Başörtüsüne kısıtlı değil tam özgürlük

Eğitim-Bir-Sen Giresun Şubesi Kadınlar Komisyonu Üyesi Aysun Ulaba,Başaörtüsüne tam özgürlük istedi.

 Başörtüsüne kısıtlı değil tam özgürlük

 Eğitim-Bir-Sen Giresun Şubesi Kadınlar Komisyonu Üyesi Aysun Ulaba, kamusal alan tanımının kendi toplumundaki hâkim inanç ve değer yargılarına yabancılaşmış sömürgeci aydın ve oligarşik bürokrasinin ortak projesi olduğunu ifade ederek başörtüsüne tam özgürlük istedi.

Eğitim Bir-Sen Giresun Şubesi üyeleri Haydar Aliyev parkında eylem yaparak başörtüsü yasağının her alanda kalkmasını isteyerek basın açıklaması yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vesayetçi bürokrasinin ortaya koyduğu tavırlarla siyaset yapmaması gerektiğini belirten Ulaba, “Devlet artık, bürokratik oligarşinin mi yoksa milletin devleti mi olduğuna karar vermek zorundadır. Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan, çalışma hayatında yer almamızı, seçilme hakkımızı kullanmamızı yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen zihniyetlerinin hayatımıza hâlâ yön vermesini protesto ediyoruz.

Biz gerçek anlamda ‘özgür bir toplumda’ düşünce ve inançlardaki çeşitliliğin, fikirlerin zenginlik olduğuna inanıyoruz. Bunun için hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük istiyoruz” ifadelerini kullandı.

OKULLARDA TAM ÖZGÜRLÜK ŞART

Türkiye’deki inanç ve kültürle büyüdüklerini ifade eden Ulaba farklı bir hayatı yaşamadıklarını belirterek, “Bugüne kadar iktidar sahiplerinin başörtülü kadınları kabulleniş biçimi hep özürlü olmuştur. Başlarını örten kadınlara yıllardır reva görülen hukuksuz uygulamalar bir ötekileştirmedir. Ötekileştirmeye artık son vermeliyiz.

Milli Eğitim Bakanlığı yeni yayımladığı öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde başörtüsünü sadece imam hatiplerle ve Kuran-ı Kerim dersi ile sınırlamıştır. Biz yasaklar kalksın derken yasağı meşrulaştıran bu yaklaşımı da asla kabul etmiyoruz. Bakanlık bu defoyu tez elden ortadan kaldırmalı, ders merkezli hak kullanımı ayıbından bir an önce kurtulmalıdır.

İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omuz omuza bu çağdışı yasağı kaldırmalıyız. Başörtüsü politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi değildir. Başörtüsü, inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır” şeklinde konuştu.

Giresunekspres

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205