Keneye karşı Keklik

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünün doğaya kanatlı salımı programı kapsamında, Giresun'un Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinde toplam bin adet keklik doğaya salındı.

Keneye karşı Keklik

  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünün doğaya kanatlı salımı programı kapsamında, Giresun’un Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinde toplam bin adet keklik doğaya salındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün üretme çiftliklerinden temin edilen kekliklerin doğaya bırakılması töreni Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinin Sivas sınırındaki Arslanşah Köyü ile Alucra ilçesinin Gümüşhane sınırındaki Demirözü Köyünde gerçekleşti.

Salım işlemlerinin, doğadaki bozulmuş olan dengenin korunmaya çalışılmasında önemli bir fonksyonu yerine getirdiğini, bunun yanında kekliklerin özellikle kene ile mücadelede önemli bir etken olduğunu belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, “Tahrip olan doğanın tekrar eski haline gelmesi ve aynı zamanda bölgemizde görülen özellikle kene ile biyolojik mücadele içinde ve ekinlere musallat olan süne ile mücadele içinde kekliklerin doğada tekrar üremesi çok büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

İnsanların, sürdürülebilir bir çevrede yaşamak istediklerini de sözlerine ekleyen Bulut, “İnsanlar doğal ortamda yaşamak istiyorlar. Umarım bu hayvanlar da doğanın eski haline gelmesine katkıda bulunur.” dedi.

Şebinkarahisar ilçesinin Arslanşah Köyündeki salım töreninde konuşan Şebinkarahisar Kaymakamı Avni Oral, “Doğadan aldığımızı doğaya iade ediyoruz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, insanoğlu şehirleşme ve sanayileşme ile birlikte doğayı fazlaca tahrip eder hale geldi. Maalesef ekolojik dengeyi son zamanlarda bozup, bu doğal yaşamı normalden farklı bir yöne çekmiş olduk. Bu keklikleri doğaya salarak, bozmuş olduğumuz doğayı eski haline getirme gayreti içerisinde olacağız.” dedi.

Alucra ilçesinin Demirözü Köyündeki salım töreninde konuşan Alucra Kaymakamı Hacı Arslan Uzan da, salımın ardından yaptığı konuşmada, “Keneyle mücadelede kekliğin doğaya salınması ciddi bir fayda sağlayacaktır. Gurbetçilerimizin diğer senelere nispetle daha az geldiğini söyleyebiliriz. Bunun da sebebi maalesef kenedir.” şeklinde kene sebebiyle oluşan endişeleri dile getirerek, yaban hayatının korunması için köyde iki adet muhafaza memurunun görevlendirileceğini ve 500 adet olarak salınan kekliklerin 1500 adet olması için 3 yıl boyunca gerekenlerin yapılacağını söyledi.

Bugüne kadar 2 bin 500 adet keklik ve 2 bin 500 adet sülünün bırakıldığı Giresun’da, yıl sonuna kadar salınacak olan 1400 keklik ve 500 adet sülünle birlikte toplamda 6 bin 900 adet kanatlının doğaya salınma işlemi gerçekleştirilmiş olacak.

HORONAGA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205