Aman Yoğurt Yemeyin...

Bütn herkesin sofrasında yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Faydalı diye yediğimiz yoğurttaki tehlikeyi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Aman  Yoğurt Yemeyin...

Rotahaber'e konuşan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar endüstiriyel yoğurtları hayatınızdan çıkarın dedi.
Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. 
Uzmanlar , kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor.  Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "

Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.

HER ŞEY SON 10 YILDA DEĞİŞTİ

Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor.

KAYNAK: ROTAHABER

 


Daha fazlasını oku: 
Yoğurdu hayatınızdan çıkarın - Rotahaber //haber.rotahaber.com/yogurdu-hayatinizdan-cikarin_344700.html#ixzz2KxKPG3S5 

YORUM EKLE
YORUMLAR
çamoluk
çamoluk - 11 yıl Önce

sayın yönetici çamolukla ilgili haber yapın

hgjuygı
hgjuygı - 11 yıl Önce

çamolukta nevar neyok diye siteye giriyoruz bakıyoruzki çamolukla hiç ilgisi olmayan haberler

Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

Öncelikle sayın editöre teşekkür ederim. Hayat sadece ÇAMOLUK'tan ibaret değil. Sağlık , ekonomi, tarım gibi önemli haberleri buradan yayınlanır ise halkımız daha iyi bilinçlenecektir.
Örneğin kıymetli cami hocalarımız her cuma NAMAZDAN bahseder. Dogrudur imamın görevi dini tanıtmak insanları dini yaşamalarında bilinçlendirmektir. Ancak, cami imamlarımız dini konular kadar teknoloji ilede insanları aydınlatması gerekir.
Örneğin çevrede bir tehlike arz eden hastalık var ise bunu gerek cuma fetvasında ve acil ise minare hoberlosundan duyurmalı.
Ayrıca hocalarımız toplumdan her zaman bir adım önde gitmeli ve BİR FİDANIN NASIL SULANDIĞINI, BÖLGEMİZDE HANGİ MEYVE SEBZE YETİŞECEĞİNİ ARAŞTIRIP TOPLUMA ANLATMALI.
Şimdi denecek ki bu işler ZİRAAT MÜHENDİSLERİN İŞİ doğrudur, ancak bir çok toplantılarda gördüm ki 150 kişinin katılacağını düşündüğümüz konferasyona inan ki 17 kişi katıldı. İşte biz böyleyiz.

Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

Son on yıldır ülkemizde kanser vakkalarının artmasının en büyük suçlusu ne yazık ki önce köylümüz sonra hükümetimizdir.
Köylü yüksek kar yapmak için tarım ilaçlarını kontrolsuz bir şekilde kullandı. Ürününün üç - beş katı fazlasını alan köylü ürün fazla olunca ne yaptı fiatları aşağıya çekti. Fiatlar düşünce HÜKÜMETİMİZ BUNU FIRSAT EDİNİP, EY AHALİ BAKINIZ BEN GELDİM FİATLAR DÜŞTÜ demeye başladı. Oysa bu gün organik YUMURTA BİR LİRA. Ancak fabrika yumurtası 20 kuruş. Yani beş yumurta bir lira.
Fiatlar düşük olunca bizim yöre insanımız ise bir karton yumurta beş lira ben niye tavuk besleyeyim, dedi. Evet bunu bizim köylü diyor. Düşünün eskiden traktör yoktu. Ancak her yer ekilirdi. Ya şimdi her şey modern oldu ancak tarlalar boş yatmakta. İnanın köyde bazı insanlar bagda bahçede uğraşırken ayıplıyorlar. Bir ayağı çukurda hala çalışıyor, diye. yani tembel bir toplum olduk. Üreten değil tüketen bir toplum olduk...

Kemal  KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

40 GÜNDE YETİŞTİRİLİP, SATILAN TAVUKLARI insanlarımız bilinçlendikçe tüketimi azalıyor ve iflaslar başlıyor. ŞEKER PİLİÇ sön yıllarda istediği kazan

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205