Arda Köyünün Mağaraları

Komşu İlçemiz Alucra'nın Arda köyündeki mağaralar www.alucra.com editörü Tülay Dolu tarafından görüntilendi

alucraardamagarasi

Alucra Arda mağaraları bu güne kadar definecilerin rüyası oldu.. 

Define uğruna delik deşik edildi…  hiç yılmadılar.. Define bulundu mu bilinmez ama, Arda köylüleri definenin aslında bu mağaralar olduğunu anlamaları gerekir… Mağara denilince bir çok insanın aklına korku dolu yerler gelir. Çünkü yer altındaki bu karanlık ortam bir çok bilinmeyeni barındırır ve gizemli efsanelere konu olmuştur. Oysa mağaralar uzun yıllar önce insanlar tarafından barınak veya depo olarak kullanılmıştır. Ancak daha sonraları insanların barınma anlayışının gelişmesi ve değişmesiyle birlikte tekrar eski gizemli hallerine geri dönmüşlerdir. Günümüzde ise turizme açılmış bazı mağaralar ve mağaracılar tarafından araştırılmış olanlar hariç bilinmezliklerini halen korumaktadırlar.
Bazen yerin yüzlerce metre altına uzanabilen mağaralar içlerinde sarkıtların, dikitlerin , sütunların ve diğer oluşumların güzelliğiyle mağara meraklılarını kendisine çekmektedir. Bir çok kişi turistik mağaralarda bu oluşumları görebilirken bazıları da  bu işi profesyonel bir spor olarak yapmaktadır.

Mağaracılık, mağaraların araştırılması ve incelenmesi ile ilgilenilen bilim ve spor dalıdır. Mağara Bilimi(Speleoloji), sporla bilimin iç içe olduğu yegâne doğa sporudur. Bünyesinde yürüyüş, kampçılık ve ip inişi gibi birçok sportif alanı; ölçüm, haritalama gibi uzmanlık alanlarını; jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji gibi bilim dallarını barındırır.

Mağaracılık birbiriyle uyumlu ve iyi anlaşan bir ekiple gerçekleştirilebilir. Bireysel yapılabilecek bir spor değildir; tecrübeli, birbirini tanıyan ve sorumluluk bilinci yüksek bir ekiple yapılmalıdır. Mağaracılık keyifli olduğu kadar tehlikeli de bir doğa sporudur. Mağaralara mutlaka gerekli eğitimler alındıktan sonra uygun teknik malzemelerle girilmelidir.

Mağaracılar araştırma bölgelerinde buldukları mağaraları en kuytu köşesine kadar araştırdıktan sonra haritalandırırlar. Bu keşifler mağaranın büyüklüğüne ve derinliğine göre günlerce sürebilir. Bu süre içerisinde mağarada saatlerce hatta bazı durumlarda mağara içi kamplarda uyuyarak günlerce kalmak gerekebilir. Bir mağaracı karanlık, yükseklik ve su gibi insanın doğal korkularıyla mücadele etmek zorunda kalır. Yeri geldiğinde ıslanır, bazen dar ve çamurlu deliklerde sürünür. Zorlu bir spor olsa da bilinmeyenin merakı ve yer altındaki oluşumların güzelliği  mağaracıyı ayakta tutar. Mağaradan çıktığında bilinmeyenin keşfinin hazzıyla yeni mağaralara doğru yol alır. Biz Alucra Arda Mağaralarını keşfettik, ama var olduklarını değil.. zaten oldukları biliniyordu... Biz Arda Köyü hazinenin içinde yaşıyor, bunu keşfettik...

Yıllarca define uğrana her tarafı delik deşik edilen arda mağaralarına sahip çıkalım... Arda Köyü mağaraları başlı başına bir hazinedir..

Arda Mağaralarımıza Uzman Ekiplerin Araştırması Dileklerimizle....
 

www.alucra.com
Tülay Dolu

 

02 Temmuz 2009 Arda Mağaraları ile ilgili daha önce yaptığımız Haber....

Alucra Arda Köyünde Gün Yüzüne Çıkartılan Mağaralar

 

 


alucraardamagarasi_2

alucraardamagarasi_8

alucraardamagarasi_6

alucraardamagaralari

alucraardamagaralari_2

alucraardamagaralari_3

alucraardamagarasi_9

alucraardamagarasi_7

alucraardamagarasi_5

alucraardamagarasi_11

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205