Çamoluk Derneğinden Açıklama

Çamoluklu sanatçılardan festival protestosu haberimiz için, Çamoluk Derneği açıklama yayınladı.

Çamoluk Derneğinden Açıklama
Çamoluklu sanatçılardan festival protestosu haberimiz için, Çamoluk Derneği açıklama yayınladı.
Cevap hakkı ve de konunun okurlarımız ve tüm Çamoluklular tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için,Derneğin göndermiş olduğu açıklamayı aynen yayınlıyoruz.
Bu açıklama;Çamoluk Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Karabul tarafından gönderilmiştir.





SANATÇI ETİĞİ VE ÇAMOLUKLU SANATÇILAR
 
Değerli Çamoluklular;
20. Bal festivali için yoğun mesai harcıyor bu sene temel atma ve açılış törenleri de olacağı için güzel bir festival yapmaya çalışıyoruz. Fakat gelin görün ki, her dönem olduğu gibi Bal festivali sürecinde yine bir takım kişiler, sürecin gidişatını olumsuz yönde etkilemeye çalışıyor veya sürecin olumsuz şekilde ilerlediğini iddia ediyor.
Geçtiğimiz günler çamolukhaber portalında “Çamoluklu Sanatçılar Festivali Protesto ediyor” adı altında bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan bu bildiri üzerine Çamoluk Derneği olarak, süreç hakkında ve taraflı bir şekilde yayınlanan bildiri hakkında Çamoluk halkını bilgilendirmek istiyoruz.
20. Çamoluk Bal Festivalinde Çamoluklu sanatçı dostlarımızın yanında Çamoluk ilçemizin de içinde bulunduğu “KELKİT VADİSİ” bölgesine mal olmuş sanatçılara sahne vermek istedik. Kaldı ki, bu Çamoluk Bal festivalinin başladığı tarihten bu yana aynı şekilde devam etmektedir. Sadece Çamoluk’ta değil tüm Vadi ilçelerinde bu durum aynı şekilde devam etmektedir. Örnekleri de çoktur.
Değerli Çamoluklular;
20. Çamoluk Bal festivalinde Çamoluklu sanatçıların haricinde özellikle iki sanatçının ismi üzerinde durulmuştur. Bu sanatçılardan bir tanesinin Çamoluklu bir sanatçı ile daha önce tatsız bir olay yaşadığı öğrenilmiş ve durum değerlendirmesi yapılmıştır.
Çamoluk Derneği yönetim kurulu toplantısında Çamoluklu Sanatçıların festivale eksiksiz katılmasını sağlamak noktasında karar alınmış, fakat festival giderlerinin düşürülmesi için Çamoluklu sanatçılardan her seneki gibi fedakarlık yapmaları beklenmiştir. Festival sürecinde sanatçılar ile görüşme görevi dernek yönetim kurulu üyesi Mustafa Bayındır’a verilmiştir. Bayındır tüm Çamoluklu sanatçılar ile iki kez tek tek görüşmüştür. İlk görüşmede Çamoluklu sanatçılara; “Biz dernek olarak iki akşam boyunca sizlere çalacak olan sazları ayarladık, sizleri bu festivalde görmek istiyoruz, ücret kısmını da festivalden sonra hakkınızı yemeyecek şekilde görüşeceğiz” denildi. Bunun üzerine söz birliği yapan Çamoluklu sanatçıların ortak kararı “Ücret söylenmeksizin olmaz, bir adı olsun biz ücretsiz bile geliriz ama bir adı olsun” dediler. Sanatçılara iki akşam boyunca çalacak sazlar olduğu için ve festival gelirlerinin de minimuma indirilmesi için sanatçılara 300 TL masraflarının ödenmesi teklif edildi. Önceki görüşmede ücretsiz dahi sahne alacaklarını iddia eden sanatçılar, bu teklifi reddettiler.
