Çamoluk Yaylaları Bu Yıl Dinlenecek

Çamoluk Berdiya yaylalarına bu yıl başka illerden sürü gelmeyecek.

Çamoluk Yaylaları Bu Yıl Dinlenecek


Çamoluk Gürçalı, Bayır, Sarpkaya, Ozan ve Eğnir Köyü  Dernek ve muhtarları aldıkları karar ile bu  2021 yılı için yaylalarına göç alamayacaklarını bildirdiler.

Köy Dernekleri Çamoluk Dernek Başkanı Hacı Canik Başkanlığında yaptıkları toplantıda aldıkları tavsiye kararı  ve Muhtarlar ile iş birliği içerisinde yaylalar konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu  kararın ardından Çamoluk Kaymakamı İbrahim Engin Şenay başkanlığında köy muhtarları ile yapılan toplantıda 2021 yılı ve gelecek 3-4 yıl yaylalara ilçe dışından sürü getirilmemesi kararı alarak kamuoyuna açıklama yaptılar.

Yapılan açıklamada yaylaların 2021 ve sonrasında en az 3-4 yıl  dinlenmeye bırakılacağını dile getirdiler.

Çamoluk Kaymakamı İbrahim Enin Şenay da yaptığı açıklamada; "Bu yıl  Çamoluk yaylalarına Çamoluk dışından hiç bir şekilde otlamak amacı ile hayvan getirilemeyecek" diyerek muhtarlara uyarılarda bulundu.

Özellikle Bayır, Gürçalı, Sarpkaya, Ozan, Eğnir ve  Yeniköy yaylalarına Erzincan yöresinden sürü sahipleri  kiralama usulü ile yaylalara gelip küçük baş hayvan besiciliği yapıyorlar.

Besicilerin yaylalar erken göçmeleri nedeni ile yaylaların zarar gördüğünden şikayetçi olan bazı köy sakini ve yetkililer zaman zaman bu konuları besiciler ile görüşerek çözmeye çalıştılar.

Ancak nüfuslarını Çamoluk’a alarak ve hayvanlarını da Çamoluk ilçe tarıma kayıt yaptırarak kendilerine hukuki bir zemin oluşturdukları ve başka mera bulamadıklarını söyleyerek yine yaylalara geldikleri bildirildi.

Konu ile ilgili olarak Çamoluk Haber'e açıklama yapan Ozan Köyü Dernek Başkanı Ayhan Altun, öncelikle kendilerine desteklerinden dolayı Çamoluk Kaymakamı İbrahim Engin Şenay'a teşekkür etti.

Ayhan Altun; kendilerinin bu konuda çeşitli girişimlerde bulunduklarını, hatta sürü sahipleri ile de görüşerek bu konuyu gündeme getirdiklerini söyleyerek bu güne kadar bu konuda sonuç alamadıklarını ancak gelinen noktadan memnun olduklarını ifade etti.

Zaman zaman yerel halk ile besiciler arasında da ufakta olsa sıkıntıların yaşandığını, alınan bu karar ile bunun da ortadan kalktığını söyledi.

Altun, dernekler olarak çeşitli girişimlerde bulunarak bu yaylalara köy halklarından mevcut hayvancılık yapan yada yapmak isteyenlerin gelmesini teşvik edeceklerini açıkladı.

Çamoluk Haber

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2021, 08:48

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin Tonbul
Hüseyin Tonbul - 3 yıl Önce

Alınan kararı çok olumlu buluyorum.Bu nedenle sayın Kaymakamız başta olmak üzere bütün köy dernek başkanları ve muhtarlarına teşekkürlerimi ,şükranlarımı sunuyorum.Saygılarımla

Özgür Çolak
Özgür Çolak - 3 yıl Önce

Bir ozan köylü olarak doğru karar verildiğini düşünüyorum

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205