Çamoluk Arıcılar Derneğine Genç Başkan Adayı

Dursun Duyan Çamoluk Arıcılar Derneğinin Haziran ayında yapılacak olan kongresinde başkanlığa aday olacağını açıkladı.

Çamoluk Arıcılar Derneğine Genç Başkan Adayı
 
Çamoluk Arıcılar Derneğine Genç Başkan Adayı Dursun Duyan.
Çamoluk’un Dijital bankasında görevli olarak çalışan Dursun Duyan,yapılacak olan seçimlerde Çamoluk Arıcılar Derneğine Başkan Adayı olduğunu açıkladı .
Genç Başkan Adayını tanımak ve yapacakları ile ilgili olarak bizde kendisinden bilgi aldık.
Dursun Bey öncelikle sizi tanıyalım.
D.D.22/07/1990 İstanbul Kasımpaşa doğumluyum.
Ben doğar doğmaz ailem memlekete Çamoluk’a göçmüş.
20 yıldır Çamoluk ilçesinde ikamet etmekteyim. İlköğrenimimi Çamoluk Gazi İlk Öğretim okulunda tamamladıktan sonra liseyi Sivas Suşehri Ticaret Meslek Lisesinde okudum.
Daha sonrada Kocaeli Üniversitesi Marshall Kampüsü   Ö.İ.Uzun yol Meslek Yüksek okulunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dış ticaret bölümü bitirdim halen Anadolu Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi İktisat bölümü 3.sınıfta öğrenimime devam etmekteyim okulumdan mezun olduğum 2009 yılından bu yana ilçemde kesintisiz kalıyorum
 Şuanda Ne işle Uğraşıyorsunuz?
-          Okulumu bitirdiğim güne kadar, babamın işyeri olan Duyan Kardeşler Ekmek Fabrikasında çalışmaktaydım, 2010 yılından itibaren de bal pazarlama satışıyla ilgilenmeye başladım ve halen sürdürmekteyim.Kasım 2010 tarihi itibariyle de Ziraat Bankası Çamoluk görüntülü işlem merkezinde belge takibi ve rehberlik görevini yapmaktayım.
 Arıcılık İşine Nasıl Başladınız Bize  Anlatır mısınız?
 Öncelikle arıcılığı nasıl başladığımdan bahsedeyim ; bilindiği gibi Çamoluk ilçesi arıcılık açısından gerek dört mevsimin birlikte yaşanması gerek sayısız çiçek türü nedeniyle önem arz etmektedir Çamoluk lu olup ta her üç kişiden birisinin ticari olarak olmasa da hobi olarak yaptığı muhakkaktır .
Arıcılıkla ilk tanışmam Çamoluk’un  eski arıcılarından olan Rafet Önge’nin torunu olmam münasebetiyle Kaçınılmaz oldu. çok küçük yaşlarda dedemi ziyarete gittiğimizde bizleri sokan ve korkusundan kapıya bile çıkamadığımız ve çok kızdığımız arıların gelecekte bir gün hayatımı şekillendireceği aklımın ucundan bile geçmezdi ; İlk başlarda babamın öğrenme ve merakıyla başlayan arıcılık serüvenine sıcak bakmadım daha sonra babamın aldığı iki adet arıyla 2002 yılında arıcılığa babamla birlikte başlamış oldum. Nedense sonraları arıların gizemi ilgimi çekmiş olacak ki zamanla bende arılar la ilgilenmeye başladım, ve merakım her soru yöneltişime gelen cevapların ardından biraz daha arttı.  Durum böyle olunca da  artık arılar vazgeçilmezim oldu. Zaman sonrada bu işin ticaretiyle uğraşmaya başladım bu şekilde arıcılık serüvenimde başlamış oldu.
 Çamoluk Çiçek Balı Hakkında Bizleri Bilgilendirirmisiniz?
 Memnuniyetle, daha öncede söylediğim gibi Çamoluk çiçek balı üretimi acısında bölgede bulunmaz bir nimettir. Sebebi de ilçemizin bitki örtüsü ve buna bağlı olarak ta sayısız çiçek türünü bünyesinde barındırmasıdır. Berdiye Dağını da es geçmemek gerekli ve Berdiye Dağının Dulundas Köyüne ait yaylasının hemen arkasında bulunan ve sarı çiçek yaylası diye adlandırdığımız bölge gerçekten çiçeklerle dokunmuş bir halı misali kilometrelerce alanını kaplamaktadır. Bu çiçek ve meyve bolluğu nedeniyle Çamoluk Çiçek Balı gerek kokusu gerek görüntüsü gerekse tadı ve aroması itibariyle ülkemizde bir numara olduğu kanaatindeyim.


Birde Çok konuşulan ve Şikayet Edilen Şekerli Bal Var Bu Konuda neler Söyleyeceksiniz?
 Tabiî ki de söylenenler gerçekten bal üreten ve dürüst üretim yapan üreticiye haksızlıktan öteye gitmez. Çamoluk Balı belki de çevrede en çok sabote edilen yerli üründür. Sebebine gelince ortada  20. sini düzenleyeceğimiz bir Bal Festivalimiz var ve ilçemiz açısından en önemli festivalde budur. Çevre ilçelerde hiçbir festival yokken bizim festivalimiz vardı. Bu ne demek oluyor? iyi okunursa şu demek oluyor bu bir reklamdır . Reklamı olup ta kendisi ortada olmayan bir ürün var yani reklam hazır ama ürün yok ortada  ne kadar tuhaf değimli? reklam var ürün yoksa buda ürünün sabote edilmesi için yeterli bir zemindir ve bu her yıl bu şekilde art niyetli kişilerce kullanılmakta ve üzerinden ticaret yapılmaktadır

 Bunun Önlemenin Yolu Nedir?

