Çamoluk'ta Fıstık Gibi İş

Yıllar önce Yöre Gazetesinde Mustafa Karaçoban’ın gündeme getirdiği FISTIK GİBİ İŞ ! gerçek oluyor.

Çamoluk'ta Fıstık Gibi İş
Yaklaşık beş yıl önce gündeme getirilmeye çalışılan bölgemizdeki  melengeç ağaçları, nihayet budanarak aşı yapılacak duruma getirildi.
Çamoluk Özel İdare Müdürü Osman Çolakel’in de gayretleriyle, Çamoluk Yazılar ve Kurtuluş Mahallesindeki melengeç ağaçları 2010 yılı sonbaharında budaması yapılarak 2011 Haziran Ayının son haftasında aşı yapılabilmesi için hazır hale getirildi.
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Çamoluk Özel İdare Müdürü Osman Çolakel,
Yaptıkları çalışmalardan ümitli olduklarını ve Çamoluk iklimin bu Fıstık Ağacı için uygun bir iklim olduğunu söyledi.

Osman Çolakel çalışmalarla ilgili olarak,”Budamayı sonbaharda yaptık şimdi Haziran ayının son haftasında yaprak aşısını yapacağız buna “göz” aşısı da deniyor.
Yaptığımız araştırmalarda bu yörenin iklimin Fıstık ağacının yetişmesine uygun olduğunu gördük dedi. Özel İdare Müdürü, Gaziantep’ten heyet geldiğini ve Çamoluk’ta incelemelerde bulunduklarını söyleyerek aşılama zamanında da yine konunun uzmanı kişilerin Çamoluk’a gelerek çalışmalara refakat edeceğini bildirdi.
Suşehri’nde de bu çalışmaların yapıldığını belirten Osman Çolakel ,Biz Suşehri’ne gittik çalışmaları incelemek için, yapılanları gördüğümüzde çok heyecanlandık dedi.
Fıstık Aşısı konusunda eğitim almış tecrübeli eleman’ında Çamoluk’İlçe tarımda mevcut olduğunu 
Bu nedenle de konu ile ilgili olarak fazla zorlanmayacaklarını söyledi.
 
Budama Çalışmalarının daha çok Hürriyet ve Kurtuluş Mahallelerinde yapıldığını burada yapılan Budamaların da özellikle yol kenarında olanlarını yaptıklarını söyleyerek, konuya vatandaşın dikkatini çekmek istediklerini ifade etti.
Yapılan araştırmalar da Çamoluk’ta yaklaşık olarak 15.000 melengeç ağacı olduğu, bunların da Köroğlu Kılıçtutan,Kutluca Köylerinde yoğun olarak bulunduğu bildirildi.
Budama ve aşı çalışmalarından sonra ortaya çıkacak sonuçların değerlendirilerek aşılama ve budama çalışmalarının projelendirilerek, hem daha profösyönel bir ziraat’in yapılacağı, hem de daha çok alanı kapsayacağı bildirildi.
Vatandaşın konuya ilgi göstermesini beklediklerini söyleyen yetkililer "bu çalışma Çamoluk’için bir şans olabilir" dediler.
Yapılan çalışmalara öncelikle bölge halkının daha sonrada bölgemizde siyaset ve politika yapan kişilerinde bu çalışmaya gereken ilgi ve alakayı göstermelerini diliyor,konu ile ilgili olarak Beş Yıl önce Yöre gazetesinde çıkan haberi de aşağıda istifadenize sunuyoruz.
 
FISTIK GİBİ İŞ !
     G.Antep’in fıstığı, Malatya’nın kayısısı, Bursa’nın şeftalisi meşhurdur. Her yörenin kendine has bir ürünü bir kıymetlisi vardır. Giresun’un Çamoluk ilçesinin kıymetlisi ise ‘fıstık’ olacak.
      Endüstriyel bir ürün olan fıstık G.Antep ilimizle özdeşleşmiştir. Ancak bu başka bir yerde fıstık yetişmez anlamına gelmez. Giresun’un Çamoluk ilçesinde yetişen ‘melengeç’ ağaçları üzerine yapılan bir araştırmaya göre, Antep fıstığı aşısı yapılan melengeç ağaçlarının fıstık verebildikleri ortaya çıktı.
      Evet gerçekten fıstık gibi bir iş.
Çamoluk’ta doğada yetişmiş durumda bulunan melengeç ağaçlarını fıstık ağaçlarına çevirerek, bir yıl gibi kısa bir sürede Antep fıstığı üreticisi olmak hayal değil, gerçek. Fıstık gıda sektörü, kuruyemiş ve özellikle bisküvi ile çikolata sektörlerinde kullanılan ve kabul gören çok değerli bir üründür. Çamoluk iklimi de göz önünde bulundurulursa tüm bu sektörlerin ilgi alanı olan fıstığın üretilmesi için hiçbir engel olmadığı görülür. Yapılması gerekenlerin başında çiftçinin bu yönde bilinçlendirilmesi gerekiyor. Malumunuz ülkemizde çiftçinin çiftçilikten pek bir umudu kalmadığı bir gerçektir. Devletimizin bazı yanlış politikaları yüzünden her geçen gün zarara uğrayan çiftçimizin hali gün geçtikçe kötüye gittiği herkesçe bilinen bir sorun, ancak her şeye rağmen fedakar çiftçimiz tarlasını ekmekten vazgeçmeyip mücadeleye devam ediyor. Biz asıl konumuz olan Çamoluk ilçemizde fıstığın yetiştirilmesi konusuna dönelim. Ş.Karahisar’da Giresun Tarım İl Müdürlüğü ile G.Antep Fıstığı araştırma enstitüsü müdürlüğü işbirliği ile, 30 çiftçiye Antep fıstığı yetiştiriciliği ile ilgili eğitim verildi. Bu eğitimin Çamoluk çiftçisi ile de yapılacağını umut ediyoruz.
      Yöre halkına yeni iş sahası oluşturabilecek bu projenin, ilgililerce önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
       İnsanın erdemli olmasının en büyük göstergelerinden biri de nelere sahip olduğunu bilmek ve onun değerini anlamaktır. Zamanında kullanılmayan bir paranın tedavülden kalkması ile bir kağıt parçasından bir farkı kalmadığı gibi zamanın da yapılmayan her işte böyledir. Sözlerimi şu cümleyle bitirmek istiyorum; Acaba Çamoluk halkı neye sahip olduğunu ve sahip olduğunun değerini biliyor mu? 

Mustafa Karaçoban
Yöre Gazetesi
              

YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa tepetam
mustafa tepetam - 13 yıl Önce

bu ağaç aynı zamanda badem dir,kuru yemişlerin içinde en pahalı olanı bu açıdan değerlendirilirse güzel olur.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205