Bunun yanı sıra Çamoluklu bir sanatçının, daha önce yöre sanatçılarından birisi ile yaşadığı tatsız durumdan dolayı da program değişikliğine gidilerek, Çamoluklu sanatçı ve arkadaşları onore edilmeye çalışıldı. Fakat sanatçıların bizim fiyatımız “1.500 TL, ya bu parayı ödersiniz yada biz gelmeyiz” demesi üzerine dernek yönetimi Çamoluklu sanatçılarla bu şekilde anlaşmayı rafa kaldırdı. 7 tane Çamoluklu sanatçı olduğunu hesaba katarsanız rakam toplamda 10.500 TL’ye tekabül etmektedir. 10.500 TL’nin bir çırpıda aynı müziği söyleyen sanatçılara verilmesinin de ne derece doğru olacağını sizlerin takdirine bırakıyoruz.
Çamoluklu sanatçılar istedikleri ücretler doğrultusunda sahne verilemeyeceği bildirilince “Biz festivale gelmiyoruz, köy derneklerimize ve muhtarlarımıza da bu durumu bildirip onlarında gelmesini engelleyeceğiz” diyerek göz dağı vermeye çalıştılar.
Şimdi burada sanatçılarımıza ve Çamoluk halkına soruyoruz?
Çamoluk Derneği 7 tane sanatçıyı sahneye çıkarmak ve onları desteklemek için mi kurulmuştur, yoksa Kültürel etkinlikler yapmak ve yardımlaşmayı sağlamak için mi kurulmuştur?
Çamoluk Derneğinin kuruluşundan bu yana, dernek tüzüğüne “BAL FESTİVALİNDE ÇAMOLUKLU SANATÇILARA SAHNE VERME ŞARTI” herhangi bir yönetim tarafından konulmuş mudur?
İstedikleri ücret ödenmiyor diye sahne almayan sanatçıların Çamoluk Derneğini hedef almaları, Çamoluk halkının bir yıl boyunca özlemle bekledikleri BAL FESTİVALİ’ni protesto etmeleri, köy derneklerinin de katılımı engelleyeceklerini deklere etmeleri sanatçı etiğine uygun mudur?
Çamoluk Derneğinin, yapılan harcamalar için kongrede dernek üyelerinden alınan yetki söz konusu iken, sanatçılara hesap verme yükümlülüğü mü vardır?
Son olarak Çamoluk Derneği, sanatçıyız diyen hemşerilerimizin hedef tahtası mıdır ki, istedikleri para verilmediği zaman Çamoluk Derneğine veryansın edilmektedir?
Değerli Çamoluklular;
Çamoluklu sanatçılarımızın bu üzücü çıkışı ve derneğe emri vaki yapmaya çalışmaları, Dernek yönetim kurulu üyeleri tarafından olumsuz karşılanmış ve Çamoluklu sanatçıların sahne almak istemedikten sonra ısrarcı olmayacakları kararı alınarak, yeni sanatçılar ile anlaşmaya varılmıştır. Nihayetinde Çamoluk Derneği bir kurumdur, kurumlar yönetimiyle karar alırlar.
Değerli Çamoluklular;
