Çamoluk’ta HES Rahatzlığı

EKONOMİ

Çamoluk'ta kurulan HES'ler vatandaşları rahatsız ediyor.


Giresun genelinde bir çok HES (Hidro Elektrik Santrali) inşaatları yapılan itirazlar neticesinde, mahkeme kararıyla durdurulurken,Çamoluk’ta inşaatları sorunsuz devam eden HES’ler sonunda Çamolukluları da rahatsız etti.

 

Baraj inşaatlarında esnasında herhangi bir sorun yaşamayan HES’ler, Trafo ve Yüksek Gerilim Hatlarıyla vatandaşı, hem rahatsız hem de mağdur ediyor.

 

Çamoluk sınırları içerisinde yapılan barajlardan üretilen elektriğin çevre il ve ilçelere dağıtımını sağlayacak olan Trafo, Kılıçtutan Köyü sınırları içerisinde bulunan Hüseyin Ağa Deresi mevkiine yapılmıştı.

Buradan dağıtımı yapılacak olan elektrik için kurulan Yüksek Gerilim Hatları, Çamoluk’un şehirleşmesi için en müsait olan arazilerden geçerek, deyim yerindeyse bu bölgeleri şehircilik anlamında devre dışı bırakıyor.

 

Trafodan dağıtımı yapılacak olan elektrik için Kurulan Yüksek Gerilim hatları, Trafodan itibaren Kılıçtutan Köyü sınırlarından ana yola paralel halde,yine Kılıçtuna Köyü Karabayır Mahallesine geliyor.

Bu güzergahtan sonra Yazılar Mahallesine geçen Yüksek Gerilim hatları, burada da yazılar Mahallesinin en verimli ve yapılaşmaya uygun arazilerini bölerek geçiyor.

Güzergah; Yazılar mahallesinin Güzelceniş,Eğerlik,Peteklik,Torluğuntepe,Hanzarpuarlar,Bonyurt’u geçerek Taşdemir Köyü yaylasına ulaşıyor.

Taşdemir Köyü Yaylasından sonrada, Sivas il sınırlarına geçen hat Gölova’ya ulaşıyor.

Çamoluk arazilerinin en değerli yerlerinden geçen Yüksek gerilim hatları için ,mağdur olan vatandaşlara ise komik rakamlarda ödeme yapılması öngörülüyor.

Kendilerine teklif edilen ücretler karşısında şaşkına dönen arazi sahiplerine, şirketler yetkilileri tarafından,“Size ödenecek olan para bu, beğenmiyorsanız,siz bilirsiniz”dendiği iddia ediliyor.

Teklif edilen para ve tavır’a karşın vatandaşların mahkemeye baş vuracağı açıklandı.

 Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız bazı vatandaşlar, bir kısım insanların burada yapılacak olan Trafolarda istihdam edileceği söylenerek,arazilerin ucuza kapatılmaya çalışıldığını iddia ettiler.

Yapılan açıklamalarda hattın geçtiği bölgelerde hiçbir yapının yapılamayacağı ve tarımında zarar göreceğini söyleyen vatandaşlar, kendilerine teklif edilen rakamın, komik bir rakam olduğunu söylediler.

Çamoluk’taki yetkililerin bu konuda kendilerine destek olmasını isteyen vatandaşlar, “Şirketlere karşılık bizim haklarımızın savunulması gerekir” dediler.

 

Çamoluk Haber

Fotoğraflar;Mansur Sürücü





Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.