"TARİHİ BAŞKANLIK OYLAMASI"

 Öncelikle refarandum sonuçları milletimize hayırlı olsun..
Rekor katılımla millet sandığa ve  geleceğine sahip çıkmış ve oyunu kullanmıştır..
Türkiye ,yeni dönüşüm ve değişime milletin kararıyla kararını vermiş ve kapıyı açmıştır. 
Bu tarihi bir durumdur..
Alınan oylar ve şehirlerin oy dağılımları açısından da ,çok tartışmaların-yorumların yapılacağı gayet açıktır..
Çünkü, Ak parti ve Mhp'nin ortak önerisi ile gündeme gelen refarandum da, her iki partinin son seçimlerde aldığı oyların toplamı ele alındığında, bu referandumun en az %60 oyla geçmesi gerekirdi. Fakat, evet oyu yaklaşık %51.40 da kalmıştır. Yaklaşık olarak en az %10 luk açık bir kayıp vardır..
Tartışmaların " ana merkezini " bu açığın-kaçağın nerden kaynaklandığını bulmak oluşturacaktır..
Şahsi tahminlerime göre kayıpların iki temel nedenlerinden birincisi , Ak parti içindeki " fetö " yapılanmalarıdır. Her ne kadar, Ak parti kanadından " Ak parti içinde fetöcü yoktur" dense de, bu fikir halk tabanında pek inandırıcı bulunmamış ve refarandum sonuçları açısından da böyle bir yapının varlığı adeta kendini dışa vurmuştur.
İstanbul ve Ankara gibi Ak partinin yıllarca ana omurgasını oluşturan büyükşehirlerde ve özellikle Ak partili belediyelerin elinde olduğu ilçelerde, oy kaybının yaşanması bu, fetö yapılanmalarının sonucudur.
 
Büyük bir olasılıkla, devlette ve bürokraside büyük bir temizliğe tabi olmuş fetö yapılanması, bu temizligin Ak parti kadrolarında yapılacağını görmüş ve tavrını alarak bu oylamada "hayır" demiştir. Önümüzdeki dönemde, Ak parti kadroları içinde büyük değişikliklerin olması kuvvetle muhtemeldir.
Kayıpların ikinci nedeni ise, Mhp tabanının büyük bölümünün " hayır " oyu kullanmış olması ihtimalidir.
Yaklaşık son bir yılda Devlet Bahçeli'ye kazan kaldıran ve kongre isteyen iç muhalefetin varlığı herkezce malümdür. Sinan Oğan, Meral Akşener, Ümit Özdağ gibi muhalif çıkışlar, Mhp' nin birlik-beraberliğini zaten zedelemişti. Bu kadar değişik çıkışların var olduğu bir Mhp tabanına, Devlet Bahçeli'nin evet dedirtmesi imkansızdı. Referandum oylaması öncesinde bu oylamaya en ciddi tepkiyi koyan seçmeninde ,Mhp tabanın olduğunu facebook tartışmalarında görülecektir. Ayrıca, eski ülkü ocakları başkanlarının da "hayır" oyu kullanacaklarını açıklamaları Mhp'nin durumunu ortaya koymaktadır.
Bu durum, Mhp tabanı açısından doğal durumdur ve Mhp içinde bu kırılmanın ciddi şekilde devam ettiğide iyice açığa çıkmıştır. Bundan sonraki dönemde, Mhp içinde de çok ciddi tartışmaların ve kırılmaların olacağı muhtemeldir.
Sonuç olarak, üzerinde çok endişe verici algıların yürütüldüğü bir oylamayı geride bıraktık.
Evet çıkarsa milleti denize dökeceğini söyleyen gafillerle, hayır  çıkarsa kaos çıkacağını söyleyen gafillerde oldu.
Fakat , millet yine siyasilerden daha ağırbaşlı ve edep sahibi hal  ve tavrıyla sandığa giderek yüksek asaletini ortaya koymuştur.
Saygı ve Sevgilerimle..
Hayırlı olsun..
Ömer Faruk Karabul
17 Nisan 2017.
YORUM EKLE

banner200

banner196

banner205