Çamoluklu sanatçılar olarak nitelediğimiz hemşerilerimizin haber sitesinde yaptığı açıklamalardan en talihsizi de yaptıkları bağışı söz konusu etmeleridir. Bizim toplumumuzda yapılan bağış kimsenin başına kakılmaz ve sözü edilmezdir. Çamoluklu birbirinin halinden anladığı için fedakarlık ve bağış istenebilir, fakat herkesten bunun yanı sıra Çamoluklu olmayanlardan da bağış istenip istenmediğinin sorgulanması da vahim bir durumdur. Zira Çamoluk Derneği Kültür Merkezi, Çamoluklular tarafından inşa edilmiştir. 11 yıldır süren ve yılda 250 öğrenciye verilen burslar Çamoluklular tarafından verilmiştir.
2011 20. Çamoluk Bal Festivali “Çamoluk Kaymakamlığı - Çamoluk Belediyesi – Çamoluk Derneği Çamoluk Arıcılar Derneği” ortak organizasyonu ile yapılacağı bilinmekte iken, iki yıl önce derneğin kendilerini kışkırttığını iddia eden Çamoluklu sanatçılar, Çamolukluların yaşanmış tatsız bir olayın üstünü kapatmasına rağmen neden yarayı kaşımaya çalışmakta ve bundan neyi amaçlamaya çalışmaktadır, buda doğrusu merak konusudur.
Bütün Çamoluk halkı bilsin isteriz, Yaşabey Kalebaşı başkanlığındaki yönetim kurulu Çamoluk’un tüm kurumları ile görevi bitene kadar her zaman iyi ilişkiler sağlamaya çalışacaktır. Hiçbir şekilde hiçbir kurumla üzücü-kırıcı-tatsız olaylar yaşamamaya özen gösterecektir.
Yapılan bildirinin altında imzası bulunan Yusuf Fenerci isimli Çamoluklu sanatçı dostumuz, Çamoluk Derneği tarafından yapılan “EĞİTİME DESTEK GECESİ” isimli etkinlik için tertiplenen sanatçı toplantısına katılmamıştır. Toplantıya katılmadığı için de kendisine bu etkinlikte sahne verilmemiştir. Toplantıya katılan diğer Çamoluklu sanatçılara; “Bu toplantıya katılmayan ÇAMOLUKLU SANATÇILAR’a bu gecede yer verilmeyecektir” sözü verilmiştir. Söz konusu olan Yusuf Fenerci, 2010 Çamoluk Bal festivalinde diğer sanatçılar 500 TL ücret karşılığında sahne alırken, bu ücrete sahne almayacağını bildirerek, 19. Çamoluk Bal festivalinde sahne almamıştır. Onun için yayınlanan bildiride sahne almadığı programları da sahne almış gibi göstermesi oldukça düşündürücü ve bir o kadarda kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir. Ayrıca geçtiğimiz sene sahne alan Çamoluklu Sanatçılara “siz 500 TL’lik sanatçısınız” diyerek tepki gösteren Fenerci’nin, geçen sene eleştirdiği kişilerle birlikte hareket ediyor olmasını Çamoluk halkının takdirine bırakıyoruz.
Söz konusu bildiride hiçbir sanatçı dostumuzla problemimiz yok derken, yukarı da ifade ettiğimiz gibi adını saklı tuttuğumuz bir Çamoluklu sanatçı dostumuz, yöre sanatçılarından birisi ile daha önce tatsız bir olay yaşamıştır. Çamoluklu sanatçı dostumuzun yaşadığı bu tatsız olay bizim içinde üzücüdür.
