Kene ile Mücadelede öncelik Çamoluk,Alucra Şebinkarahisar'ın

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Keneyle ilgili mücadelede öncülüğün Çamoluk,Alucra ve Şebinkarahisar'da olduğunu açıkladı.

Kene ile Mücadelede öncelik Çamoluk,Alucra Şebinkarahisar'ın

 



İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Keneyle ilgili bir bülten yayınlayarak kene mücadelesinin devam ettiğini açıkladı. Kurumdan yapılan açıklama da Giresun Merkez ve 15 ilçemizde, 2012 yılı kene mücadelesi çalışmalarına Nisan ayında başlanmış olup, Eylül ayı sonuna kadar devam edileceği açıklandı. Müdürlük yayınladığı bültende şu hususlara dikkat çekiyor:
 
Bölgemizde özellikle Kelkit havzası çevresinde Hyalomma soyu kenelerin yaygın olması nedeniyle bu havza içerisinde bulunan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerimiz risk haritasında yer almaktadır. Ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarda; KKKA virüsünün ana taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaban hayatı ile çok yakın ilişkisi olduğu ve bozkır ikliminin diğer iklim kuşakları ile kesiştiği bölgelerde, özelliklede kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda ve buralara sınır tarla kenarlarında yayılış gösterdiği saptanmıştır.
 
Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğu unutulmamalıdır.Kırsalveormanlıkalanlardandönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 5.00-10.00 arası ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 12 yıl Önce

İlaç ile KENE MÜCADELESİ nereye kadar. Bir zaman sonra İLAÇ'da FAYDA ETMEMEKTE.Kesinlikle serbest tavukçuluk yapılıp evlerin etrafına bırakılmalı. Kapının önü kirlenmiş, olsun insan sağlığından kapının önü kirlenmesi daha mı önemli
Komşunun bahçesine girse dahi yan komşu KAVGA ETMEYECEK. Çünkü bir sağlık sorunu var ortada.
Evet bu konu çok ciddi olup özellikle köy DERNEKLERİ olayına el atmaları gerekmekte. İmkanlar dahilinde yakın tarlalar sürülmeli ki kanatlı hayvanlar yaşamlarını sürdürsünler ve doğal mücadele kendiliğnden gerçeklessin.
Yaban hayvanların geçtikleri güzergahlar ise ÇİTLER İLE SINIR YAPILMALI. Unutmayalım ki yaban hayvanları kene taşıyıcıdır.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205