Japonlardan Çamoluk Kurufasülyesi

Çamoluk Kuru Fasulyesi Coğrafi Tescil aşamasında.

Japonlardan Çamoluk Kurufasülyesi

 Çamoluk Kaymakamlığı ve Japon İşbirliği Ajansı (JICA) ile  birlikte gerçekleştirdiği, Çamoluk Kuru Fasulyesi Coğrafi İşaret Tescili etkinliğinde; Çamoluk halkı bilgilendirildi.
Bilgilendirme toplantısına; Çamoluk Kaymakamı Kemal Karahan, Çamoluk Belediyesine Kayyum olarak atanan Musa Varıcı,Çamoluk Daire aAmirleri, Çamoluk'lu Muhtar ve çiftçiler katıldılar.
Toplantıda,Çamoluk Kaymakamlığı ve 
Japon İşbirliği Ajansı (JICA) çalışanları Çamoluk Kuru Fasulyesinin coğrafi işaret tescil süreci  hakkında bilgi verdiler.
Toplantıya katılanlaraTürk ve Japon usulü kuru fasulye ikramı yapışdı.
Ayrıca JICA gönüllüleri Japon kültürü ile ilgili sunum yaptılar.

Coğrafi İşaret Nedir? 

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir. 

Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir.

 Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb. herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler, söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler. 

Coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir. 
Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olarak iki ayrı şekilde değerlendirilir. 

Konu ile ilgili Çamoluk Kaymakamı Kemal Karahan,"Yaklaşık iki yıldır ilçemizde görev yapan ve sera kurulumu, organik çilek yetiştiriciliği ve kuru fasulye yetiştiriciliği konusunda, İlçemiz Tarım Müdürlüğü personeli ile birlikte çalışma yapan JICA personeline teşekkür ederim"dedi.

Çamoluk Haber





Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2016, 20:30

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205