Yenice’de Kadostra Çalışmaları Başladı

Çamoluk Yenice Beldesindeki kadostra Çalışmaları PınarbaşıMahallesinde devam ediyor.

Yenice’de Kadostra Çalışmaları Başladı
Yenice’de Kadostra Çalışmaları Başladı
 
Son yıllarda Çamoluk ve çevre köylerinde görülen Kadostra çalışmaları, şimdide Yenice Beldesinde devam ediyor.
Yenice Beldesindeki Kadostra çalışmalarının, 23.11.2010 tarihinde Pınarbaşı Mahallesinde başladığı ve 20.12.2010 tarihinde de bitirilmesinin planlandığı bildirildi. Kadostra çalışmasının şimdilik Pınarbaşı Mahallesi ile sınırlı olduğu açıklandı.
Kadostra çalışmalarına halkın yoğun ilgi gösterdiği ve çalışmalarda daha sağlıklı sonuçlar alınabilmesi için  bir çok Yenice’linin Belde’ye geldiği açıklandı.
Çalışmalarla ilgili yapılan değerlendirmelerde,Kadostra çalışmalarında en büyük problemin, yanlış yazımlardan kaynaklandığı ve işlenmeyen arazilerin hazine adına kaydedildiği, yine için de belli oranlardan fazla Meşe,Çam gibi ağaçların olması durumunda da orman arazisi olarak kayda geçildiği bildirildi. Bütün bu durumları göz önünde bulunduran Yeniceliler, herhangi bir yanlışlığa meydan vermemek için Yeniceye gidiyorlar.
Kadostra Çalışmaları,çalışma yapılan bölgeyi ve arazi yapısını iyi bilen  bölgede yaşayan ların arasından seçilen yeminli bilirkişiler oluşturularak yapılıyor.Ölçümü yapan ve yazan Memurlar Bilir kişinin beyanını esas alarak arazi kayıt işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmalar sonucu yapılabilecek hatalar,şikayetçi olunması durumunda giderilebilyor.
Böyle bir durumla karşı karşıya kalan bir kişi,için derlediğimiz bilgileri aşağıda bilginize sunuyoruz.
1.                    İlk Tesis Kadastrosu çalışmalarında itirazlar nasıl yapılar? süresi ne kadardır? çalışmalar ne zaman askıya alınır.?
İlk Tesis Kadastrosu çalışmalarında;

Kadastro tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren kadastro ekibinin çalışma alanındaki işlerinin bittiği tarihe kadar, uygulanan belgenin geçerliliği hakkında yapılan belgeye dayalı itirazlar, kadastro komisyonunca incelenir. Bu tarihten sonra itirazı olanların 30 günlük askı ilan süresi içerisinde yetkili Kadastro Mahkemesinde dava açması gerekir.

İtiraz, kadastro müdürlüğüne veya çalışma alanındaki kadastro teknisyenliğine çalışma alanında ölçülmedik taşınmaz kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar yapılabilir. Herhangi bir belgeye dayanmayan itirazlar müdürlükçe komisyona intikal ettirilmez ve bu husus ilgilisine bir yazı ile duyurulur. Bu duyuruda, askı ilanı süresi içerisinde Kadastro Mahkemesinde dava açılabileceği bildirilir. Belgeye dayalı yapılan itirazların sonucu ise askı ilan cetvellerinde gösterilir ve taraflara ayrıca tebligat yapılmaz.

Kadastro çalışmaları tamamlandıktan sonra, sınırlandırma ve tespiti yapılmış olan taşınmaz malların kadastro sonuçları, askı ilan cetvelleri düzenlenmek suretiyle 30 gün müddetle kadastro müdürlüğünde, taşınmaz malların bulunduğu köy veya mahalle muhtarının çalışma yerinde ve ayrıca, belediye teşkilatı varsa belediye başkanının göstereceği yerde ilan edilir.Bu ilan şahsen tebliğ hükmünde olup, itirazları olanların bu süre içinde yetkili kadastro Mahkemesinde dava açmaları gerekir.

Askı ilanı süresi içinde dava açılmayan parsellerin tespitleri kesinleştirilerek tapuya tescil edilir. Tespitleri kesinleşen parsellerde tespitlere yönelik idari yoldan resen bir iptal, değişiklik veya düzeltme (teknik hatalar hariç) yapılamaz.

Askı ilanı süresi içinde dava açamayanların, hak iddiasında bulunduğu parselin tespitinin kesinleştiği tarihten itibaren mahallin Hukuk Mahkemelerinde genel hükümlere göre dava açma hakları vardır. Bu 10 yıl hak düşürücü süre olup, bu süre geçtikten sonra, kadastrodan önceki sebeplere dayanılarak sınırlandırma ve tespitlere karşı itirazda bulunulamaz ve dava açılamaz.
 
Çamoluk Haber

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
halis aksoy
halis aksoy - 13 yıl Önce

sonu iyiyeçıkar inşallah.............. burak çelepe şiranlıya slm kürt.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner196

banner205