Yine söz konusu sanatçılarımızdan bazıları birebir görüşmelerinde KELKİT VADİSİ yöresine mal olmuş MUSTAFA KÜÇÜK ve NURETTİN BAY isimli sanatçıları ve bunlara ödenecek ücretleri eleştirmektedir. Fakat her ne hikmetse Çamoluklu sanatçılarımızın sahnelerinde kendi türkülerinden ziyade bu sanatçıların türkülerine yer vermeleri de trajikomik bir durumdur. 
Öte yandan 20. Çamoluk Bal festivalinde sahne verilmesi düşünülen Mustafa Küçük’ün, Çamoluk’un Yenice Beldesi Derneği ile bir anlaşma yaptığı, daha sonra anlaşmaya sadık kalmadığı öğrenilmiş ve bundan dolayı Mustafa Küçük ile anlaşma yapılmaktan vazgeçilmiştir. 
Değerli Çamoluklular;
Çamoluklu sanatçılarımız her zaman Çamoluk Derneği adına fedakarlık yapmışlar ve bu fedakarlıkları da her zaman takdir edilmiştir. 20. Çamoluk Bal festivalinde Çamoluk’a ve yöreye mal olmuş Merhum Kemençeci İnce Dayı olarak bilinen Sefer Münüklü’nün ses sanatçısı olan oğlu Sabit Münüklü sahne alacaktır.
Sabit Münüklü, Çamoluk Derneği yöneticileri ile hiçbir şekilde pazarlığa girmemiş ve Derneğin her zaman yanında olacağını, çünkü Çamoluk Derneğinin kendi ilçesinin derneği olduğu bilincini taşıdığını beyan etmiştir. Münüklü ayrıca Çamoluk Bal festivalinin kendi festivali olduğunu, bunun içinde her zaman elini taşın altına koyabileceğini dile getirmiştir.
Değerli Çamoluklular;
Çamoluk Bal Festivali ilk kez yapılmıyor, tam yirmi yıldır yapılıyor ve Çamoluk içinde önem arz ediyor. Çamoluk için bir milli bayram niteliğinde olduğunu düşünüyoruz. Böylesine önemli bir etkinlikte bugüne dek dernek yöneticisi olan herkes elini taşın altına koymuş ve ciddi masraflar yapmıştır. Bugünde dernek yönetiminde yer alan yönetim kurulu üyeleri bal festivali sürecinde masraf yapacaktır. Yeni oluşturulan ve gençlerin yer aldığı yönetim kurulunda, maaşlı çalışan işçi statüsündeki yönetim kurulu üyelerinin dahi en az 2.000 TL masraf yapması öngörülmektedir. Bu yönetim kurulu üyeleri, sanatçı dostlarımız gibi çeşitli ilçelerde bir şekilde sahne alarak para kazanmayacaklardır. Çamoluk için ellerini taşın altına koyacaklar ve hiçbir masraftan kaçınmayacaklardır ve bunu da ÇAMOLUKLULAR için yapacaklardır.
Yönetim kurulu üyeleri hiçbir masraftan kaçınmazken, yörede çeşitli yerlerde sahne alacak kazanım sağlayacak Çamoluklu sanatçıların, masraflarını vurgulamalarını da yine sizlerin takdirine bırakıyoruz. Ve söz konusu masrafın “saz masrafı” olduğunu bunu da Çamoluk Derneğinin karşılayacağını hatırlatırız.
Değerli Çamoluklular;
20. Çamoluk Bal festivali programı kesinleşmiştir. Bundan sonrası için programda değişiklik olmayacak ve Çamoluklu Sanatçılardan Sabit Münüklü ve Çamoluklu,yöremiz THM  ses sanatçısı Nurettin Duyan’ın haricinde hiç kimse sahne alamayacaktır. Çamoluk Derneği bu konuda geri adım atmayacaktır.
ÇAMOLUK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
 
