Giresun'a Vali Dayanmıyor

Sonyapılan Vali değişimi Giresun'da eleştirilere sebep oldu.

Giresun'a Vali Dayanmıyor
Giresun’a Vali Dayanmıyor.
Son dönemlerde Giresun’da işler bir türlü iyi gitmiyor.
Rektörlük seçimleri oluyor ama bir türlü rektör atanamıyor veya seçilemiyor.
Ak Parti İl Başkanlığı Mehmet Geldi’nin istifasından sonra  İl Başkanlığında da bir takım sıkıntıların olduğu hasan Tütüncü’nün istifasıyla birlikte daha belirgin hale gelmişti.
En son olarak Vali Mustafa Yaman’ın Kırklareli’ne atanmasıyla birlikte “bu şehre vali dayanmıyor” cümleleri daha sık konuşulmaya ve sorgulanmaya başladı.
Konuyla ilgili olarak il genelinde ve Sivil Toplum örgütlerin de farklı tepkilerin olduğu bildiridi.
Yapılan eleştirilerde gelen Valinin şehri tanımadan başka bir ile atanması nedeni ile kalıcı hizmetlerin Giresun’a hep “rotarlı”  olarak geldiği açıklandı.
İlimizde 2000 ile 2011 arasında görev yapan valiler;
Ali Haydar Öner (2000-2002) | Hasan Karahan (2002-2002) | Ayhan Nasuhbeyoğlu (2002-2002) | Ali Haydar Öner (2002-2003) | Ayhan Nasuhbeyoğlu (2003-2003) | Mustafa Kara (2003-2003) | Ali Haydar Öner (2003-2004) | Şükrü Kocatepe (2004-2007) | Mustafa Taşkesen (2007-2009) | Mustafa Yaman (2009-2011) | Dursun Ali Şahin (2011
Daha önce sitemizde yazıları da yayınlanan, Ali Zafer Topşir  Valilik konusuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada; Parlamentonun yenileneceği, temsil yetkililerinin büyük oranda değişeceği genel seçimler öncesi, gerek ülke gerekse Giresun olarak hareketli günler yaşıyoruz. Dokuz yıllık Ak Parti iktidarında dönemin valisi Sayın Ali Haydar Öner’le başlayan vali değişimi, on birinci valimiz Sayın Mustafa Yaman’ın görevden alınmasıyla tüm hızıyla devam etmektedir.
Bu dönem Giresun’umuzda Ak Parti İlbaşkanı, vali ve rektör değişimi hızına yetişemiyoruz. İktidar partisi Giresun’a il başkanı atıyor fakat üç gün sonra görevden alıyor, dokuz yıllık iktidar döneminde 12. valiyi atıyor. Giresun’a atanan sayın valilerimiz ilimizi tanıyıp öncelikli sorunlar içeren dosyalarını Ankara’ya götürdüklerinde, çözüm dosyalarıyla değil maalesef görev yerlerinin değiştiğini ifade eden kararnameleriyle Giresun’a  döndüler.
Ali Zafer Topşir yaptığı açıklamalarda İstanbul ve Ankara’da Sekiz yılda ancak iki valinin değiştiğini söyleyerek , bu konu ile ilgili  sorumlunun  Nurettin Canikli olduğunu söyledi.
Topşir;Üzülerek ifade ediyorum ki  dokuz yıllık Ak Parti iktidarında Ankara ve İstanbul’da sadece iki kez vali değişimi yaşanmıştır. Başta valiler olmak üzere, karar sahibi ve idarecilerle çatışmayan, çözüm üreten, katılımcı, bir  yönetim anlayışının Giresun’da oluşabilmesi için gerekli olan tek şey, Giresun halkının yüzde seksenin de gitmesini  beklediği Sayın Nurettin Canikli’ nin Giresun’un yakasından düşmesidir.  Aksi takdirde bu kısır döngünün önümüzdeki günlerde de devam edeceği bir gerçektir.
Bürokrat atamanın asıl amacı hizmet almaktır.
Valilik makamı ildeki bütün kamu kurumlarının başkanı ve devletin temsilcisidir. Yürütme ve yasamanın tek elde toplandığı anlayışlar çözüm üretemez. Ancak hükmederek çatışır dolayısıyla katılımcı bir yapı oluşturmaz. Giresun’un sorunları sürekli vali veya yönetici değiştirmekle çözülemez. Vali değişimi çözüm olsaydı bugün; Şebinkarahisar il olup, Alucra, Çamoluk ilçeleriyle bağlantı yolları yapılarak kamu hizmetinden yeterince faydalanır, OR-Gİ havaalanı yapılır, Kale turizme kazandırılır, demiryolu projesi ilimizden geçer, Sis Dağı Kayak Projesi hayata geçer, kıyı şehri olan Giresun’a liman ve tersaneler yapılırdı.  
 
Valilik konusunda CHP Eski İl Başkanı ve Millet Vekili Aday adayı  Aykut Gezmişde bir açıklama yaptı
Gezmiş, “Bu kadar sık vali değiştirenlerin bu şehre verebileceği bir şey kalmamıştır, halkımız da 12 Haziran da bu iktidarı değiştirecektir” dedi.
Gezmiş yaptığı açıklamada, Giresun Valisi Mustafa Yaman’ın Kırklareli’ne atanmasını değerlendirerek, “AKP adeta vali öğütme makinesi gibi. Bu hükümete vali dayanmıyor. Bürokratları elinde valizi bekletiyor” ifadelerini kullanarak “Bu nasıl bir anlayıştır, bürokratlarla yapılan bu kavganın arkasında rant kavgası mı vardır?” diye sordu.
VALİLERİN MAKRO PROJELERİ KONUŞMAYA ZAMANI YETMİYOR
AKP hükümetinin, bürokratların bir şehri tanımasına, şehir insanı ile kaynaşmasına, hizmet yapacak alt yapıyı oluşturmasına fırsat tanımadığını savunan CHP Giresun milletvekili aday adayı Aykut Gezmiş, özellikle de valilerin görevde kaldıkları kısa sürede şehrin gelişip kalkınması yönünde makro projeleri gündeme getirme fırsatı bulmadıklarını ifade etti. Gezmiş “Bizim Trabzon ve Ordu’ya kızmamıza, eleştirmemize hiç gerek yok Giresun’un böyle iktidar milletvekilleri var iken rakibe hiç ihtiyacı yok” dedi.
HER GELEN VALİ İLE KAVGA EDİYORLAR
Aykut Gezmiş, “Valizi elinde bekleyen bir vali nasıl memleket meselelerine kafa yorabilir ki?” diye sorarak da, “Ayrıca AKP’liler her getirdikleri vali ile kavga ediyorlar, hizmet yapmasına fırsat tanımıyorlar. Bu anlayış zaten hizmet üretme anlayışı değil, adamcılık ve kavga anlayışıdır, oysa valiler hizmetin başıdır” şeklinde görüş belirtti.

Çamoluk Haber
 
 
 
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205