Kene ile mücadele de 1. dönem tamam

Giresun İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı çalışmaların 1. dönemini tamamladıklarını açıkladılar.

 Kene ile mücadele de 1. dönem tamam
         Giresun genelinde İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından   Nisan - Haziran ayları arasında yürütülen kene mücadelesi   1. dönem çalışmalarının birinci döneminin tamamlandığı açıklandı.
Yapılan açıklamada;Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (
KKKA) hastalığının taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaygın olduğu yüksek kesimdeki ilçeler ağırlıklı olmak üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ortalama 4 hafta aralıklarla ilaçlanmasının programlandığı çalışmada;    71 bin 98  büyükbaş  hayvan ve 24 bin 753  küçükbaş hayvan kene parazitine karşı ilaçlanmıştır. Büyükbaş hayvanların sırt çizgisine ve küçükbaş hayvanlarında yünsüz bölgelerine dökme şeklinde  uygulanan bu ilaçlar; keneleri öldürmekte ve ortalama  4-6 hafta korumakta, et ve sütte kalıntı bırakmamaktadır.
 
Bu kapsamda, 2. dönem kene mücadelesi çalışmalarına riskli yerlerde Eylül sonuna  kadar devam edilecek olup, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerinde desteği sağlanarak, riskli yerlerde ücretsiz olarak  tekrar ilaçlanacaktır. Ayrıca mücadele ve korunma yöntemleri konusunda Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından, Sağlık Teşkilatı ile işbirliği içerisin de  toplumun bilinçlendirilmesine yönelik olarak eğitim/yayım çalışmalarına devam edilmektedir.
 
Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin “kişisel korunma tedbirleri” olduğu unutulmamalıdır.Kırsalveormanlıkalanlardandönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse  çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden  en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 5.00-10.00 arası ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır. denildi.

Çamoluk Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205