Çamoluk Yaylaları Talan ediliyor Vali Bey!

KÜLTÜR VE SANAT

Son dönemlerde yapılan bilinçsiz yapılar yaylalarımızın otantik yapısını bozuyor..


Çamoluk ve köylerinde yaylalar bilinçsizce yapılan yapılar nedeniyle talan ediliyor.
Giresun Valisi Dursun Ali şahin’in hassas olduğu konulardan olan yaylara beton yapıların yapılmaması Çamoluk ve köylerinde işlemiyor.

Özellikle Berdiya Yaylaları diye anılan Çamoluk,Alucra yaylarında son dönemlerde beton yapılaşmalarının hızla arttığı gözleniyor.

Yapılan yapıların hiçbir denetime tabi olmaması nedeniyle, yaylaların otantik yapısı hızla kaybolma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
İsteyeninin istediği yere inşaat yaptığı Berdiya Yaylalalarında ki eski taş evlerde, sahipleri tarafından yıkılarak yerlerine yeni beton evler yapılıyor.
Yapılaşmanın en fazla olduğu yaylalardan biri de Çamoluk Kutluca Köyü Yaylası
.
Kutluca Köyü yaylasında İş Makinası götürülerek topluca yerlerin kazıldığı ve hiçbir denetim olmadan, isteyenin istediği yere ev yeri kazdırarak, yaylanın tarihi dokusunu bozdukları iddia edildi.
Konu ile ilgili kendilerine bir çok şikayetin geldiğini söyleyen Kutluca Köyü Dernek Başkanı Kazım Karaçoban yaylalarında yapılan düzensiz ve denetimsiz yapılaşmayı tasvip etmediklerini söylerek bu konuda idari ve adli girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
Karaçoban; Kutluca Köyü yaylasında bir günde 12 ev yeri için kazı yapıldığını bu kazıları da herkesin kendi kafasına göre yaptırdığı,kazılan ev yerleri için hiçbir denetimin söz konusu olmadığını açıkladı.
Kazım Karaçoban Köy Muhtarının köylerinde yapılan evleri şikayet ederek bir çok kişiyi mahkemeye verdiğini, ancak yaylada yapılan ve yaylanın dokusunu bozan beton yapılar için hiçbir denetimde bulunmadığını söyleyerek ,gerekirse muhtarda dahil sorumlu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız vatandaşlar da,Giresun’da ki yaylalarda bulunan beton evlere karşı mücadele eden Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in, müsait bir zamanda da Çamoluk Ve Berdiya yaylalarına gelmesini ve yapıları yerinde görmesi istediklerini söylediler.

Yaptığımız araştırmalarda vatandaşlar, bu yapılaşmaların bir sebebinde göç edilmeyen yaylaların köylülerden habersiz bir başkasına mera olarak kiralanmasını gösterdiler.
Yapılan açıklamalarda “Devlet göç edilmeyen yaylalarımızı başka hayvan sahiplerine kiralayabiliyor bizlerde bunun önüne geçebilmek ve yaylaları kısa dönemde olsa canlı tutabilmek için yapılan bu yapılaşmaları teşvik ediyoruz” dediler.
 
Çamoluk Haber
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.