Giresun'da Son 53 Yılın En Kurak ayı

Meteorolojik verilere göre son 50 yılın en kurak Haziran ayını geride bıraktık.

Giresun'da Son 53 Yılın En Kurak ayı
 Giresun Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre geçmiş yıllar itibariyle Haziran ayında Giresun genelinde metre kareye düşen ortalama yağış miktarı 82,5kg’ken geçen yıl haziran ayında metrekareye 128,3kg yağış düşmüştü. Bu yıl ise ilimiz genelinde  metre kareye düşen yağış miktarı 10,5kg olurken, hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen seneki yağış ortalamasının altında yer alarak en kurak haziran ayını geçirdik.

İlimiz genelinde yağış miktarında büyük oranda azalma görülürken sıcaklık değerlerindeki değişmelerde sıcak bir yaz geçireceğimizin göstergesi. Sıcaklık değerlerinde önceki yıllarda  Ocak ayı ortalaması 7.3 iken, bu yıl 9.5, Şubat ayında ortalama 7.1 iken bu yıl 10.1, Mart ayı ortalaması 8.3 iken bu yıl 11.3, Nisan ayında sıcaklık ortalaması 11.5 iken bu yıl 13.4, Mayıs ayında sıcaklık ortalaması 15.5 iken bu yıl 19.5 olurken önceki yılların haziran ayı sıcaklık ortalaması 20,2 iken bu yıl 22,4 olarak gerçekleşti.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

Herkesin bildiği giibi, Giresun ve ilçelerinde sayısızca HES santralleri yapılmakta. Bölgemizin BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA OLMASI ne yazık ki kimseler önemsememekte. Haberin içeriğindede okunduğu gibi 50 YILIN EN KURAK ayı yaşanmış.
Her zaman belirttiğim gibi, dağlarımızda YILIN 365 GÜNÜ RÜZGAR var iken neden RES rüzgar santralleri yapılmamakta.
Büyük şehirden insanlar köyüne göç ettiğinde HES KANALLARINDAN BİR KOVA SU ALINDA bakın mahkemelerde nasıl uğraşıyorsunuz.
Kuraklık yaşanacağı bilimsel olarak bilinmekte iken, ne yazık ki yöre yetkililerimiz ve derneklerimiz en ufak bir çalışma yapmamakta.
İnsanlarımızın suyu nasıl biriktireceğini, bahçesine DAMLAMA SULAMA nasıl yapılacağını öğretmemekte.
Evet sayın hemşehrilerim, bu gün ırmak akıyor gibi gözüksede gelecek yıllarda bölgemizde su kavgaları yaşanacak. Her köy kendi bölgesine birer su toplama havzası yapmalı ve kışın yağan yağmuru toplamalı....
BAYIRKÖYÜ --- KEMAL KUŞCUL

Kemal  KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

İlkbaharın susuz bir tarlaya 6 adet DUT AĞACI diktim. Evet susuz bir tarlaya. Her fidanın yanına 3 metre karelik naylon branda yerleştirdi ve her yağan yağmurda kendiliğinden sulandı. Ancak temmuz ve ağustos ayında yağışlar yetersiz olacağından 300 litrelik bir su deposu aldım ve bir akraba bu deposu dereden dolduracak ve sulayacak.
Asıl PROJEM ise, tarlanın içene 75 santin derinlikte bir metre genişliğinde hendekler yaparak YAĞMURLU zamanlarda KÖY YOLUNUN KENARINDA BULUNAN KANALLARDAN AKAN SUYU tarlanın içine akıtmak.
Örneğin beş dönüm tarlanız var ve burada fidancılık yapmaktasınız, fidan aralıkları 7 - 8 metre olacağından siz bu iki aranın ortasına hendek yaparak tarlanızın sürekli rutubetli olmasını sağlarsınız. Kışın ise su kanalına su vermezsiniz ve kar suyu ile ORGANİK GÜBRELEME YAPARSINIZ.
Ne yazık ki toplumumuzda ÇİFTÇİLİĞİ ARAŞTIRMADAN YAPTIĞIMIZDAN DOLAYI YETERİ KADAR ÜRÜN ALAMIYORUZ.
Hendek konusunda bilgi isterseniz detaylı bilgiler yazarım.

Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

Yazın yaşanan sel felaketleri sonucu bir çok insanımız hayatlarını kaybetmekte. Metoroloji sel felaketleri için insanlarımızı uyarmakta, ancak neler yapılacağını ne yazık ki toplumumuza anlatılmamakta.
Sistem çok basit aslında, gerek köy meralarında ve gerekse ekilen arazilerde YAĞMUR HENDEKLERİ yapılsa, yağmur suyunun ırmaklara ve denizlere akmasına mani olacağımız gibi TARLALARIMIZI HİÇ BİR EMEK HARCAMADAN SULAMIŞ OLACAĞIZ.
Örneğin, meralarda dağlardan gelen suyu toplamak için BENTLER yaparsak suyun hızını kesdiğimiz gibi hendekler içerisinde biriken sular meraların bir ay rutubetli kalmasına ve yeraltı su kaynaklarımızın sürekli akmasına olanak sağlayacaktır.
Sayın hemşehrilerim, su toplama HENDEKLERİNİ ne yazık ki bizim ülkemizde pek bilinmemekte olup her yıl acı haberleri okumaktayız.
Yöre yetkililerimiz bu konuda duyarlı olup, KÜRESEL ISINMADAN kaynaklanan felaketlere hazırlanmamız ve susuz kalınmamasına önlem alınmalı..

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205