RAMAZANI ŞERİF AYI

20 temmuz Cuma günü idrak edeceğimiz mübarek ramazan-ı şerif ayı,11 ayın sultanıdır.ümmeti muhammedin ayıdır.gündüzleri oruçla geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir.ramazanı şerif ayı kur’an ayıdır.bu itibarla kuranı kerim okumasını bilen herkes bu ayda kur’an-ı kerim hatmi yapmalıdır.
Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu  da cehennemden azaddır. Ramazanı şerif ayında mümkünse tesbih namazı ve hatmi enbiya yapılmalıdır.
Kim bu ayda bir farzı eda ederse  ramazan ayı dışında yetmiş farzı eda etmiş  gibi olur.Kim bu ayda bir oruçluya iftar ettirirse bu,onun günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden azad olmasına sebep olur.
Kim bu ayda emri altında bulunanların işlerini hafifletirse Allahu Teala onu bağışlar,ve cehennemden azad eder.kim bı ayda hayırlar ve Salih ameller işlemeye muvaffak olursa,o kimse senenin tamamında hayırlı amel işlemeye muvaffak olur.bu ayı dağınık bir vaziyette geçiren kimse senenin tamamında dağınık olur.bu ayı fırsat bilerek mümkün olduğunca manen derlenip toparlanmak için gayret göstermek lazımdır.
Allahu Teala bu ayın her bir gecesinde azabı hak etmiş binlerce kişiyi cehennemden azad eder.bu ayda cennet kapıları açılır.cehennem kapıları kapanır.şeytanlar zincire vurulur.rahmet kapıları açılır.
İftarı hurma ile yapmak sünnettir.
                          ORUÇ
Resulullah efendimiz (s.a.v) buyurdular ki: Hadisi kudsi-de Allahu Teala şöyle buyurur: Ademoğlunun işlediği her hayır,ve ibadet kendisi içindir.yalnız oruç hariç.çünkü o,sırf benim içindir.ve onun mükafatını da ben veririm.
Oruç bir kalkandır.sizden bir oruçlu olduğu günde fena söz söylemesin,bağırıp çağırmasın.şayet kendisiyle itişmek dalaşmak isteyen olursa iki defa ‘’ben oruçluyum’’desin.Allaha yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.
Oruçlu için ferahlanacağı iki vakit vardır: Biri iftar ettiği vakit,diğeri de rabbine kavuştuğu vakittir ki orucunun sevabı ile sevininir.
Oruç sadece yemek içmek  ve orucu bozan şeyleri  terk etmekten ibaret değildir.Rasülullah efendimiz (s.a.v) ‘’nice oruçlular vardırki  ona orucundan kalansadece açlığı ve susuzluğudur.’’buyurmuşlardır.
Muhakkak her azanın oruçta bir hissesi vardır.gözün orucu harama bakmamaktır.dilin orucu  onu faydasız sözden menetmek tutmak sadece faydalı yerde kullanmaktır.Kulağın orucu onu gıybet gibi Allahın haram kıldıklarını dinlemekten tutmaktır.zira dinleyen günahda söyleyene  ortakdır.Elin orucu haramı tutmamak,Ayağın orucu harama gitmemekdir.hasılı bütün bedeni  dinin hoş görmediği şeylerden uzak tutmakdır.
oruçtan maksat nefsin şehvetini kırmaktır…oruç cehenneme karşı bir kalkandır.
Kim faziletine inanarak ve mükafatını sadece Allah dan ümit ederek teravih namazını kılarsa  geçmiş günahları bağışlanır.
Ramazan ayında günahlardan sakınınız.çünkü diğer zamanlarda olamadığı kadar sevağlar kat kat verilir. Günahlarda böyle kat kattır.
‘’nice oruç tutanlar vardır ki,orucundan onlara kalan sadece açlık ve susuzluktur.nice gece ibadet için kalkanlar vardır ki,onların bundan hisseleri ancak uykusuzluktur’’.(HADİS-İ ŞERİF)
Kim bir oruçluya iftar ettirirse,oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeden onun sevabı gibi alır.(HADİS-İ ŞERİF)
Ayların efendisi ramazan ayıdır.günlerin efendisi Cuma günüdür.(HADİS-İ ŞERİF)
YORUM EKLE

banner200

banner205