Aman Ayılara Ateş Etmeyin!!

Giresun İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, ayılara silahla saldırılmaması gerektiğini ifade ederek, yaralanmış ayıların insanlar için daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Aman Ayılara Ateş Etmeyin!!
Çamoluk ve çevre köylerinde özellikle köy içlerine kadar gelip, vatandaşların  bostanlarına zarara veren ayılarla ilgili olarakGiresun İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır açıklama yaptı.
 Ali Hıdır yaptığı açıklamada, 2006 yılında Çamoluk ilçesinde, geçtiğimiz aylarda ise Keşap ilçesinde iki kişinin ayı saldırılması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Ayının saldırması sonucu ölen insanlarda sadece darp izinin olduğunu, ısırma, yeme, parçalama gibi bir durumunun söz konusu olmadığını ifade eden Hıdır, şunları söyledi:
''Tacize uğramadıkları sürece ayılar insanlara saldırmaz. Ayıları herhangi bir silahla öldürmeniz de söz konusu değil. Ayı saldırılarının arka planına baktığınızda insanlar tarafından ateş edilmiş ve yaralanmış ayılar insanlara saldırmaktadır.
İnsanlar ayıları öldürme yolunu denemesinler. Yaralanmış bir ayı mutlaka birilerine zarar verecektir. Ayılar kendilerini tehlikede hissetmedikçe saldırmazlar ancak bu riski insan kendisi oluşturuyor. İnsanlar yaban hayvanlarının yaşam alanlarına müdahale etmedikleri sürece hiçbir risk yoktur.''
Hıdır, vatandaşların özellikle gece geç ve akşam saatlerinde ayının olabileceği yerlerden geçmemesi gerektiğini belirterek, ''Ayıların insan yaşam alanlarına girmediklerini biliyoruz, ancak ölümle sonuçlanan her iki olay da orman bölgesinde gerçekleşmiş. Eğer ormanlık bir alanda ayı tehlikesi hissediliyorsa gürültü çıkarılmalıdır, ayılar gürültüyü duydukları ortamdan uzaklaşacaklardır. Kesinlikle herhangi bir silahla ayıya saldırılmamalı. Yaralanmış ayılar insanlar için daha tehlikeli oluyor'' diye konuştu.
''KÖYDEN KENTE GÖÇ AYI POPÜLASYONUNU ARTTIRDI''
Köyden kente göçün ve özellikle yüksek yerlerdeki yerleşimin terk edilmesinin her yabani hayvanda olduğu gibi ayı popülasyonunda da büyük artışa neden olduğunu anlatan Hıdır, ''Giresun'da 2003 yılı ve öncesinde 34 olan ayı ailesi sayısı şu anda 16 aileye kadar çıkmış durumda. Ayı sayılarındaki artış ayı saldırılarındaki artışı artırsa bile ayıların insan yaşam alanlarına girmeden yaşadıkları düşünüldüğünde bu durum tehlike oluşturmuyor. Önemli olan insanların ayı yaşam alanları olan ormanlık alanlarda dikkatli olmasıdır'' dedi.
Hıdır, ayrıca Çevre ve Orman Müdürlüğünün ayı saldırılarına karşı yeterli ekip ve ekipmanlara sahip olduğunu, uyuşturulan ayının kafeslere konularak tehlike oluşturabileceği bölgeden uzaklaştırılarak, hayvanat bahçelerine gönderildiğini kaydetti

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205