Çamoluk Kur'an Kursundan Külliye Projesi

Çamoluk Kur'an Kursu Yeni projeyle gündeme geldi.

Çamoluk Kur'an Kursundan Külliye Projesi
Çamoluk kuran kursu derneğinin külliye projesi.
 
Son günlerde öğrenci yokluğu ve Çamoluk Müftüsü Adem Ekincioğlu ile yaşanan  sıkıntıları ile gündeme gelen Çamoluk Kur’an Kursu Yeni bir proje ile gündeme geliyor.
Kurs yerleşkesinin eski olduğu ve  daha modern görüntüye kavuşturulması yönünde çeşitli eleştirilerin olduğu Çamoluk Kur’an Kursu ile ilgili olarak, Kursun Çamoluk sorumlusu  İsmail Bakırhan dan önemli bir proje olduğunu öğrendik.
Proje hakkında kendisinden bilgi aldığımız İsmail Bakırhan Yeni Proje ile ilgili olarak
Şunları söyledi.
 
(Değerli Çamoluk Haber Okurları: Bu haberle ilgili olarak yapılan yorumlarda ve  bizatihi bize gelerek anlatılanlardan gördük ki! haberimizde yanlış anlaşılmalar olmuş. Girişten İsmail Bakırhan röportajına kadar olan kısımlar, bizim habere giriş olarak yazdıklarımızdır.Kesinlikle İsmail Bakırhan'la ilgisi yoktur. İsmail Bakırhan'ın söyledikleri bundan sonraki söyleşidir.
Bu açıklamyı yapana kadar  Habrimizi Manşet deki yerinden geçici bir süreliğine kaldırmıştık,yanlış anlaşılmasın diye, açıklamdan sonra haberimizi tekrar aynı yerden takip edebilirsiniz. Editör)


