Dikkat artık Giresun'da çaylar tek şekerli

Giresun Valiliği yayınladığı genelgeyle bundan böyle çayların tek şekerli olarak sunulmasını istedi.

Dikkat artık Giresun'da çaylar tek şekerli
Her platformda gerçekleştirdiği sigarayla mücadelesi ve tuz tüketimiyle ilgili yayınladığı genelgeyle halk sağlığı yönünde n önemli çalışmalar yapan Vali Dursun Ali Şahin, son olarak “Şekerin Aşırı Tüketilmesi”yle ilgili yayınladığı genelgede çayların tek şekerle servis edilmesini isteyerek bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
 
 
Genelgede, Ülkemizde aşırı şeker tüketimi sonucunda telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Vali Şahin, bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. Bu amaçla kahvehane, çay ocakları, cafe vs. gibi yerlerde sıcak ikram edilen çay ve benzeri içeceklerle birlikte ambalajsız çift şeker uygulamasına aşağıda ifade edilen nedenlerle bir sınırlama getirilerek tek şekerle satışa geçildiği kaydedildi. Çay ikramının veya satışının yapıldığı yerlerde çayların ambalajsız iki şekerle ikram edilmesi durumunda kullanılmayan şekerler milli servet kaybına neden olurken, israfi önleme çabası ile aynı şekerin mükerrer kullanıma sunulması da her türlü bulaşıcı hastalığa zemin hazırladığına dikkat çekilen genelgede, şekerin aşırı tüketimine bağlı gelişen obezite nedeniyle de diyabet ve kalp krizi ve hatta kanser vakalarında gün geçtikçe artış yaşandığı vurgulandı.
 
 
Kaymakamlıklara, Belediye Başkanlıklarına ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığınagönderilen genelgenin son kısmında günlük almamız gereken şeker miktarının ise 50 (elli) gramdan fazla olmaması gerektiği belirtilerek, “Bu kadar kısıtlı şeker tüketmemiz gerektiği halde, evimizde, işyerimizde, lokantada ve kahvehanelerde sürekli tükettiğimiz içecek olan çayın şekerli içilmesi, günlük alınması gereken şeker miktarının fazlasıyla aşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen çay tüketiminin dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu düşünüldüğünde, çay ile aldığımız şekerle hastalık riski diğer ülkelere göre iki kat artmaktadır. Keza diğer tüketim ürünlerindeki şeker oranı da hesaba katıldığında günlük tüketilmesi gereken şeker miktarının çok üzerinde bir tüketimimizin olduğu açıktır.
 
Bu nedenle şeker tüketiminin önerilen seviyeye düşürülmesi için Kahvehane, çay ocağı, cafe v.s. toplu tüketim yerlerinde, çayın tek şekerli servis edilmesi, ancak müşteri tarafından istenilmesi halinde ilave şeker verilmesi daha akılcı görülmektedir.” şeklinde ifade yer aldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205