Hayırlı Olsun

Ordu ve Giresunluların yıllardır hasretle beklediği Ordu-Giresun Havaalanı projesinde en sonunda beklenen oldu. Havaalanı için 1970 yılında verilen ilk sözün üzerinden geçen 40 yılın ardından temeli atmak Ak Parti iktidarına nasip oldu.

Hayırlı Olsun
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 Haziran seçimleri öncesinde Ordu’da yaptığı mitinginde sözünü verdiği 'Ordu-Giresun Bölgesel Havaalanı İnşaatı Projesi başladı.
Ordu-Giresun Havalimanı'nın temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in katıldığı törenle atıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 41 yıl önce dönemin Başbakanı tarafından vaat edilen Ordu-Giresun Bölge Havalimanı’nı kendilerinin hayata geçirdiklerini ifade etti.
Bakan Yıldırım, bir şey söylediklerinde yaptıklarını, yapamayacakları bir şeyi ise söylemeyeceklerini ifade etti. Bakan Yıldırım, efsanenin gerçekleştiğini kaydederek, Ordu-Giresun Havaalanı'nın temelini atacak olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Yıldırım, inşaatı yüklenici firmaların 528 iş gününde bu havalimanının altyapısının tamamlanmasını istedi.

Ordu-Giresun Bölgesel Havaalanı İnşaatı Projesi'nin temelini İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, milletvekilleri, DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Kara birlikte attı. Milletvekili Canikli, Ordu-Giresun Havalimanı konusunun geçen yıl anayasa görüşmeleri esnasında Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çözüldüğünü söyledi.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise yaptığı konuşmada, havalimanının kendileri için olmazsa olmazlardan olduğunu belirtti. Şahin, Giresunlu ve Orduluların memleketlerine ulaşması, çağdaş standartlarla ulaşması için havalimanının kendileri için olmazsa olmazlardan olduğunu kaydetti. Şahin, havalimanının temelinin ocak ayındaki ihale kararının alınmasıyla başladığına işaret etti.
Şahin, Ordu-Giresun Havaalanı'nın geçmiş yıllarda 'yapılamaz' denilen yatırımlardan olduğunu belirterek, "Ancak, 'Millet ister ve arzu ederse yapılır' anlayışına sahip hükümetimiz, havaalanı meselesine çok ciddi bir şekilde yaklaşarak çalışmayı bugünlere getirdik. 2008, 2009 ve 2010 yılları etüt, plan, projelerin yapıldığı yıllar oldu. Biz de bir Ordulu olarak bu çalışmalarda yerimizi aldık. Ulaştırma Bakanlığı'nın ocak ayından itibaren başlattığı ihale sürecini sürekli halkımızla paylaştık ve bugünlere getirdik. Giresun ve Ordu'ya havaalanı hayırlı olsun" diye konuştu.

 
HAVAALANI 2 MİLYON YOLCU KAPASİTESİNE SAHİP OLACAK
Ordu Giresun Havaalanı, Ordu'ya 19 km, Giresun'a 25 km'lik mesafede bulunuyor. Uluslararası nitelikte yapılacak olan havaalanı, 1998 yılında DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yatırım programına alınmış ancak 2001 yılında MHP-DSP-ANAP döneminde Başbakanlık genelgesi uyarınca yatırım programından çıkarılmıştı.
AK Parti hükümeti tarafından 2009 yılı yatırım programına yeniden dahil edilen projenin fizibilite etüdü yine aynı yıl yaptırıldı ve görüş alınmak üzere DPT Müsteşarlığı'na gönderildi. DPT'nin fizibilitenin revize edilmesi kararının ardından yeniden revize edilen ve projesi hazırlanan havaalanı, 13.01.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 2011 yılı mayıs ayında yapılan ihaleyi 144 milyon lira ile Cengiz İnşaat-İçtaş İnşaat konsorsiyumu kazandı.
Türkiye’nin denize yapılan ilk havalimanı olma özelliğini taşıyacak olan Ordu-Giresun Bölgesel Havalimanı Ordu ile Giresun ve yöresinin hava ulaşımı ihtiyacını karşılamak amacıyla Gülyalı ilçesinde denizi dolgu şeklinde yapılacak. Havaalanının pist uzunluğu 3 bin metre ve 45 metre eninde olacak. Terminal binasının 12 bin 500 metrekarelik bir alanda bulunacağı havaalanı, 3 yıl 3 aya denk gelecek şekilde bin 200 günde tamamlanacak.
Havalimanı, yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. 19 milyon 850 bin ton toprak dolguya sahip olacak havalimanın yapımı aşamasında 500 işçinin çalışması planlanıyor. Havalimanının işletmeye alınmasıyla toplam 3 bin kişiye iş imkânı sağlaması planlanıyor.

Kaynak:Giresunekspres

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205