Sanatçılara Tepki

Daha önce program yaptığı TV. Kanalındaki programında Kolbastı oyunu nedeniyle Giresunlulara hakaret ettiği iddia edilen İsmail Türüt’ün, yurtdışın da Giresunluların düzenlediği etkinliğe davet edilmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Sanatçılara Tepki
Giresun Medyasından İsmail Türüt ve Mustafa Küçük’e Tepki
 
Daha önce program yaptığı TV. Kanalındaki programında Kolbastı oyunu nedeniyle Giresunlulara hakaret ettiği iddia edilen İsmail Türüt’ün,  yurtdışın da Giresunluların düzenlediği etkinliğe davet edilmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi.
İsmail Türüt’ün özür dilemeden  etkinliklerde yer almasını kabul edemediklerini açıkladılar.
Hakaret edildiği iddia edilen programda konuk sanatçı olan Mustafa Küçük’ün tepki göstermemesi  için eleştirilere sebep oluyor. Giresun Medyasında Çıkan İsmail Türüt haberlerinden bir bölüm:
 
İsmail Türüt,
özür diledi mi?
 
Giresun etkinliklerinde yer almayan İsmail Türüt, yurtdışı etkinliklerde Giresunluların içinde görülmeye başlandı.
İsmail Türüt 2 yıl önce bir TV kanalında ‘Kolbastı’ muhabbeti sırasında Giresunlulara neler dediğini herkes duymuş, büyük tepki göstererek basında günlerce yazılıp-çizilmişti. Yanındaki konuğu Giresunlu Mustafa Küçük kılını kıpırdatmamış, programa devam etmişti.
Bir ara, yaptığı hatayı anlayan Türüt, yer aldığı TV kanalına Giresun STÖ kurumlarından GDB Başkanı Halil Kütük başta olmak üzere bazı başkanları davet ederek özür dilemek istemiş, ama bu da gerçekleşmemişti.
O günden bu yana İsmail Türüt’e tepkili olan Giresunlular, Yağlıdere etkinlikleri dışında Giresun etkinliklerine İsmail Türüt’ü davet etmemişlerdi..
Hal böyle iken, yurt dışında yapılan Giresun etkinliklerinde Türüt’ün baş tacı yapılarak afişlerin göbeğinde görülmesi eleştirilere yol açtı.
İsmail Türüt’ten hala özür dilenmesini bekleyen bir grup Giresunlu,” Şu afişi gördüğümüzde, insanın aklına neler geliyor ki. Hiçbir Giresun sanatçısını Ordu,Trabzon ve Rize etkinliklerinde afişin ortasında bugüne kadar yer almadı. Böyle Giresunluluk olursa almasıda mümkün değil. Giresunlulara hakaret eden bir sanatçının Giresun yöresi etkinliğinin ortasında yer almasının da ne anlama geldiğini, İsmail Türüt’ü bu etkinliğe önerenler açıklasın. Bizler isterdik ki, ortada Güler hanım, Ömer Can olsun. Hele Avrupa’da her teşkilatı ile mükemmel bir Serkan Özer var. Serkan Özer’in ekibi, enstrümanı çalacak diğerleri söyleyecek! Neden Serkan kardeşimiz orta da değil?” Diyerek, yurt dışındaki Giresun etkinliğine İsmail Türüt’ü kimin önerdiğini ve davet ettiğini merak ettiklerini söylediler. (Zeki AL)
 
22 ay önce İsmail Türüt’e tepki gösteren yazılardan, Giresunlu Araştırmacı-Yazar Seyfullah Çiçek’in 05 Ocak 2009 tarihli yazısı..
 