 Kuran kursu dernek yönetimimiz öteden beri benzer bir düşünce içerisindedir. Malumunuz bu tarz projeler için ekonomik imkanlar mühim bir noktayı teşkil eder. Ha deyince hemen hareket etme imkanını bulamak mümkün olmaz. Önce fikir,düşünce,proje ve imkanların olgunlaştırılması gerekir. Bu anlamda olgunlaştırılmadan atılan adımlarda ekseriyetle birtakım eksiklikler söz konusu olur. Tabi olarak buda sürekli geriye dönük serzenişler ve memnuniyetsizlikleri beraberinde getirir. Bu bakımdan yukarıda da belirttiğimiz üzere kuran kursumuzun her bakımdan modernize düşüncesine dernek yöneticilerimiz sempatiyle ve sıcak bakmaktadır. Aslında bu düşünce denebilir ki tüm Çamoluk kuran kursu mezun ve mensuplarının bir hayalidir. Tabi bugün bu husus biraz daha belirginleşmeye ve şekillenmeye başladı sanırım. 
İsmail hocam neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuluyor. Yani mevcut binalar eğitim öğretim için yeterli değil mi. Ayrıca öğrenci olmadığı söyleniyor.
Tabi “kimilerince bunun gereksiz olduğu; yada düşünülen yer bakımından isabetsiz olduğu düşünülse de” bize göre bunun gerekliliği açısından bir çok neden ve sebebi söz konusudur. Basit de olsa meseleyi şöyle bir misalle müşahhaslaştırabiliriz. Bir mağazanın vitrini;hem tasarım hem de günün koşullarına uygun dizayn edilirse; o kadar müşteri beğeni ve ilgisini çeker. Bu ise ilgili mağaza açsından memnuniyet düzeyi yüksek müşteri potansiyeli oluşturur. Günümüz koşullarında insanların öncelikle ilgisini çeken şey görsel kısımdır. Görsel beğeniyi yakalayan müşteri mağazaya girer ve istenilen alış verişi gerçekleştirir. Bu bakımdan görsellik en önemli olana ulaşmak açısından önemlidir. Hatta bir ata sözümüz vardır. “görünüşünüzle ağırlanırsınız…” diye. Bugün: Eğitim genelde ülkemiz,özelde ise ilçemizin en önemli temel problemidir. Eğitimi ise “onu etkileyecek” tüm unsurlarıyla (fiziki yapısı,eğitime el verişliliği,eğitim öğretim materyalleri,öğreticisi… vb.) ele almak mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde sağlıklı teşhis koymadan; sonuç alınabilir bir tedavi yapmamız mümkün olmayacaktır. Bugün kabul edilir yada edilmez çoğu yerde kuran kurslarımız günün koşullarına uygun olarak kendini her bakımdan modernize edememiş olması beklenen ilgiden yoksun kalmasına yol açmıştır.
             Öğrenci olmadığı söylemine gelince: Malumunuz kesintisiz eğitimin halen yürürlükte olması,çeşitli sebeplerle nüfusun büyük şehirlere göç etmesi ve son olarak da eğitim kurumlarının kendini günün ihtiyaç ve koşullarına göre modernize edememiş olması maalesef birçok yerde kuran kurslarımızın asli fonksiyonlarını kaybetmesine yol açmıştır. İlçemiz açısından da durum aynıdır. Çamoluk kuran kursunda öğrenci yok demek farklı şeydir. Çamoluk kuran kursun da öğrencinin olmama sebeplerine baktığınızda durum çok daha farklıdır. Bu noktayı duyumlardan ziyade somut verilerle iyi irdelemek gerekir. Bir meselenin aslını ortaya koymak; sonucun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu yapılmadığı takdirde görüş ve kanaatler sahibine vebalden başka bir şey kazandırmaz. Bunu iki durumda mütalaa etmek lazım gelir. Birincisi malum kuran kursu bünyesinde bir nevi pansiyon hizmeti de verilmektedir. Burada şuan 26 öğrencimiz var. Bu tamamen derneğimiz uhdesinde verilen hizmet. İkincisi ise Kuran Kursu kısmıdır. Buradaki hizmet müftülükçe yürütülüyor. Bu bölümde kuran kursu müfredatına öğrenci kaydı yapılmamıştır. Yapılmamıştır diyorum çünkü istenilseydi en kötü ihtimalle buraya 15 bayan kayıt yapılır ve kuran eğitim öğretim hizmetleri devam ettirilirdi. Böyle yapmak yerine üst makamlara burada öğrenci yok şeklinde yazı yazılarak buradaki eğiticinin kurstan alınması sağlanmıştır. Bu da hizmeti yürüten kurumun sorumluluğundadır. Bu kısma dernek olarak müdahil olma şansımız söz konusu değildir.  