 
 
 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
kemalettin düz
kemalettin düz - 13 yıl Önce

Açıklama yapmasaydınız bundan iyiydi.Halkı tehdit eden,küçük gören staüko anlayışı.Dernekçiler itikatta Ak Partili görünüyorlar Amelde en kral CHP li.Daha öncede milletle kavga ettiler Saadet Partili Belediye ile festival yapmayız falan filan.
Sonra burunları sürtüldü şimdi başka şey.Sen başka sanatçılara kendi paranı mı veriyorsun?onlara gelince üzümü salkımı ile ver..Çamoluklu sanatçılar grubunun toplamına getirdiğiniz bir kadın sanatçıya verdiğiniz parayı verseydiniz hiç seslerini bile çıkarmazlardı.bu kadar milletten kopuk bir yapı nasıl olur ya.söz konusu masraf saz masrafıymış sen çık söyle o zaman.Diğer sanatçılarada aynı teklifi yap,sazlar bizden+yol +yemek var ulusal sanatçılar gelin karın tokluğuna söyleyin.yazıklar olsun .

ASIM  TONBUL
ASIM TONBUL - 13 yıl Önce

BU AÇIKLAMA HİÇ ADELETLİ DEYİL ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN O SANATCILAR ÇAMOLUKLU SİZ ONLARIN GELMESİNDE ENGEL OLAMAZASINIZ BEN BİR ŞEYİ MERAK EDİYORUM BİR ÇAMOLUKLU OLARAK AFİŞLERDE KAÇTANE SANATCI VAR BAL FESTİVALİNE GELEN BUNLARIN TOPLAM MALİYETİ NE KADAR ACABA AÇIKLARMISINIZ SANKİ ONLAR BEDAVA GELİYODA ÇAMOLUNH SANATCISINA MI PARA VERİYORSUNUZ ONLARA BİNLERCE LİRA VEREN DERNEK HELAL OLSUN ÇAMOLUK SANATCISINDA GÖZÜNÜZ BAYA Bİ AÇILMIŞ BU YAKIŞIK ALMAZ DERNEK DEDİYİN BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLUR AMA SİZLER ÇOK KİŞİLER ARASINA FİDNE FESAT SOKUYORSUNUZ BU ÇAMOLUĞA YAKIŞMAZ YAZIK

ÇAMOLUK SANATCILARI
ÇAMOLUK SANATCILARI - 13 yıl Önce

Değerli çamoluklular dernek yönetiminin yapmış olduğu açıklamalar bizim görüşlerimizi anlatmak istediklerimizle hiç örtüşmüyor herşeyden önce çamoluk bizim herşeyimiz tabiki festivalde ama burda çok eksik olan bir şey var bizim amacımız para asla deyil çamoluk derneyi yöneticileri birçoğunuzla yıllardır beraberiz çamoluk sanatcısından nerde bir kusur gördünüz hangi çamoluk proğramında gerek istanbulda gerek çamolukta masrafımızın dışında para taleb ettik yıllardır hiç bir ücret almadan ne gerekiyorsa hep yapmadıkmı ama artık bize hep bizimsiniz diyen derneğimiz yıllardır festivale kimleri getiripte milyarlarca para vermedimi bizim gibi yöre sanatcıları çamolukta hep binlerce lira almadımı işte bizim anlatmak istedimizde bu bu haksızlık ayrımcılık eyer dernek vermeyecekse hiçbi yöre sanatcısına para vermesin bize gelince derneyin parası oluyorda dışardan gelen sanatcıya

ÇAMOLUK SANATCILARI
ÇAMOLUK SANATCILARI - 13 yıl Önce

çamoluk sanatcısının derdi asla para deyildir olayları yarım yamalak açıklamayın çamoluklu neyin ne olduğunu çok iyi biliyor biz çamoluk derneğinden eşit ve adaletli olmasını bekledik o afişlerdeki sanatcılar çamoluğa bedavamı geliyor yıllardır bize bunu hep yaptınız çamoluğa kimlerin dosları ahpapları meyhane arkadaşları sanatcı olarak geldi ve paralarını alıp gittiler bunu herkes ve sizler iyi biliyorsunuz yine bu yıl o afişlerdeki sanatcıları çamoluk derneyi yöneticileri ayrı ayrı çabalar ve binlerce lira vererek getiriyor bunu niye açıklamıyorsunuz çıkın söyleyin nurettin baya zeynep başkana kaç binlira verdiniz ve diyerlerine işte adalet burda kopuyor çamoluk sanatcısı 300 lira dışardan gelen ler 4. 5 hatta 10 binlira ey çamoluklular adalet bunun neresinde çamoluk derneği neresinde biz nersindeyiz sizin takdirinize bırakıyoruz bize hiç bir hak tanınmadı

