Çamoluk'ta hayvancılığa destek çalışması YEMCİLİK

Hayvancılığı teşvik için yeni yem kaynakları.

Çamoluk'ta hayvancılığa destek çalışması YEMCİLİK
 Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, kaliteli kaba yem üretimini artırmak amacıyla; yeni yem bitkileri çeşitleri denemeleri yapılarak bölge için uygun olanların  dememeleri yapılıyor.
DOKAP tarafından finansmanı sağlanan “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)" kapsamında, Alucra Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde yaklaşık 4 bin dekar alana ekilmek üzere, Tritikale ve Lenoks tohumu dağıtımı yapılacak
Konu ile ilgili olarak tarım il Müdürlüğünden yapılan açıklamada;.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından, kaliteli kaba yem üretimini artırmak amacıyla yeni yem bitkileri çeşitleri denemeleri yapılarak bölge için uygun olanların üretimine geçilecektir.
DOKAP tarafından finansmanı sağlanan “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında, Alucra Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde yaklaşık 4 bin dekar alana ekilmek üzere, Tritikale ve Lenoks tohumu dağıtımı yapılacaktır.
Tritikale, buğday ve çavdarın melezlenmesi sonucu oluşturulmuş bir bitkidir.

Tritikale elde etmek için yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday, baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Bu nedenle tritikalenin asitli, tuzlu topraklarda yetişebilmesi, kurağa ve soğuğa dayanıklı olması çavdardan; ekmeklik kalitesinin yüksek oluşu ise buğdaydan kaynaklanmaktadır. Dayanıklılık özelliklerini çavdardan, kalite ve yüksek verimlilik özelliklerini buğdaydan alan tritikale; buğday, arpa ve yulaf gibi tahıllara göre topraktan daha iyi yararlanmakta, özellikle eğimli, toprak derinliği az, çorak ve kışları çok sert geçen bölgelerde buğdaydan daha fazla ürün vermektedir. Soğuk zararı nedeniyle arpanın kışlık olarak ekilmesinin riskli olduğu bölgelerde güvenle yetiştirilebilir.

Lenoks (yemlik kolza) yaprakları ve yumruları çiftlik hayvanları tarafından iştahla yenen, ikinci ürün olarak değerlendirilen, yüksek verimli, protein oranı yüksek ve kış soğuklarına dayanıklı, tek yıllık yem bitkisidir. Lenoks, büyükbaş hayvan üreticilerinin günlük yem maliyetlerini düşürmek için kullanabilecekleri yem bitkileri arasında çok önemli bir yere sahiptir. Yeşil ot olarak hayvanlara verilebildiği gibi silaj yapılarak da kaliteli bir yem temin edilebilir. Ayrıca sarı çiçekleri arılar için polen ve nektar kaynağıdır.
Karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımdaki ilçelerimizde, tarım arazilerinin büyük bir kısmı sulanamayan kıraç araziler olup, ürün çeşitliliği sınırlıdır. Bu proje ile hayvancılığın önemli olduğu ilçelerimizde kaliteli kesif yem üretebilmek için tritikale ve lenoks bitkisi çiftçilere tanıtılacak ve tarımı öğretilecektir. Sonuçta üreticilerin kendi kaynaklarını etkin kullanmaları, hayvancılıkta yem maliyetlerinin azaltılması ve et-süt verimin artmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. denildi.

Tritikale bitkisi, buğday  çavdar melezinden geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır.
Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir.

Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir.
Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitededir.

Lenoks: Sulama ihtiyacı olmadan yetiştirilen ve dekar başına 10 tona yakın ürün veren Lenox bitkisi 
Halk arasında Şalgam Otu veya Yemlik Kolza olarak da bilinen bitki Bakanlık tarafından da destekleniyor.
Bazı bölgelerde ilk defa geçen yıl yetiştirilen bitki, hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacını giderecek alternatif yem bitkisi oldu.
Birçok Avrupa ülkesinde de yetiştirilen bitki, mısır ve yoncaya göre daha az bir maliyetle yetiştirilebiliyor.

Çamoluk Haber



Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2018, 15:56

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
28 Camoluk
28 Camoluk - 6 yıl Önce

Bunlar gec kalinmis cok guzel haberler. InsAllah istikrarli bir sekilde bu proje hayata gecer ve devami buyuyerek gelir. Camoluk haber olarak bu projeyi daha cok dillendirebilir, Cevre yerel medyasi ve Giresun merkez medaysi ile bu gelismeleri halka ulastirmaniz faydali olacaktir dusuncesindeyim.
Belediyemizde elini tasin altina sokarsa bu is guzel meyvelerini verir.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205