Bu bölüm açısından öğrenci olmadığı söyleniyorsa bu doğrudur ancak bunun sorumlusu müftülüktür,Kuran kursu derneği değildir. Ayrıca bu sorun sadece Çamoluk kuran kursu derneğinin değil tüm Çamoluklu hemşerilerimizin sorunudur. Bu mesele kişiselleştirilmemelidir. Hizmeti umumi olan kurumların sorumluluğu da hususi değil umumidir. Efendim ne yapalım biz okutmak istiyoruz ancak gelen yok,yada öğrenci yok demek kolaycı bir yaklaşımdır…
            Şöyle düşünelim. Sizi bir camiye imam hatip olarak görevlendirseler. Orada göreve başladığınızda baksanız ki camiye cemaat gelmiyor. Ne düşünürdünüz. Efendim gelirlerse namaz kıldırırım;gelmezlerse kıldırmam. Benim bu camiye cemaat bulmak gibi bir görevim yok; böylemi derdiniz. Yoksa her şeyden önce ben bir Müslüman’ım. Namaz kılmak benim vecibem. Kılmayanlara da anlatmak, izah etmek ve onları namaza teşvik etmekte aynı şekilde dini bir vazife ve vecibem. Bu nedenle mutlaka insanların gerektiğinde kapılarını tek,tek çalarak bu meselenin ehemmiyet ve önemini izah ederek vazifemi bihakkın yerine getirmeliyim olmalı değimli? Şimdi burada deniyor ki benim buraya öğrenci bulmak gibi kanuni bir görevim yok. Gelen olursa okuturum,gelmezlerse de okutmam yani kapatırım. Yahu Allah aşkına biz bu vazifeyi salt resmi makamların görevlendirdiği için mi yapmalıyız.
             Biraz ağır olacak ancak kimse kusuruma bakmasın. Gerekçesi ne olursa olsun  bu hizmetin şuur ve bilincinden yoksun anlayışın neticesidir. Allah için yapılan hizmette nefis olmaz. Olursa orada hizmet olmaz.             “İnanmak” inandığını yaşamak için cehd etmeyi zorunlu kılar. Buna da cihat denir. İnsan bu şuurdan yoksun olursa bir şeyler yapıyormuş  zanneder kendini. Hal bu ki durum bir akademisyenimizin değimiyle “mış gibi” yapmak anlamına gelir. Buda sorunları çözmeyeceği gibi daha girift,daha içinden çıkılmaz hale getirir.
            Şimdi biz istiyoruz ki; her bakımdan eğitim ve öğretimde günün koşullarına uygun hizmet standartları yüksek başarı odaklı özelde Çamoluğumuz’a genelde tüm insanlarımıza hitap eden bir eğitim kurumu olalım. Bunun içinde önce fiziki yapımızı bu anlayışa uygun hale getirmemiz gerekiyor. Biz külliye derken çok fonksiyonlu eğitim kurumlarını kastediyoruz. Yani bunun içinde kuran kursumuz,yurt hizmetimiz,daha uzun vadede özel eğitim kurumları hatta ve hatta neden bir vakıf üniversitesi düşünülmesin. Biz bazı ortamda bunları paylaşıyoruz. Kimileri adeta hop oturup hop kalkıyor. Hay Allah razı olsun tıpkı benim düşündüklerimi söylüyorsunuz diyorlar. Bendenizde cevaben akıl sahipleri için aklın yolu birdir. Siz düşündünüz bizde sizin fikirlerinize sözcülük ediyoruz diyorum. Kimi şahıslarda bizleri ütopyacı olmakla suçluyor. Bunları ikiye ayırıyorum. Bir kısmı iyi niyetle meselenin zorluklarını anlatmak açısından söylüyor. Bunları anlayışla karşılamak lazım. İkinci kısımdakilere gelince bunların hayatlarında laf üretmekten başka başarıları olmamış. Onlar başarıla bilen hedeflerin inançla hayal etmekten geçtiğini bilemezler.  
