Çamoluk Kuru Fasülyesi Marka Oldu.

Çamoluk Kuru Fasülyesi Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillendi.


 21 kasım 2017 tarihinde, Çamoluk Belediye Başkanı Musa Varıcı tarafından müracatı yapılan, Çamoluk Kuru Fasülyesi Coğrafi  işaretli ürünler arasında yerini aldı.
Türk Paten ve Marka Kurumu tarafından, 2 Mayıs 2018 günü açıklanan kararda; tarihte Mindaval Guru Fasülyesi olarak anılan, Çamoluk Şeker Kuru Fasülyesinin Coğrafi işaretli ürünler arasında yer almasına karar verildi.
Çamoluk Kuru Fasülyesinin kendine has aroması ve 15 dakika gibi kısa sürede pişmesi, ayrıca tohumlamanın tamamen doğal  olması, tescil kararında   yer aldı.
Çamoluk mahalle ve köylerinde  üretilecek olan Şeker fasülyelerinin,  coğrafi işaret logosunu taşyabilecekleri açıklandı.
Yaklaşık altı ay gibi kısa sürede sonuçlanan tescil olayından sonra, Çamoluk çiftçileri için büyük  bir  kazanç kapısı aralanmış oldu.
Üretilecek  kuru fasülyeler, pazarda rakiplerine göre daha avantajalı  olacak.
Bu amaçla, Çamoluk Belediye Başkanı Musa Varıcı'nın girişimleri ile, üreticilerin daha profesyönel ekim,sulama ve çapalama yapabilmeleri için özel ekipmanlar alındı.
Bundan sonra,Kuru Fasülyenin Çamoluk ekonomisinde  etkili bir yere sahip olacağı açıklandı.
Çamoluk
 Ziraat Odası Başkanı Ali Tatar'da, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, konuya gösterdiği duyarlılıktan dolayı, Çamoluk Belediye Başkanı Musa Varıcı'ya teşekkür etti.
2017 yılında  Çamoluk belediyesi ve Çamoluk Ziraat Odası tarafından pilot bölge olarak seçilen ekim alanlarına kuru fasülye ekimi yapılmıştı.
Tamamen organik  şartlarda üretilen kuru fasülyenin yapılan hasatı da yüzleri güldürmüştü.
Ayrıca ürün hasadında eski yöntemlerin kullanılması dikkat çekmişti.
Üreticilerden, Ramazan Varıcı ürettiği kuru Fasülyenin eleme işlemini  eski saman tığ  makinasıyla  gerçekleştirmişti.

Yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda,  yoğun talebin olduğu, kısa sürede bu taleplerin karşılanmasının zor olduğu açıklandı.
Özellikle yurt dışından   her yıl için yaklaşık 100 ton organik Çamoluk Fasülyesinin talep edildiği açıklandı.
Yine ülkemizde ki  büyük marketler zincirlerinden bazılarını da, Çamoluk Kuru fasülyesini satmaya talip oldukları bildirildi.
Çamoluk Haber olarak; İlçemiz için büyük bir gelir kaynağı olacak  bu çalışmayı yapanlara,katkı sunanlara teşekkür ediyoruz. 

Çamoluk Haber











Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2018, 23:02

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kahriman
Kahriman - 6 yıl Önce

Yenice ile özdeşleşen fasulyeyi Yenice tanıtamadı. Ne tuhaf!

Orhantorun
Orhantorun - 6 yıl Önce

Camoluka hayırlı ve bereketli olsun

SIRADAKİ HABER

banner200

banner196

banner205