Keneye karşı İlaçlama Yapıldı

Çamoluk Alucra ve Şebinkarahisar bölgesinde, hayvanlar keneye karşı ilaçlandı.

Keneye karşı İlaçlama Yapıldı

Giresun Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan ilaçlama ile  hyalomma soyu kenelere karşı 61450 büyük baş hayvan ilaçlandı.

Konu ile ilgili olarak Giresun tarım İl Müdürlüğü bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada:

"Giresun ilimizde, hyalomma soyu kenelerin yaygın olduğu Kelkit vadisi çevresinde yer alan yüksek kesimdeki ilçelerimiz (Alucra, Çamoluk, Şebinkarahisar) ile Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan vaka tablosunda yer alan köy ve mahalellerde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce yürütülen kene mücadelesi çalışmaları kapsamında 61 bin 450 büyükbaş hayvan keneye karşı ilaçlanmıştır. Kene mücadelesine İlçe Müdürlüklerimiz tarafından 4-6 haftalık periyotlarla Eylül ayı sonuna kadar devam edilecektir.

Kene mücadelesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından temin edilen ve et ile sütte kalıntı bırakmayan ilaçlar kullanılmakta olup, büyükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerin de desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlanmaktadır. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera vb. açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir.

Çiftlik hayvanlarında yapılan bu ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacı kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmaktır. Doğada çok geniş alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) için yabani hayvanları (tavşan, kirpi, yerden beslenen kuşlar vd.) ve evcil hayvanları tercih eden ve hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün değildir.

Sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğu unutulmamalıdır.

Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05:00-10:00 arası ve akşam 17:00-20:00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır" denildi.

Çamoluk Haber

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner196

banner205