Çamoluk Belediyesinden Örnek Hizmet!

Çamoluk Belediyesi yeni projesiyle adından söz ettirecek!

Çamoluk Belediyesinden  Örnek Hizmet!

Son yıllarda hızla yayılan bir bidat  uygulamayı ortadan kaldırıyor.

Cenaze sahipleri tarafından cenaze ardından verilen  yemeği bundan böyle Çamoluk Belediyesi verecek.
Uygulama Çamoluk mahallelerinde hayata geçirilecek.
Çamoluk Belediyesi Cenaze ekibi kurarak bu hizmeti verecek.

Buna göre İstanbul'da ya da  mahallelerdeki cenazelerde  Çamoluk Belediyesi ekipleri, hemen harekete geçerek cenaze sahibiyle görüşüp ona göre hazırlık  yapacak.

Cenzenin yıkanmasından, cenaze ye katılanlara ikram edilecek yemeklerden sorumlu olacak.
Ekip yaptıkları yemeklerin dağıtımını da yaparak bu hizmeti yerine getirecek.

Yapılacak bu hizmetle, hem cenaze sahibinin acısına ortak olunacak, hem de  son yıllarda  hızla yayılan  bir bidat uygulamanın son bulması sağlanacak.
Konu ile ilgili olarak Çamoluk Haber'e açıklama yapan Belediye Başkanı Savaş Akarçeşme,"Yapacağımız yeni uygulama ile cenaze sahibinin acısına ortak olacağız.
Belediyemize bağlı mahallelerde uygulanacak bu projeyi, dernek başkanlarına açarak onların da görüşlerini aldık.
Uygulama  başkanlardan da tam destek aldı".dedi.
Savaş Akarçeşme, proje için bir fonun oluşturulacağını, isteyen hayır sahibi ve işadamlarının da, istedikleri takdirde bu hizmete katkıda bulunabileceklerini açıkladı.

Konu ile ilgili Diyanet İşleri dahil bir çok kurum  tarafından  açıklanan fetvalarda, bazı şartlara göre bu yemeklerin helal olmadığı  ortaya konmuştu.

İslami geleneklere göre Cenaze evinde  üç gün yemek pişmez.
Cenaze evine ve katılanlara  yemekler komşuları tarafından ikram edilir.
Ancak son yıllarda ortaya çıkan cenaze sahiplerinin yemek verme geleneği,bir çok insanı da maddi olarak zorlamaya başlamıştı.
Kendisine "babasının yemeğini vermedi - Annesinin yemeğini vermedi" demesinler diye şartlarını zorlayarak bu yemekleri vermeye çalışıyorlardı.

Çamoluk Belediyesinin yaptığı uygulama ile, bu mağduriyet de ortadan kalkacak.

"Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında buluğ çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir. Buna karşılık Peygamberimiz, komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir" (İbn Mace, Cenaiz, 59)

Abdullah b. Cafer’den… Demiştir ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Cafer’in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” (Ebu Davud, Cenâiz, 25-26; Tirmizî, Cenaiz 21; İbn Mace, Cenaiz 59; Ahmed b. Hanbel, 6/380)


Yaptığı bu hizmet den dolayı Çamoluk Haber olarak Çamoluk Belelediyesini tebrik ediyor ve uygulamanın başarıya ulaşmasını diliyoruz.
Uygulamanın dernekler aracılığı ile köylerde de uygulanmasını temenni ediyoruz.


Konu ile ilgili Din İşleri Yüksek Kurulunun Fetvası:
Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı şu şekilde: Hz. Peygamber, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır. 



Cenazede hangi para ile yemek dağıtmak helal değidir?

Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında buluğ çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir. Buna karşılık Peygamberimiz, komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir (İbn Mace, Cenaiz, 59). 



Anadolu'nun küçük şirin bir şehrinde görüştüğümüz kişiler cenaze evlerinde çadır kurulmaz, pide dağıtılmaz ise bunun artık çok ayıp karşılandığını belirttiler. Cenazesi olup acısı taze olan ölü yakınlarının bir de kendilerine gelen ziyaretçileri tabiri caiz ise düğün merasimi gibi ağırlama yükü yüklendiğini söylediler. Tabiki halktan aldığımız duyumlara göre cenaze sonrasında yapılan yorumlarda insanlar üzerinde mahalle baskısının oluşmaya başladığı anlaşılıyor. Ölü yakınlarının çadır kurması, pide dağıtması da yetmiyor. 'Pidenin yanında içecek dağıtılmış mı, o kadar insan cenazeye gelmiş fıstıksız kuru bir helva mı ikram edilir? ' gibi çok çirkin dedikodular en az on-beş gün boyunca sağda solda konuşulduğu aktarılıyor. Orada okunan Kur'an ve ölümü tefekkür ise bu konuşmaların gölgesinde 'tabi hepimizin başına gelecek' ifadeleri ile çay yudumlarken geçiştirildiği anlaşılıyor. Bu konuyu ciddiye alıp herkesin cenazesini sünnet ölçütlerinde uğurlaması oldukça yerinde bir karar olacak. İçinde birçok hayırı barından şu nebevi tavsiyeyi ihya edersek kazanacağımız sevap da o derece büyük olur galiba.

 Abdullah b. Cafer’den… Demiştir ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

 

“Cafer’in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” (Ebu Davud, Cenâiz, 25-26; Tirmizî, Cenaiz 21; İbn Mace, Cenaiz 59; Ahmed b. Hanbel, 6/380)
Çamoluk Haber


Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2015, 10:00

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
mesut KARAKUŞ
mesut KARAKUŞ - 8 yıl Önce

islam mantığı ile yönetimin en güzel örneklerinden birisi...Allahim herkese bu dini tam teslimat ile yaşayabilmeyi ve tüm işlerimizde de islamin mantiği ile hareket etmeyi nasip etsin..

veysel LORTOĞLU
veysel LORTOĞLU - 8 yıl Önce

Sünnete uygun bir eylem, Rabbim başarılı kılsın.

hùseyin köse
hùseyin köse - 8 yıl Önce

Düşünceniz vede yapacaginiz hizmetten dolay teşekür ederim çamoluga yakişanda budur saygilar

Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 8 yıl Önce

belediye başkanımız sayın savaş beye yetişmek mümkün değil. cenabi Allah güç kuvvet versin. benim buradan köy dernek yöneticilerine bir ricam olacak. lütfen bahane değil iş üretin. bakınız, belediye başkanımız nasıl her gün bir icraata imza atmakta. demek ki, istenilince olabiliyor. 60 yıllık derneklerimizde, cenazelerde bir mesaj çekerek hizmet edildiği düşünülmekte. derneklerimiz tabelalarında -- sosyal yardımlaşma derneği -- yazar, ancak insanları kaynaştıracak en ufak bir yatırım yapılmaz.
belediye başkanımızın yaptığı icraatlardan dolayı Allah razı olsun.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205