ÇAMOLUK SANATCILARI
ÇAMOLUK SANATCILARI - 13 yıl Önce

çamoluk sanatcısı çamoluk için herzaman heryerde fedakarlık yapmaya hazır amma bu haksızlık ve dernekteki yöneticilerin yıllardır bu ayrımcılığı bu sene bardağı taşırdı bize size 300 lira ister gelin ister gelmeyin diyenler işte afişler ortada konyadan sivastan karaysardan tokattan alucradan daha nerelerden kendi ahpaplarını sanatcı olarak binlerce lira vererek getiren ler biz hiç para almadanda geliriz ama dışardan sanatcı asla gelmemeli bunu gep söyledik ama siz onlardan hiç vazgeçmediniz ayrıca açıkladınız gibi sabit münüklü bizlere farklı şeyler söyledi çamoluk yönetimindeki bazı kişilerle anlaştını hakkını fazlasıyla aldını o yüzdende çıktını söyledi buda sizin adaletiniz işte bizler çamoluk halkına köylerine sevgilerimizi sunuyoruz çamıolukta herzaman herşeye hiç birşey gözetmden varız anlatmak istediklerimizi afişlere bakanlar umarız anlar o sanatcılar çamolun neresinden

ÇAMOLUK SANATCILARI
ÇAMOLUK SANATCILARI - 13 yıl Önce

yıllardır çamoluk festivalinde en güzel şekilde üç gün üç gece sahne alan çamoluk sanatcısı bu sene niye böyle bu duruma itildi eminizki çamoluklular bunu çok iyi biliyor biryerde insan hakkını arayınca işte böyle oluyor çamoluk derneği açıklamasında bazı şeyleri silip ata bilir ama gerçekleri bilen bir çamoluk var ele binlerce lira verilince bizde 1.500 lira talep ettik ama derdimiz para asla deyildi afişlerdeki sanatcılara binlerce lirayı heryıl ödeyen çamoluk derneği bize nasıl 300 lira teklif ediyor oda telefonla hiç bir araya gelip konuşmadık şu durumu hiç değerlendirmedik yargısız infaz eden siz neden biraraya gelip birkez konuşmadık emrivaki birşekilde amma çamoluklu o afişlerdeki sanatcıları eminim kimlerin çabalarıyla geldini biliyor burda çamoluk sanatcısının ne suçu var hakkını aramakmı güdüm altında durmamakmı taktir çamoluk ve köylerinin

DURSUN URAS
DURSUN URAS - 13 yıl Önce

AĞZINA SAĞLIK ADNAN ABİ GEREKLİ CEVABI EN GÜZEL ŞEKİLDE VERDİN

Rüstem sakızcı
Rüstem sakızcı - 13 yıl Önce

Değerli çamoluklular Acizene bende yazılar ve kurtulul mah.dernek başkanıyım. dernekler herzaman birlik ve beraberliği sağlamak amaçlı kaynaşmayı yardımlaşmayı ön pilanda tutarak yöresine hizmet etmeye gayret etme çabasında olmak durumundadır. bir dernek başkanı olarak kesinlikle taraf olamdığımı bildirmekle beraber keşke bu duruma gelmeden önce her ne kadar bu görev arkadaşımız Mustafa bayındıra verilmiş olsa bile çözümsüzlük ortamında değerli başkanımız Sayın Yaşarrbeyin bu konuyu çözebileceğine inanıyorum.Ama üzülerek görüyorumki artık herşey için çok geç kalınmış.Değerli sanatçılarımızda yıllarca hep dernek yönetiminin talebi doğrultusunda hareket etmiş tüm festivallerde üzerlerine düşeni zaten yapmışlardır.onlarda kendilerine göre haklıdırlar.Yanlız benim sağunduğum tek hareket vardır son sözümüz çamoluk ve çamoluklu halkımız olamalıdır.Festival yapılır ama bu meseleler çamoluk birlik ve beraberliğine olumsuz etki yapmaktadır.özellikle geçmişe dair yapılan eleştiriler çok üzücüdür


SIRADAKİ HABER

banner200

banner205