Başarının üç temel sırrı vardır. Birincisi: öncelikli olarak yapılacak işin net olarak tespit edilmesi,bilinmesi. İkincisi: Tespit edilen işin başarılabileceğine dair tam ve şüphesiz bir inanç içerisinde olmak. Üçüncüsü ise: Tespit edilen işi başarmak için tüm imkanları zamanında kullanarak harekete geçmek,çaba sarf etmek. Bu dirayet ve cesareti gösterdiğimizde arzulanan neticeyi elde etmemize hiçbir şey mani olamaz. Yeter ki inancımız olsun kararlılığımız olsun. “iman varsa imkan var demektir” 
Görülüyor ki hakikaten bu çok büyük proje. Sizce bunun için ekonomik kaynaklar mevcut mu? Bu nasıl başarılmayı düşünülüyor.
Biraz evvel söyledim. Ne yapacağını bilmek. Buna inanmak ve harekete geçmek “İman varsa imkan var demektir” Bizim insanlarımız yapılan yardımın karşılığından emin olsunlar;gerektiğinde değil mallarını canlarını bile esirgemezler. Kırk küsur yıldır Çamoluk kuran kursu hizmet veriyorsa bu Çamoluğumuz’un kadir şinas ve yardım sever insanları vesilesiyle sürdürülüyor. Allah cc hu buyuruyor ki “siz benim dinime yardım ederseniz,bende size yardım ederim” Allah cc nun vadi haktır. Bu bizim imanımızdır ve imkanımızdır. Bundan daha başka zenginlik olur mu. Bundan daha başka büyük imkan olur mu?  Denir ki yürümekle hedefe varılmaz. Ancak yine hedefe varan yürüyenlerdir. Bakınız bir işi başarma hususunda hizmet heyecanı en mühim noktayı teşkil eder. Hizmet heyecanını kendinden üretebilen bir ekibin Allahın izniyle başaramayacağı bir şey yoktur. Dün ilçemizden İstanbul’a bir iş bulup çalışmak için gidenler;girdikleri iş yerinde mesleği biraz öğrendikten sonra aman kendi işim olsun daha fazla çalışayım demişler ve merdiven altında bir atölye açmışlardır. Şimdilerde o atölyelerin çoğu gerek iç piyasaya ve gerekse dış piyasaya imalatını yaptığı ürünü ihraç eden fabrikalar haline gelmiştir. “azmin önünde engel durmaz,azmeden için başarı kaçınılmazdır.”            
İsmail bey peki bunun için somut bir proje hazırlandı mı? İçerik olarak neler ön görülüyor.
Şuan çalışmalar devam ediyor. Bu külliye içerisinde olmasını arzuladığımız şeyler var tabi. Büyük şehirlerde eğitim kurumlarının içi ne kadar cazip olursa olsun öğrenciyi dış mekanlar çok daha fazlasıyla cezbediyor ve öğrenci içerde durmak istemiyor. Küçük yerleşim yerlerinde ise öğrenci için dış mekanların bir cazibesi yok. Biz buradan hareketle iç kısmı bir anlamda eğitim öğretimi olumlu yönde etkileyecek şekilde cazibeli hale getirilmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Mesela, yüzme havuzu, İSMAEK kursların da ki gibi spor salonu, mini sinema salonu,konferans salonu,bilgisayar atölyesi, kütüphane, internet salonu,kafeterya vb.. bölümler öğrencinin iç mekanda tutulması açısından bağlayıcılık arz eder. Günün koşulları derken bu ve benzer etkenleri kastediyoruz. Aksi takdirde öğrencinin bedeni içerde aklı dışarıda böyle bir durumda arzulanan sonuç elde edilemez diye düşünüyorum. Allah kendilerinden razı olsun kutluca köyümüzden inşaat mühendisliği bölümü son sınıfta öğrenim gören Salim AKBULUT kardeşimiz bir teşvik babından kendileri taslak pir proje çizmiş. Tabi bu ilerleyen zamanlarda daha da zenginleştirilecek,şekillendirilecek. Kendilerine bu çalışmayı vazife bilerek böyle bir çizim yapmış olmalarından ötürü derneğimiz adına şükranlarımızı sunuyorum.
Hocam birde,Çamoluk Müftüsü Adem Ekincioğlu  ile olan ve Kur’an Kursunun kapanması yönünde ki tartışmalarla ilgili olarak ,Hem sizin,hem de Müftü Adem Ekincioğlu ’nun da istediği takdirde bu konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi Kamuoyuna duyurmak isteriz. Bu konuda gerçekten ilgili ilgisiz bilen ve bilmeyen herkes konuşuyor ve ortaya bilgi kirliliği çıkıyor .
 Kabul ederseniz birincil muhataplardan dinlesin birde insanlar konuyu ne dersiniz?
 