 Evet bunun önüne istenirse geçilir. Çamoluk Arıcılar Derneği olarak biz bunun önüne önümüzdeki yıl geçmekte kararlıyız . İnşallah nasip olurda genç arıcı  arkadaşlarımızla birlikte haziran ayında yapılacak olan Çamoluk Arıcılar Derneği yönetimine talibiz. Büyüklerimizde uygun görürse biz ipi göğüslemeye ve arıcılık sektöründe Çamoluk’a çağ atlatmaya talibiz. Nasıl geçeceğiz ? Şu şekilde, artık barkod uygulamasını başlatacağız ve arıcılar derneği olarak bir etiket bastıracağız ve arıcılar derneği kararıyla arıcılarımıza bu etiketleri dağıtacağız örnek vererek anlatmak gerekirse ; x kişinin 20 adet arısı olsun ve  bizde dernek olarak arı başına 10 adet etiket kararı almış olalım 20 arısı olan şahsa 200 adet etiket vereceğiz ve bu 200 çerçeve baldan fazlasını çıkarması halinde bizden etiket talep edemeyecek yani bunu örnek olarak veriyorum bu arı başına 15 etiket olarak ta karar alınabilir yani bunu o günkü dernek yönetimi karar verecektir. Bize bunu da sabote ederler derseniz ona da çaremiz var barkod uygulamasını hayata geçireceğiz ve bu etiketin üzerinde derneğimizin amblemi olacak ve öyle gelip te benim 100 adet arım var deyip te bana 1000 adet etiket verinde diyemeyecek. Önce arılarını ilçe tarım müdürlüğünde yerinde görülerek yapılan bir sayımla tespit ettirecek ve 50 arının üstünde arı sayısı beyan eden arıcıları da bizzat dernek yönetimi olarak yerinde inceledikten sonra etiket vereceğiz. Biz bunu yani bu amblemi festivalde ve her türlü görsel basında tanıtacağız ve anlatacağız artık ondan sonrada tüketiciler bu etiket ve ambleme dikkat ederek bal almaları halinde sabote edilme sorunu da ortadan kalkmış olacak. Bunları anlatırken şunu da belirtmeden geçmek istemem bu bir yaptırım gibi algılanabilir derneklerinde yaptırım hakkı yoktur onun için şunu söylemekte yarar var,biz Arıcılar Derneği olarak bizim etiketimizin olmadığı hiçbir bal Çamoluk çiçek balı değildir demiyoruz. Çünki böyle bir hakkımız yok bununda farkındayız,bizim söylemek istediğimiz şey ,Çamoluk Arıcılar Derneği güvencesi altında olan yani bizim dernek olarak kefil olduğumuz ballar bunlardır. Bizden etiket almadan da Çamoluk çiçek balı üretenler olabilir, karşılıklı güven esasında onlardan da alabilirsiniz biz sadece Çamoluk dışından gelip te, Çamoluk’ta dışarıdan getirdikleri kalitesi düşük ürünlerle balımızın lekelenmesini önlemek açısından böyle bir çözüm düşünmekteyiz. Tekrar söylemekte yarar görüyorum her etiketi olmayan bal Çamoluk Çiçek Balı değildir demiyoruz ,dersek zaten haksızlık etmiş oluruz biz yalnız garanti verdiğimiz balın etiket taşıyanlar olduğunu söylüyoruz. İlerleyen günlerde konuyla ilgili kamuoyunu daha detaylı bilgilendireceğiz.
 Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz?
 Öncelikle geçtiğimiz günlerde, camolukhaber.com adresinde çıkan bir haberde gözüme takılan bir şey oldu. O da festivalde bal yarışmasında da  şike olduğu iddialarıydı. Kesinlikle geçen yıl yapılan yarışmada hiçbir şike yoktur. Çamoluk ilçe Tarım Müdürlüğün belirlemiş olduğu heyet balları, tat,görünüm,aroma ve daha bir çok kategoride inceledikten sonra karar vermiştir. İddia edilenler gerçeği yansıtmamaktadır. Biz arıcılar olarak hiçbir şekilde etki etmedik yarışmaya bunu belirtmek isterim.

Ayrıca  bana böyle bir fırsat verdiğiniz için sizlere ve Çamoluk Haber çalışanlarına teşekkür ederim. Bu vesile ile bizlerde genç bal üreticileri olarak halkımızı bilgilendirmiş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Geçen Pazar Medya tv de yayınlanan yöre sanatçımız, Yusuf Fenercinin hazırlamış olduğu vadinin sesi programında canlı yayında, arıcılık ve arıcılar derneğinden bahsederken başkanlarımızın isimlerini arz ederken, sn. Yakup Kaleli abimizin adını unutarak söylememişim. Buradan kendisinden  özür diliyorum ve eski arcılar derneği başkanlarımızdan,Merhum   merhum Ahmet Kaleli  abime de Allah(c.c) rahmet,kederli ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyor ,sizlerde bana bu  imkanı tanıdığınız için tekrar teşekkür ediyor ve yayın hayatınızda başarılar diliyorum.


Çamoluk Haber





YORUM EKLE
YORUMLAR
musa köse kayseri
musa köse kayseri - 13 yıl Önce

kardeşimi yapmış olduğu çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum...gençlerinde yetişip bir yerlere gelebilmeleri için mutlak olarak bir yerden başlamak gerekiyo...

bayram köse
bayram köse - 13 yıl Önce

başkanlık görevini başarıyla yapacagına eminiz dulundas köyü dernek yönetim kurulu olarak sana güveniyoruz bu görevi hakkıyla yapacagından hiç şüpemiz yok hep yanındayız başarılar

SIRADAKİ HABER

banner200

banner196

banner205