KURBAN BAYRAMI VE ÖNEMİ

Kurban, zilhicce  ayının onuncu, on birinci on ikinci günleri ile on birinci on ikinci gecelerinde ibadet ve Allaha yakınlık niyeti ile kesilen beş nevi hayvan (koyun keçi sığır deve manda kurban edilir. Kurban kesmek vaciptir.
Hür mukim ve nisaba malik Müslümanın, küçük çocukları için kurban kesmesi müstehapdır.
Kurban kesen her müslüman allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu ispat etmiş olur.
Her kurbanda müslümanlar, hz. ibrahim ve oğlu ismail’in allah’ın buyruğuna uyma konusunda verdikleri başarılı sınavı yeniden hatırlarlar, kurban keserek kendilerinin de benzer bir itaate hazır olduklarını simgesel olarak göstermiş olurlar.
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. sosyal adaletin gerçekleşmesine katkısı vardır.Kurban,insanlar arasında dayanışmayı sağlar
KURBANIN VACİP OLMASININ ŞARTLARI
Kendisine fitre vacip olacak derecede zengin olan  hür ve mukim (yolcu olmayan)erkek ve kadın Müslümana kurban kesmek vaciptir.müsafire kurban vacip olmaz.eğer müsafir  nafile olarak kurban keserse caizdir.
KURBANIN NİSABI
Kurban nisabı(yani kurbanın vacip olması için bulunması icap eden malın miktarı):fıtır sadakası vacip olacak kadar malın bulunmasıdır. Bu malın zekat nisabında olduğu gibi alış veriş ile artabilecek mal olması ve üzerinden  bir sene geçmesi şart değildir.bir kimse kurban kesmeye mahsus olan günlerin sonunda zengin olsa,derhal kurban kesmek vacip olur.
Aslı ve zaruri ihtiyaçlar:
Evi evinin kafi miktarda eşyası,bineceği arabası,üç türlü giyeceği, yani (iş elbisesi,adeten giydiği elbise,bayram ve benzeri günlerde giydiği elbise).kendinin ve kendi üzerine nafakası vacip olanlardan(bakmakla yükümlü olduğu kişiler)fazla olarak 80.18 gran altın veya bunun değerinde malı olan kimseye senede bir kere kurban kesmek vaciptir.
Kurban vahşi(yabani)olmamalıdır.koyun ve keçi hisse kabül etmez. Koyun ve keçi bir kimse için kurban edilir.Eti çok ve bedeli yüksek olan kurban efdaldir.
Mecusinin ve mürtedin  kestiği kurban yenmez.besmeleyi kasten terk edenin kestiği kurban haramdır.
KURBANIN ÖNEMİ
Şu gerçek de bilinmeli ki, insanların ihtiyaçları için yeryüzünde yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız durumları yeterli olanlar yararlanıyor.
 Kurban Bayramında ise, Hak rızası için birçok hayvan kesiliyor. Bunların etlerinden ve derilerinden fakir kimseler de yararlanıyor.
 İktisadî olan mesele, dinî ve ahlâkî bir mahiyet kazanıyor. Şahıs menfaatı yerine toplumun menfaatı bulunmuş oluyor. Bunun için kurban kesilmesi, İslâm’a ait insanî ve sosyal büyük bir fedakârlık demektir.
Kendi zevkleri için hergün binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir defa Allah rızası için bir miktar hayvanın kesilmesini çok görmeleri, doğrusu büyük bir düşüncesizliktir…
Kurban kesilen yerde,huzursuzluk bereketsizlik savaş vb şeyler olmaz.kan dökülmez.kurban belaları def eder.sıkıntıları ve Allahın gazabını önler.
kurban allah’a yakınlaşmak amacıyla kesilir. yüce allah kesilen kurbanların ne etine ne de kanına ihtiyacı vardır. kurban kesildiğinde o’na ulaşan, kurban kesenin niyeti, samimiyeti ve takvasıdır. onların ne etleri, nede kanları allah’a erişir. fakat sizden o’na yalnızca takva ulaşır.(hac suresi-3)
KURBANIN MÜSTEHAPLARI
Kurban edilecek hayvanın kurban günlerinden evvel alıp beslemek,kesilecek yere hürmetle götürmek,yapabiliyorsa kendisi kesmesi,kesemiyorsa ehil bir kimseyi vekil edip kesilirken kendiside hazır bulunmak,bıçak büyük ve keskin olması,iki şah damarı ile yemek ve nefes borusunu kesmek,hayvan ölmezden evvel yüzmemek.
KURBAN ETİNİN TAKSİMİ
Kurban etinin üçe taksimi müstehaptır.üçde biri sadaka olarak verilir.üçte biriyle akraba ve dostlarına hediye veya ziyafet verilir.üçte birinide nafakaları üzerine olan ailesine ve evladına yedirir.kurban etini zenginlere fakirler Müslümanlara veya gayri müslimler hediye etmekde caizdir. Tamamını bağışlamakda caizdir.
Kurban kesen kimse ihtiyaç sahibi ise,kurbanını ev ev halkına yedirmesi efdal ve müstehaptır.
KURBANIN DERİSİ
Kurbanın derisi resülüllah’a uyup, Allah rızası için sadaka olarak vermek efdaldir.zira deri kurbanın bir parçasıdır.
Hadisi şerifte ‘kurbanın derisini satanın kurban sevabı yoktur’buyrulmuştur.ancak bedelini tasadduk etmek şartı ile  satmak kerahetle caiz olur.
BAYRAM GÜNLERİNDE MÜSTEHAP OLAN ŞEYLER
ü Namaza gitmeden misvak kullanmak
ü Gusletmek
ü Güzel koku sürünmek
ü Temiz yani helal elbise giymek
ü Bayram sabahı erken uyanmak
ü Kurban eti ile iftar etmek
ü Mümkünse namaza yürüyerek gitmek
ü Neşeli olmak
ü Çok sadaka vermek
ü Selamlaşmak
 
KURBANA NİYET
Ya rabbi niyet eyledim  rızayı şerifin için kurban kesmeye,benim şu vücudum,çok kabahatler  çok günahlar işledi, Bu vücudu sana  kurban etmem lazım, Lakin  sen bunu haram kıldın.Bu günahkar, Bu aciz vücuduma bedel olmak üzere senin rızayı şerifin üzere lütfettiğin bu kurbanı kesiyorum..
 
BAYRAM NAMAZI
Bayram namazı vaciptir.Kitap sünnet ve icma ile sabittir.Cuma namazı kendilerine farz olan kimselere bayram namazları vacip olur.bayram namazından sonra hutbe sünnettir.
 
 
Hz  Allah şimdiden kesmiş olduğunuz kurbanları dergahı izzetinde makbul eylesin.Dertlerinizi ve sıkıntılarınızı bertaraf eylesin,ailenize ve tüm islam alemine huzur getirsin inşallah.
 
Bir dahaki yazımda buluşuncaya denk allaha amanet olunuz.
                                                                             Sevgi  ve saygılarımla
                                                                                                       Emin KÜTÜK
 
YORUM EKLE

banner200

banner205