ASKAD'dan Kardeşlik Risalesi

KÜLTÜR VE SANAT

Merkezi Çamoluk'ta bulunan ASKAD Akademik Kültürel Sosyal Araştırmalar Derneğinden önemli bir çalışma.

 Merkezi Çamoluk ta bulunan ve kısa adı ASKAD olan Akademik Sosyal Kültürel Araştırmalar Derneği adına yakışır bir çalışma gerçekleştirdi. Dernek genel sekreteri Ebazer ÜÇTAŞ ve Derneğin mali ve idari işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Muhammet Salih SÜRÜCÜ kendileri ile yaptığımız görüşmede Dernek çalışmaları ve kitap çalışması hakkında şunları söylediler.
Üçtaş ve Sürücü,yaptıkları açıklamada,Dernek olarak merkezimizin Çamoluk ta bulunuyor olmasının beraberinde getirdiği olumsuzlukların yanında olumlu yanları da söz konusudur. Bugün genelde ülkemizin özelde ise ilçemizin en önemli problemi eğitim ve kültür problemidir. İlçemizin çeşitli sahalarda yetişmiş ve gelişmiş kıymetli insanları olmasına rağmen maalesef bu birikim ve potansiyelin sonuçlarının çamoluğumuza hiç yansımadığını söyleyebiliriz. Çamoluk dan İstanbul’a göç edenler kendilerini adeta kurtarmış kabul ediyor. Sözel anlamda bu ifademiz kabul edilmese de pratikte ki sonuç böyledir. Özellikle okuyan genç nesil eğitim öğretimlerini sürdürdükleri yerlerde ya da büyük şehirlerde kalmayı yeğiliyor. Bu kardeşlerimizi kendi ilçelerine bağlılık ve sorumluluk hissine itecek pratik de bir gerekçe yoktur. Bu sebeple çamoluğa dair kendilerinde bir ilgi ve sorumluluk hissetmiyorlar. Bu çamoluğun havasını teneffüs eden bizler için cidden acı veren bir olaydır. Hangi birikim ve potansiyele sahip olursak olalım, nerede yaşarsak yaşayalım, ünvanımız ne olursa olsun bunların hiç biri Çamoluklu olduğumuz gerçeğini “hatta kimliğimizden sildirsek bile” değiştirmez. Bu bakımdan Çamoluk bizim vatanı asliyemizdir. Bu topraklarda dedelerimiz var, geçmişimiz var, bu toprak ve coğrafyaya karşı sorumluluk ve yükümlülüklerimiz var. İşte bizler bu sorumluluk bilincimizden hareketle bizlere çamoluğa dair aidiyet kazandıracak bir pratik olarak ASKAD dernek merkezimizi burada kurduk. Geçtiğimiz yaz dernek merkezimizde ücretli olarak iki üniversiteli arkadaşımızı görevlendirdik ve “yaz et” programı yaptık. Gerçi bu çalışmamız takdir konusu olmaktan ziyade kimi insanlarımızca tenkit konusu edildi. Hatta mesele hiç ilgisi ve alakası olmayan yerlere çekildi. Tabi bundan üzüntü duyduk. Lakin yaptığımız hizmetin önem ve faydasının daha sonra anlaşılacağını bildiğimizden bu tarz çıkışları sükûnetle karşıladık. Şu bir gerçektir ki bir şey kendini gerekliliğini ve gerçekliğini kabullendirinceye kadar tenkit edilir. Hatta öyle ki bu bazen acımasız seviyelere de ulaşabilir. Ancak kendi gereklilik ve gerçekliği ortaya çıktığında takdir ve teşvik edilir. O sebeple bu kanaatimizdendir ki Çamoluk ta karşılaşmamız mümkün olan olasılıklar baştan düşünülmüş ve her şeye rağmen Çamoluk denilmiştir. Biz dernek olarak yeni yetişen gençlerimizi çamoluğa aidiyet duygusu içerisinde tutmaya ve yetiştirmeye gayret edeceğiz.
Muhammet Salih SÜRÜCÜ: Sayın Dernek Genel Sekreterimiz Ebuzer hocamız derneğimizin sorumluluk alanlarına dair inanç ve kanaatlerimizi ortaya koydular bendenizde müsaadenizle yaptığımız faaliyetlerden bahsetmek istiyorum. Malumunuz olduğu üzere çamoluğumuzda her yıl bal festivali yapılıyor. Geçtiğimiz yıl dernek olarak ilk defa festival alanında kitap standı kurarak imkânlarımız nispetin de bir takım etkinlikler yaptık. Kış döneminde ise yazın “Yaz et” programımıza katılan gençlerimizden Çamoluk’ta kalan gençlerimizle haftada iki gün okuma programı uyguluyoruz. Bu programda gençlerimize kitap okutturuyoruz. Okudukları kitabın özetini yazdırıyoruz ve kitaptan hafızalarında kalan bilgileri anlattırıyoruz. Tabi buradaki hedefimiz öncelikle gençlerimize okumayı sevdirmek ve kalıcı okuma alışkanlığı kazandırmak. Özet yazdırarak hem yazılarını düzeltmek hem de yazma alışkanlığı kazandırmak. Özet anlatımında ise gencimize kendini ifade edebilme özgüvenini kazandırarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi bu kardeşlerimizi teşvik için bu üç merhaleye uygun okuma yaptıklarında her kitap başına 5 TL veriyoruz. Keşke imkân ve olanaklarımız olsa da daha fazla verebilsek. Konumuzun başına dönecek olursak geçtiğimiz yılbaşında dernek olarak bir kitap çalışması yaptık “Yılbaşı Risalesi” ismiyle 3000 adet bastırdık. Giresun, Dereli, Alucra, Şebinkarahisar, Şiran, Kelkit ve Çamoluk da dağıtımını gerçekleştirdik. Ne yazıktır ki asırlardır İslam’ın payı tahtlığını yapmış bu millete son yıllarda bir takım yol ve yöntemlerle batı adet ve kültürü benimsetilerek inançsızlaştırılmaya çalışılıyor. Elbette ki ne yapalım imkânımız yok, diyerek yarın Allah indinde bizi kurtarmayacak olan bahanelerin ardına gizlenerek yerimiz de oturamayız. Bir karınca misali yanan bu ateşi söndüremesek de, bu ateşi yakan nemrutların ateşine mukabil ateşe atılan İbrahim’in safında olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı dernek mensubu ve yöneticisi olan birkaç üniversite öğrencisi arkadaşlarımızın burs ve imkânlarından yaptıkları katkılarla sürdürüyoruz. İmkânı olanlarımız ağlaya dursun biz rabbimizin lütfüyle yürüyoruz. İnşallah şimdi kutlu doğum haftasıyla ilgili bir kitap çalışması daha yapıyoruz. Orijinal bir çalışma olacak inşallah. Bu kitaptan da 3000 adet bastıracağız ve çamoluğumuzda kutlu doğum programları çerçevesinde dağıtacağız. Bu çalışmanın maliyeti bize 2.000 TL sizin aracılığınız ile bu satırları okuma lütfunda bulunan ve imkânı olan iş adamlarımızdan en azından kitabın maliyetini karşılamak için arka sahifesine konmak üzere reklam talep ediyoruz. Gayret bizden Tevfik Rabbimizden dir. Bu hususta yardımcı olmak isteyenler bize şu telefon numarasından ve Mail adresinden ulaşabilir.
eba_zerr@hotmail.com 0507 763 56 54 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.