
Giresun genelinde son dönemde yerleşim alanlarına kadar inen ve ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturan ayı vakaları sonrası, Çamoluk Devlet Avlağı için resmi ayı vurma kararı alındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan izin kapsamında, Çamoluk’ta insan hayatını doğrudan tehdit eden ayılara yönelik profesyonel ekiplerce kontrollü müdahale gerçekleştirilecek.
Giresun Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Haydar Tekin, il genelinde ayıların köylere ve mahallelere kadar indiğini, evleri hedef aldığını belirterek durumun Çamoluk dahil belirlenen bölgelerde ciddi bir güvenlik sorunu haline geldiğini söyledi. Yoğun şikayetler üzerine Giresun genelinde beş farklı bölge için başvuruda bulunduklarını ifade eden Tekin, titiz bir inceleme neticesinde Çamoluk Devlet Avlağı ile birlikte toplam üç bölgeye müdahale izni verildiğini açıkladı.
"Bu Bir Av Değil, Can Güvenliği Tedbiridir"
Kararın temel amacının Çamoluklu vatandaşların can güvenliğini sağlamak olduğunun altını çizen Tekin, uygulamanın kesinlikle bir av faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Tekin, şu ifadeleri kullandı:
"Bu bir av görevi değildir. Buradaki amaç tamamen vatandaşlarımızın can güvenliğini korumaktır. Mal güvenliğiyle ilgili durumlarda vatandaşlarımızın gerekli tedbirleri almasını öneriyoruz. Ancak şu anda karşı karşıya olduğumuz tablo, doğrudan insan hayatını tehdit eden bir noktaya ulaşmıştır."
Ferforje Demirlerini Söküp Evlere Giriyorlar
Ayıların normal dışı agresif davranışlar sergilediğini belirten Tekin, bir vakada ayının evin ferforje demirlerini sökerek içeri girdiğini aktardı. Bu tür sıra dışı ve tehlikeli vakaların tek tek raporlandığını söyleyen Tekin, Çamoluk ve diğer izinli bölgelerde riskin boyutunun büyük olduğunu ifade etti.
Edinilen bilgilere göre, alınan karar doğrultusunda Çamoluk Devlet Avlağı sınırları içerisinde tehlike arz eden ayılara yönelik müdahale, önümüzdeki günlerde profesyonel avcılar tarafından yivli tüfekler kullanılarak gerçekleştirilecek
Alınan bu karara çeşitli tepkilerde ortaya kondu.
Çamoluk haber