortoğlu
Muhsin Lortoğlu - 3 yıl Önce

Gördün mü yok değerli abilerim kardeşlerim başkanlarım çok değerli Çamoluk gazetemizin yönetim kurulu başkanı Kazım bey çok güzel bir konuya değinmiş Bundan 3 yıl önce Anadolu'nun birçok yerine gittim Doğu Anadolu'daki dağlarda kır sallardaki Yollar dahi gayet güzel duble yol fakat bizim Alucra Çamoluk arası 45 kilometrelik Yolumuz şehirler arası yol olduğu halde ta ki 40 yıldır sürekli ölçümler yol kenarlarındaki taşlara boyalar işaretler koymalarına rağmen bu yol bir türlü yapılmıyor Tabii ki seçip Ankara'ya gönderdiğimiz insanlar bu işle ilgilenmek zorundalar Fakat ne yazık ki biz vatandaşları seçildikten sonra kale bile almıyorlar herkesin sürekli paylaşım yapıp bütün Vatandaşlarımızın cimer'e yazı yazıp bu konuyu gündemde tutmak gerekir Saygılarımla

Dursun tonbul
Dursun tonbul - 3 yıl Önce

Baş kaldırın bakim o yol nasıl yapılıyor. Çamoluk Alucra nasıl olsa çantada keklik. Bu ülkede oy almak için hizmet yapılır. Oy aldığı yere kimse hizmet yapmaz

ŞERBETÇİ (PINARLI KÖYÜ)
ŞERBETÇİ (PINARLI KÖYÜ) - 3 yıl Önce

Bu yol ile ilgili 271 tane Cimer başvurum var, hepsine aynı cevap gelmişti. İhale sürecinde, projesi hazır ve bunlar gibi cevaplar.
Ölmeden görürüm umarım yapıldığını.

Saygılar.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205