Tabii olur  neden olmasın.
 Siz ne zaman isterseniz buyurun gelin sorun yok.
 
Son olarak “camolukhaber” aracılığıyla okurlarımıza iletmek istediğiniz bir şey var mı?
Bu fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Çamoluk severlerden bu anlamda yapıcı tenkit ve teklifler bekliyoruz. Biz Çamolukluyuz ve Çamoluk hepimizin. İnşallah bizler asli vazifelerimizle uğraşırsak tali meseleler bizleri meşgul edemeyecek. Böylece daha hayırlı,daha faydalı ve daha kalıcı sonuçlara ulaşacağız diyorum. Tüm okurlarınıza en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Teşekkür ederiz Hocam, verdiğiniz bilgiler için

 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Selim ARACI
Selim ARACI - 13 yıl Önce

Aylardır doğru-yalnış yazıp çiziyorsunuz bu sitede. Ancak şu Müftü beyin ne ismini doğru olarak yazmayı öğrenebildiniz ne de Müftü Bey'i anlayabildiniz.Anlayamazsınız çünkü hep önyargılı davrandınız.Önce bu önyargılarınızdan bi kurtulun ondan sonra başaracaksınız! ha gayret çocuklar.

adem selvi
adem selvi - 13 yıl Önce

ismail hocam a bu güzel külliyeyi inşallah ilçemize kazandırı ve ilçemiz adına bölgemiz adına çok güzel işler başaracağından eminin allah yar ve yardımcın olsun

ADEM SAĞIZ YENİCE
ADEM SAĞIZ YENİCE - 13 yıl Önce

Lütfen meseleleri kişilere indirgemeden fikir ve kanaatlerimizi açıklayalım. Kimse yazılıp çizilenleri anlamayacak kadar cahil değil. Ayrıca ben burada bir önyargı görmüyorum. herşey gayet açık ve net ifade edilmiş. delile ısbatada gerek görülmüyor. Burada ne anlatılmaya çalışılıyor ona bakmaklazım. ismail beyi kutluyorum bunlar benimde fikrim hayalim demekten alı koyamıyorum kendimi. ancak ismail bey bu konuda dernek yönetimi nekadar arkanızda duruyor bunu iyi görün. idealizminize hayranım. biz fikir düşünce proje eksenli konuşmalıyız,fikir üretmeliyiz. ismail bey fikirlerinize katılmamak mümkün değil hiçbirşey başarılamaz da değildir.lakin dernek yönetiminiz bu işi başarmaya ne kadar istekli ve arzuludur. onların duruşları bu fikirlerin gerçekleşmesi açısından önemli bir etkendir. şahsen tüm çamoluğun ortak kabulü olacak bir projenin yürütülmesinden yanayım. herkes fikriyle katkıda bulunmalı bu öneriler çamoluk açısından bana göre hayatiyet arzediyor hayırlı olsun

SEFER KALELİ
SEFER KALELİ - 13 yıl Önce

Denirki boğulursanda büyük denizde boğul. evet yani düşünülen projeye baktığımda bu söz geldi aklıma. ismail kardeş kardeş diyorum kusura bakma yaşım 50 artık zeval zamanım bizim hayallerimiz kendimize maddi kazanç sağlayacak düşüncelere çalışır. öyle senin dediğin gibi külliye üniversite bunlar bizi aşar. cidden tebrik ve teşekkür ediyorum. hayallerimiz sınırlandırılmış büyük şeyler düşünemiyoruz. bu tarz çalışmaların hemen maliyetine bakılır maneviyatına değil. yanılgımız da buradadır. kardeş bize bir deli lazım bizi sopalayacak sen buna namzet birisin gördüğüm kadarıyla. allah azmini artırsın. kesinlikle bunu daha herkesin duyabileceği yerlerde anlatmalı tartışmaya açmalısınız. buradan herkes duymaz. iki günde kaynar gider. site yöneticilerinden istirhamım bu yayını biraz uzun tutmaları hatta baş haber yapmaları bu çok önemli bir konu. gerektiği kadar tartışılmalı olgunlaştırılmalı. bunu günlük haberler gibi alt sıralara atmamalsınız

burak sezer
burak sezer - 13 yıl Önce

külliyeden kasıt herhalde kampüs gibi birşey olmalı.proje Çamoluk un ihtiyacı olan ortaöğretim gençliği potansiyel öğrenci sayısı dikkate alınarak yapılmalı.Dernek yönetim de Çamoluk Derneği ile görüşmeler yapmalı ve ittifak içinde hareket etmeli.projenin tartışmaya açılması güzel herkes katkı sunmalı.hayırlı olur inşaallah.

