İLMİN VE KUR’AN-I KERİM’İN FAZİLET VE ADABI

 Dini ilimler,kulun elde edeceği mertebelerin en faziletlisi,kazanacağı kıymetli vasıfların en şereflisidir.(hadis-i şerif)
İlimle beraber yapılan az amelin sevabı çok,cehaletle yapılan çok amelin sevabı azdır
Kulun, dinini yaşayabilecek amellerini ihlas'lı ve yalnız Allah rızası için yapabilecek ve diğer insanlarla iyi geçinebilecek kadar ihtiyaç duyduğu ilmi öğrenmesi İslam'ın farzlarındandır.
Sünnetleri de bilmek lazımdır. Zira farzların en güzel ve en doğru bir şekilde yerine getirmek Allahu tealanın terbiye ettiği ve terbiyesini güzel kıldığı peygamber efendimiz (s.a.v)'in beyanları ile mümkün olabilir.
Bunlar kulların muhtaç olduğu en mühim din ilimleridir.
Bu ilimleri öğrenirken,Allah rızası için,ve ahiret günü için,amel etmeye bilmeyenlere öğretmeye,sapıklığa düşenleri irşada,gaflet içinde olanları uyandırmaya,niyet etmelidir.çünkü ilmin Allahu tealanın rızasından başka bir şey için tahsili öğrenilmesi haramdır ve batıldır.amel etmek niyetiyle öğrenilmeyen ilim zayi olmuştur.
Hadis-i şerifte: fayda vermeyen ilim, Kendisinden bir şey harcanmayan hazine gibidir.buyrulmuştur.
İlmin faydası ibadetlerin güzel yapılmasına rehberlik etmesidir.
İlmiyle amel etmeyen kimsenin vaaz ve nasihatı,yağmurun kayalıklardan akıp gittiği gibi insanların kalplerinden akıp gider.onlara tesir etmez.
Mümin,insanlar arasında güzel ahlak,vakar teenni ile hareket,cömertlik ve ihtiyat ile temayüz etmelidir.çünkü şeytana karşı en güçlü kimse,ilmiyle konuşan,ve hilmin den dolayı susan alimdir.
İlim öğrenirken öfkesini yenmek sünnettir.
ilim öğrenirken ciddiyetsiz harekette bulunmamalıdır.aksi takdirde kalp,o ilmi kabul etmez.
Hoca,insanlara güzel muamele etmelidir.ilmiyle amil olmalıdır.hem sözü hem de hali ile insanları hayra davet etmelidir.çünkü ilmiyle amal edenin vaaz ve nasihatı,hedefine isabet eden ok gibi tesirlidir.
Kur'an-ı kerim'in faziletleri sayılamayacak kadar çok ve sonsuzdur.çünkü o,Allahu tealanın, kadim kelamıdır.kur'an-ı kerimin diğer sözlere üstünlüğü Allahu teala'nın mahlukata olan üstünlüğü gibidir.
Kişi rahmet ayetlerini okuduğu zaman kalbi yumuşamalı,tehdit ayetlerinin okuduğu zaman ise tüyleri ürpermeli,ve kalbi yufkalaşmalıdır.
Kur'an-ı kerimi ezberlemek sünnettir.
Kur'an-ı kerim'i ezberleyen kimsenin anne babasının azabı müşrik bile olsalar hafifletilir.buyrulmuştur (hadisi şerif)
İlim öğrenmeye küçük yaşta başlanmalıdır.küçük yaşta ilim öğrenen taşa nakşeden gibidir.büyük yaşta ilim öğrenen kimse ise su üzerine yazı yazan gibidir(hadis-i şerif)
Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha güzel bir şey veremez.(hadis-i şerif)
Anne  baba olarak çocuklarımızın sadece, midesini değil gönüllerini de ruhlarını da doyurmalıyız.Evlatlarımıza sadece dünyalarını değil,ahiretlerini de yapacak ilimler öğretmeliyiz veya öğreten yerler bulmalıyız.
Bir okul sezonu daha bitmek üzere,ve akabinde yaz sübyan kursları başlamaktadır.bu vesile ile 11 yaşını tamamlamış erkek ve kız çocuklarınızı okutmak isteyen arkadaşlar bana başvurabilirler.
                                                                                                                                        Emin Kütük (Hoca)                                                 
                                                                                                                               0216-394-50-26…(0539-819-58-70)
                                                                                                                                      Orhanlı-Tuzla-İstanbul
YORUM EKLE

banner200

banner205