Haddini bil Türüt, ‘Giresunlular’a ‘Terbiyesiz’ Diyemezsin!
Seyfullah ÇiÇEK
GÜNEBAKIŞ (Trabzon)
Son zamanlarda iyice alevlenen “Giresun-Trabzon Kolbastı Savaşları” (!) na…
Üzerine vazife olmadığı halde İsmail Türüt adlı türkücü de maydanoz oldu.
Hem de, isim belirtmeyerek ama “anlayana” misali Giresunlular’a hakaret ederek.
Nasıl mı?
02 Ocak Cuma akşamı saat 22.00 sıralarında televizyonumun başında zaping yaparken, Flash TV’de değerli hemşehrimiz THM Sanatçısı Mustafa Küçük’ü görünce, Giresunluluk damarımız kabardı, kumanda aletimizi orada duraklattık.
Öyle ya, ülke çapında tanınmış sanatçımız o kadar az ki…
Bu nedenle, böyle sanatçılarımıza hazine bulmuş gibi sarılıyoruz.
Meğer bu program…
Hani şu, rüzgara göre yön değiştiren…
Bir zamanlar, birilerine bol keseden “İslamın Mareşali” rütbesi veren…
Görelemiz’in en büyük kemençe üstadlarından Katip Şadi’nin “Ayşem türküsünü hokus-pokus” edip “Deprem” türküsüne çeviren…
Giresun, Ordu ve hatta Trabzon türkülerinin fonetiğini bozarak, içine eden…
Kendi anlattıklarına kendi gülen…
İsmail Türüt nam türkücünün programı imiş.
Bu kerameti kendinden menkul zat , “Şimdi size değişik bir oyun sunacaklar” diyerek, Trabzon yöresi halk oyunları ekiplerinden birini sahneye davet etti.
Ekip, Kolbastı oyununu aslına sadık kalarak güzel bir şekilde icra etti.
Buna sözümüz yok.Ekibi yürekten kutluyoruz, da…
Asıl İsmail Türüt nam zatın dedikleri yenilir yutulur cinsinden değildi.
Söyledikleri belki kelime kelime değilse bile aklımda kaldığı kadarıyla aşağı yukarı şöyleydi:
-Bu oyinun adu Trabzon Kolbastisi’dur.Rahmetli Erkan Ocakli’nun eseridur.Birulari terbeyissizluk edup, bizumdur deyilar.Yok “Yaylanun Çimenune” imiş yok paşka bişeymuş.Bu başka,o başka.Yok oyle yağma!Terbiyessuzluk etmesunlar!
Sonra, sözlerini tasdik amacıyla Mustafa Küçük’e bir şeyler söyledi.
Bizim sevgili hemşehrimiz (!) “tıss”…
Katip Şadi’nin Ayşem türküsünde olduğu gibi…
Kalk, kendine ait olmayan türküleri yürüt…
Yaz altına Türüt.
Yetmedi, bir de üstüne üstlük Giresunlular’a hakaret et!
Cürete bak yahu!
Ama kabahat onda değil, onu şımartan bizim beylerde, paşalarda, ağalarda…
Ey sıladaki, gurbetteki, gökteki, yerdeki, yerin altındaki Giresunlular ve Giresun’un ilçelerinin mensubu Göreleliler, Bulancaklılar, Tirebolulular, Şebinkarahisarlılar ve diğerleri…
Ey Halil Kütükler, Hasan Turanlar, Birol Kardaşlar, Remzi Mamaşoğulları, Ali Hamurcuoğulları…
“Biz bu hakaretlere, küfürlere, aşağılanmalara müstehakız” diyorsanız…
Yayla şenliklerinize, Aksu festivallerinize, Almanya, Fransa, Hollanda… bilumum yurtdışı gecelerinize, Feshane’nize, meshanenenize… her nereye ise…
Bu zatı davet edip şımartmaya, hindi gibi kabartmaya…
Cüzdanını şişirmeye, kendinizi küçük düşürmeye devam edin, olmaz mı?

SÖZÜN ÖZÜ:
“İnsan ne söylüyorsa, odur.” Çiçero
 
Kaynak: Giresun Aktuel
  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205