KASIM VARICI   KILIÇTUTAN
KASIM VARICI KILIÇTUTAN - 13 yıl Önce

Öncelikle saygılarımı sunuyorum. İsmail hocam tanışmayıda umarım inşaallah. Bu fikri fevkalade bulduğumu belirtmek isterim. allah muaffak kılsın. bizleride nasiplendirsin böyle hizmetten. bir hususu paylaşmak isterim. tepeden tırnağa imanımızı,insanımızı,anlayış ve kavrayışımızı fıtratımızı tahrif eden virüsler temizlenmeden nasıl başarılacak bu iş. inan bana öyle geliyor ki ilk önce senin ayağına pran ga vuracak en yakınındakiler olacak.buna ne kadar hazırsın biilemiyorum. sonra yüzüne başka arkandan başka konuşan bizler olacağız senin engelin. işin çok zor. bizim toplumumuz kendinden bir adım daha önde fikir beyan eden kişileri hazmedemez. ve onu boğmanın ve pasifize etmenin yollarını arar bir yandan seviniyorum bu proje çökmüş beyinlerimize yeniden bir format anlamına gelir. bir yandan üzülüyorum virüslerle yaşamaya alışmış insanlar hatta en yakınından itibaren bunun ilk engelleyicileri olur işiniz çok zor dikenlerin arasında bir çiçek allah korusun diyorum ümitlerim tazelendi

BURAK SEZER
BURAK SEZER - 13 yıl Önce

Çamoluk insanının (gurbette yaşayan) ve Çamoluk un eğitim meselesi hayatiyet arz eden ve herkesin katkı vermesi gereken önemli bir sorun.
Bu sorunun tarafları var elini taşın altına sokması gereken müesseseler var ve uygulanması gereken farklı yerler var.

Diğer kurumları da zikredeceğiz fakat burada kilit rol Çamoluk Derneği nde.Çamoluk halkından toplanan burslar bu dernek vasıtasıyla bursiyerlere dağıtılıyor.Bursiyerler Üniversitede okumaya hak kazanmış öğrencilerimiz.Ve dernek biraz da popülist bir yaklaşımla Meslek Yüksek Okulu açmak için çalışıyor.Fakat doğru dürüst orta öğretim kurumu olmayan bir yerde Üniversite açmaya çalışmak hayali bir durum.Bizim ilçe şu anda bırakın Üniversite açmayı dershane şubesi açılacak durumda değil.açık olan tek lisenin kapasitesi ve öğrencisi yok hatta idealist öğretmenleri de yok.eğitim tel tel dökülüyor.İşin diğer bir üzücü boyutu gurbette yaşayan çocuklarımız da eğitim imkanlarından yoksunlar.

BURAK SEZER
BURAK SEZER - 13 yıl Önce

Bence Çamoluk Derneği bir zihniyet değişimi yapmak zorunda.Eğitim sorunları ve çözüm yolları için bir konsensus oluşturulmalı.Çamoluk taki lisenin iyileştirilmesi (fiziki,donanımsal,eğitici)için çaba sarfedilmeli.Kur an Kursu Derneği nin kompleks projesi (yurt,Sosyal ortam vs.)desteklenmeli ve burada okuyacak öğrencilere burs takviyesi gibi teşvikler vermeli.buradaki eğitimin ve fiziki şartların kalitesinin artırılarak cazip hale getirmeli.Öğrenci nüfusun artması ilçe merkezindeki hareketliliği de artıracaktır.


SIRADAKİ HABER

banner200

banner205