Bu Okul Bu Bölümler İle Açılmaz

Çamoluk MYO ile ilgili olarak, Giresun Üniversitesine sorduğumuz sorunun cevabı iç açı değil.

Bu Okul Bu Bölümler İle Açılmaz

 Bu Okul Açılmaz

06 Temmuz 2018 taraihli "Çamoluk Meslek Yüksek Okulu Başka Bahara Kaldı" başlıklı haberimizle ilgili olarak Giresun üniversitesine yazılı olarak konu ile ilgili olarak sorular sormuştuk.
Giresun üniversitesi, hem telefonla arayarak hem de yazılı basın açıklaması şeklinde  bilgi gönderdi.
Gelen bilgiler ışığında Çamoluk MYO'onun açılması zor gibi gözüküyor.
Rektörlüğün gönderdiği açıklamada; 
Bir okula öğrenci alınabilmesi için gerekli ön koşulların
Okulun alt bölüm/programlarının onayının alınması
En az 3 öğretim görevlisinin alınması
YÖK tarafından öğrenci alımına onay verilmesi olduğu, 
Çamoluk'un 3 öğretim görevlisi şartını yerine getirdiğini ve Rektörlüğün YÖK'ten 40 öğrencil talep ettği bildirilen açıklamada, rektörlüğün ret cevabı verdiği açıklandı. 
Gerekçe olarak;
Yeni bir bölüm açılabilmesi için o bölümün Türkiye geneli doluluk oranının en az %85  olması gerektiği oysa,  Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü-Dış Ticaret Programı doluluk oranının %45 ler seviyesinde olduğu bu nedenle de öğrenci kontenjanının verilmediği açıklandı.
Bölümlere ilginin, 2017-2018 eğitim öğretim dönemi öncesinde YÖK meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş haklarını kaldırması Türkiye Geneli bölüm/Programların öğrenci sayılarında ciddi düşüş yaşamasına sebep olduğu ve Alucra, Şebinkarahisar,hatta Merkez de bulunan bir çok bölüm ve program bu sene öğrenci alınamadığı açıklandı.
Bu da demek oluyorki; mevcut bölümlerle Çamoluk'a öğrenci gelmesi imkansıza yakın bir durum.
Çamoluk'taki yeni okuldan ziyade eski ve  daha merkezde ki okullara dahi talep olmamış.
Yetkililerimizin  yeni bir proje yada programla  yapılan bu yatırımı atıl durumdan kurtarmaları gerekir.
Milli servet olan okulumuz, açılmadan çürümeye terkedilmiş durumda.

Konu ile ilgili olarak Ünüversite Rektörlüğünün Çamoluk Haber'e gönderdiği açıklama:

İLGİLİ MAKAMA AÇIKLAMA
16.07.2018
Alucra Turan Bultcu MYO Çamoluk Yerleşkesinde Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü-Dış Ticaret Programı 2010 yılında ve Sosyal Hizmetler Bölümü-Sosyal Hizmet programı 2018 yılında YÖK tarafından açılması kabul edilmiş olup Çamoluk yerleşkesinde iki bölüm/program bulunmaktadır. 
Bir okula öğrenci alınabilmesi için gerekli ön koşullar şunlardır:
Okulun alt bölüm/programlarının onayının alınması
En az 3 öğretim görevlisinin alınması
YÖK tarafından öğrenci alımına onay verilmesi
ÇAMOLUK YERLEŞKESİNE ÖĞRENCİ ALIMI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR:
2011 Yılında: 
Çamoluk Yerleşkesine Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü-Dış Ticaret Programı açıldı ve 2011 Aralık ayında 1 Öğretim görevlisi alındı. Ancak öğrenci alınması için YÖK’ün kriterleri içerisinde bulunan üç Öğretim elemanı şartı taşımadığından öğrenci teklifi dahi edilememiştir. 
2018 Yılıında:  
Dış Ticaret Programı için Şubat ayında 2 Öğretim elemanı daha alınarak 3 öğretim elemanı şartı tamamlanmıştır.  
13.03.2018 (yani öğretim elemanları alındıktan bir ay içerisinde) YÖK’e öğrenci alımı için Alucra Turan Bulutcu MYO müdürlüğü tarafından öğrenci alımı dosyası hazırlanmış ve 29.03.2018 tarihinde Üniversitemiz Senatosundan geçmiş 30.03.2018 tarihine YÖK’ten 40 (kırk) öğrenci talep edilmiştir. 
YÖK’un 17.05.2018 tarihinde Genel Kurul’da Türkiye geneli Üniversitelerin öğrenci talepleri incelenmiştir. YÖK’ün Türkiye geneli Bölüm/Programların doluluk oranları en az %85 olan bölüm/programların açılacağı ve öğrenci verileceği kararı iki senedir uygulanmaktadır. Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü-Dış Ticaret Programı öğretim elemanı kriterini sağlasa da Türkiye geneli doluluk oranını sağlayamaması nedeni ile YÖK öğrenci talebini reddetti. 
2017-2018 eğitim öğretim dönemi öncesinde YÖK meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş haklarını kaldırması Türkiye Geneli bölüm/Programların öğrenci sayılarında ciddi düşüş yaşamasına sebep olmuştur. Bir çok MYO’da Alucra, Şebinkarahisar ve hatta Merkez de bulunan bir çok bölüm/program bu sene öğrenci alamamıştır. 
Dış ticaret programının 2017-2018 Türkiye geneli doluluk oranı devlet üniv. %50,29 vakıf üniv. %48,47 dir. %85lik oranın altında kalması sebebi ile bölüm/programa öğrenci alınamamıştır.
Rektörlüğümüz, YÖK’ten gelen red kararını takiben 04.06.2018 tarihinde tekrar öğrenci talep etmiş ancak 19.06.2018 tarihinde tekrar reddedilmiştir.
YAPILAN DİĞER ÇALIŞMALAR:
Çamoluk Yerleşkemizde Eğitim-Öğretim hizmetini verecek olan eğitim binası İstanbul Ticaret Odası ve Giresun İl Özel İdaresi ile birlikte 2014-Haziran ayında 63 dönüm üzerine eğitim binası inşasına başlanıp 2016-Temmuz ayında tamamlayıp İl Özel idaresine teslim edilmiştir. 6.250 m2 kapalı alana sahiptir.

Çamoluk Haber





Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2018, 19:57

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
R.TATAR
R.TATAR - 5 yıl Önce

Çamoluğun bir okuldan önce büyük bir hastaneye ve bu hastanede tam anlamıyla çalişabilecek hekimler lazım dahada önemlisi köyümüzde evi olmayanlar için bir otel dahi olabilir ilerlemek bu denli zor değil köyümüzü güzelleştirirsek eğer dogasina sahip çikabilirsek üniversite sorunu kalkar üniversote öğrencilerine alt yapı sağlayacak olanakların yapılması gerekiyor suyun bile parayla oldugu dogal bir yerde öğrencinin gecinebilmesi çok zor birşeylerin gercelçiliğine bakalım bal festivalinde sanatcı getirmeye değil kültürümüzü tanıtmaya bakalım köyde doğru duzgün ormanımız yaylamız yok üretimini yapabileceğimiz mahsülümüz yok bunlar için paraya değil çakoluk sevdalısı insanlara ihtiyacımız var.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205