KIYAMET VE ALÂMETLERİ


             Ey insanlar! Rabbinizden korkun! Çünkü kıyamet vaktinin depremi müthiş bir şeydir. Onu gördüğünüz gün her emzikli kadın emzirdiği çocuğu unutur. Her gebe kadın çocuğunu düşürür. İnsanları’da sarhoş bir halde görürsün. Oysa onlar sarhoş değillerdir. Fakat Allahın azabı çok şiddetlidir. (hac suresi 22/1-2)

Bu iki ayeti kerime beni müstalik gazvesinde geceleyin nazil olmuştur. Rasülullah (s.a.v) bu geceden başka bir gecede bu kadar çok ağlar halde görülmemişti. İnsanlar ise ya ağlıyor, Ya da oturmuşşünceli ve mahzun bir halde idiler.

                                             KIYAMETİN ON BÜYÜK ALÂMETİ

             Peygamber efendimiz (s.a.v)biz kendi aramızda bir mesele hakkında konuşurken çıka geldi. Bize neyi konuşuyorsunuz diye sordu. Bizde kıyamet hakkında konuşuyoruz dedik. Peygamber efendimiz şöyle buyurdu: Şu on alâmeti görmediğiniz müddetçe kıyamet kopmaz. Bunlar şunlardır:

Deccal, Duman  Dabbe (dört ayaklı konuşan hayvan) güneşin batıdan doğması,İsa (a.s) yeryüzüne inmesi,ye’cüc ve me’cüc’ün çıkması,doğuda batıda ve arap yarım adasında üç yerde yer yüzünün çökmesi, ve son olarak yemende bir ateşin çıkıp insanları mahşer yerine doğru sürüklemesidir.

DECCAL: insanoğlu için büyük bir bela ve imtihan olacaktır.Adem(a.s)den kıyamete kadar böyle bir imtihan görülmemiştir.çok büyük harikulade işler yapacak,sonra ilahlığını ilan edecektir.onun tek gözü kördür,ve kaşının ortasında bu kâfirdir yazacaktır.

DUMAN: Bahsedilen bu duman doğuyla batı arasını tamamıyla dolduracak ve kırk yıl bekleyecektir.müminler bu duman tesiriyle nezleye tutulmuş gibi olacaklar,kafirler ise sarhoş gibi olucadır.Bu duman kafirlerin burunlarından kulaklarından hatta makatlarından girip çıkacaktır.

DABBETÜ’L ARZ: Mekke’de safa tepesinin olduğu yerde ortaya çıkacaktır. Açık anlaşılır bir dille insanlarla konuşacak ve yeryüzünü adaletle donatacaktır. Beraberinde Musa(a.s)in asası ile Süleyman(a.s)ınyüzüğü bulunacaktır. Asasıyla müminin anlına dokunduğunda anlında bu kişi mümindir yazacaktır. Elindeki yüzük ile kâfirin alnına değdirdiğinde ise bu kişi kâfirdir yazacaktır.

İSA (a.s) YERYÜZÜNE İNMESİ: İsa (a.s) şam da bulunan beyaz minareli mescide inecektir.sonra deccalı öldürecektir.zaten o öldürmese de deccal suda eriyen tuz gibi eriyip gidecek ölecektir.İsa(a.s)yeryüzüne inişiyle birlikte peygamberimiz hz Muhammed in dini ile amel edecektir.

YE’CÜC VE ME’CÜC: Ye’cüc ve Me’cüc iki sınıftır.bir grubu gayet küçü,bir grubuda gayet büyüktür.şimdi onlar zülkarneynin yaptığı seddin arkasında bulunmaktadırlar.vakitn geldiğinde yerlerinden çıkıp yeryüzüne dağılacaklardır.onlar sayılamayacak kadar çokdurlar. O kadar çokdurlardır ki  taberiyye denizinden içerler ve bir damla dahi bırakmazlar.

RASÜLÜLLAH (s.a.v) KIYAMETİN BAŞKA ALÂMETLERİNİ DE ŞÖYLE DİKKAT ÇEKMİŞTİR

Çarşı pazarda bereketin kalkması yağmurların ve nebatın(bitkilerin)azalması,gıybetin sıradan bir iş gibi yaygınlaşması,faiz yenilmeye başlanması,gayri meşru ilişkilerin artması,mal mülk sahibi zenginlere hürmetin artması,mescitlerde fasıkların salâvet seslerinin yükselmesi,münkirlerin ehli hakka galip gelmesi

                                       ÜMMETİ MUHAMMEDİN MAHŞERDEKİ VASIFLARI

Muaz bin cebel (r.a ) anlatıyor. Bir gün peygamber efendimize ya rasulüllah‘’sura üflendiği gün bölük bölük Allaha gelirsiniz’’ayetinde ne kastedilmekte dır .Bu ayeti kerimenin açık manası nedir,diye sordum.rasülullah (s.av)ağlamaya başladı.öyle ki gözlerinden akan yaşlar elbisesini dahi ıslattı,sonra bana;

EY MUAZ! Sen bana büyük bir mesele hakkında sordun.kıyamet günü ümmetim on iki sınıf olarak diriltilecektir,buyurdu ve onları şöyle sıraladı:

Birinci sınıf: Bunlar elsiz ve ayaksız olarak diriltilecekitir.Bunlar komşularına eziyet eden kimselerdir.Buda onların cezasıdır.gidecekleri yerde cehennemdir denir.Çünkü ayeti kerimede:Ana Babaya,Akrabaya,Yetimler,Yoksullara,Yakın komşıya,Uzak komşuya,Yakın arkadaşa,Yolcuya,iyi davranın.Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.(nisa suresi 4-36)

İkinci sınıf: Bunlar kabirlerinden domuz suretinde kalkarlar.meleklerden biri onlara işte bunlar namazlarında gevşek davrananlardır.onların cezası budur.çünkü ayeti kerimede;yazıklar olsun o namaz kılanlara ki onlar namazlarını ciddiye almazlar(maun suresi 107/4-5)

Üçüncü sınıf: Bunlar kabirlerinden karınları bir dağ büyüklüğü kadar yılanlar ve akreplerle dolu olarak diriltileceklerdir. işte bunlar; zekatlarını vermeyenlerdir. çünkü ayeti kerimede;altın ve gümüş yığıp ta onları Allah yolunda harcamayanlaryokmu,işte onlara elem verici bir azabı müjdele.

Dördüncü sınıf: Bunlar ağızlarından kanlar akar bir şekilde diriltileceklerdir.işte bunlar alış veriş yaparken yalan söyleyenlerdir.çünkü ayeti kerimede;Allaha karşı verdikleri sözü ve yeminleri az bir bedelle değiştirenlere gelince,işte bunların ahirette bir payı yoktur.kıyamet günü Allah onlarla konuşmayacak,onlara bakmayacak,ve onları temize çıkarmayacaktır.onlar için acı bir azap vardır.(ali İmran suresi 3/77)

Beşinci sınıf: bunlar ise şişmiş bir vaziyette leşten daha kötükokmuş olarak insanlarınarasına getirilirler.işte bunlar Allahtan korkmayıp günah işleyen ve bunlarıda insanların gözlerinden gizleyen kimselerdir.çünkü ayeti kerimede;İnsanlardan gizlerde Allahtan gizleyemezler.(nisa suresi 4/108)

Altıncı sınıf: Bublar kabirlerinden boğazları kesilmiş olarak kalkarlar.işte bunlar yalancı şahitlik de bulunurlardı.çünkü ayeti kerimede; ‘’yalan söz söylemeten kaçının’’buyrulmuştur.(hac suresi 22/30)

Yedinci sınıf: Bu kimseler ise kabirlerinden dilsiz olarak kalkarlar. Ağızlarından kusmuk ve kan akar.Bunlar bildikleri ve gördükleri halde şahitlik etmezlerdi.çünkü ayeti kerimede;’’şahitliğini bildiklerinizi gizlemeyin,kim onun gizlerse bilsin ki kalbi günahkardır.Allahu Teala yapmakta olduklarınızı bilir.(bakara suresi 2/283)

Sekizinci sınıf: Bunlar ise başlarını öne eğmiş ve ayaklarıda başlarının üzerine geçirilmiş bir şekilde mahşer meydanına getirilirler.işte bunlar zina eden ve tövbe etmeden ölen kimselerdir.çünkü ayeti kerimede;’’zinaya yaklaşmayın,zira o bir hayasızlıktır.ve çok kötü bir yoldur.(isra suresi 17/32)

Dokuzuncu sınıf: Bunlar simsiyah yüzlü ve karınları ateşle doldurulmuş olarak getirilirler.bunlar haksız yere yetimin malını yiyen kimselerdir.çünkü ayeti kerimede;’’haksızlıkla yetimin malını yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar.zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.(nisa suresi 4/10)

Onuncu sınıf: Bunlar bütün bedenleri cüzam baras gibi hastalıklara müptela olarak diriltilirler. işte bunlar anne ve babasına asi olan kimselerdir.çünkü ayeti kerimede’’Allaha ibadet edin,ona hiçbir şeyi ortak koşmayın,ana babaya akraba ya iyi davranın.(nisa suresi4/36)

Onbirinci sınıf: Bunlar kalpleri gözleri kör olarak diriltileceklerdir.dişleri öküz dişi gibi büyük,dudaklarığüslerine sarkmış,dilleri ise karınlarına ve dizlerine kadar uzamıştır.midelerinden pislik kusarlar.işte bunlar içki içen kimselerdir.ayeti kerimede;’’Ey iman edenler!şarap kumar dikili taşlar fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir.bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.(maide suresi 5/90)

Onikinci sınıf: Bunlar kabirlerinden yüzleri ayın ondördü gibi  parlayarak çıkacaklar.sırat köprüsünün üzerinden şimşek gibi geçerler.işte bunlar:Salih ve güzel amel işleyenlerdir.günahlardan sakınır,beş vakit namazlarına dikkat ederlerdi.tövbe ederek öldüler.onların mükafatı,cennet mağfiret,rahmet ve rıza-i ilahidir.Ayeti kerimede;’’şüphesiz rabbiniz Allahdır.deyip sonra dosdoğru yolda yürüyenlerin üzerine melekler iner,onlara korkmayın,üzülmeyin,size vâd olunan cennetle sevinin derler.(fussilet suresi 42/30)

 

YORUM EKLE

banner200

banner205