Canikli'nin yapamadığını CHP'li vekil yaptı

Yıllardır il olmak için mücadele eden Şebinkarahisar için CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu kanun teklifi verdi.

Canikli'nin yapamadığını CHP'li vekil yaptı

 Yıllardır il olmak için mücadele eden Şebinkarahisar için CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu kanun teklifi verdi.
Özellikle son dönemlerde Ak Partinin iktidarda olması nedeniyle,üç dönemdir  Milletvekili olan,aynı zamanda bölge Milletvekilleri arasında en fazla prestij sahibi olan Nurettin Canikli den beklenen  Şebinkarahisar'ın il olabilmesi için girişim, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlundan geldi.

 Selahattin Karaahmetoğlu   Özellikle Şebinkarahisar,Alucra ve Çamoluk'un Gireesun'a olan uzaklıkları nedeniyle hizmetlerden yeteri kadar faydalanılamadığı ve geri kalmışlığın giderile bilmesi için, bu bölgede yeni bir idari yapılanmanın olması gerektiğini söyledi.

Karaahmetoğlu, yaptığı açıklamada, kanun teklifinin içeriği hakkında bilgiler aktardı. Milletvekili Karaahmetoğlu, tarihi Milattan Önce 2000 yıllarına dayanan Şebinkarahisar'ın 1933 yılında il iken, kanunlaGiresun'a bağlı ilçeye dönüştürüldüğünü hatırlattı. Şebinkarahisar halkının 79 yıldır yeniden il olmanın özlemini yaşadığını vurgulayan Karaahmetoğlu, kanun teklifiyle duyulan bu özlemin giderilmesini amaçladığını kaydetti. Kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduğunu ifade eden Karaahmetoğlu, teklifinde Şebinkarahisar'ın merkez, Giresun'un Alucra ve Çamoluk, Sivas'ın Suşehri, Akıncılar, Gölova ve Koyunhisar ile Gümüşhane'nin Şiran ilçelerinin de Şebinkarahisar'a bağlanmasını istediğini aktardı.

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: "1923 yılından sonra 10 yıl süre ile il durumunu muhafaza eden Şebinkarahisar 2197 Sayılı Kanunla 1933 yılında ilçe statüsüne getirilmiştir. Şebinkarahisar ile birlikte ilçe haline getirilen Rize, Mersin, Artvin, Aksaray, Niğde, Osmaniye çeşitli tarihlerde tekrar il yapılmıştır. Türkiye'de idari yapının yeniden düzenlenmesi sırasında ilçe yapılan illerden Şebinkarahisar ve Silifke dışında tamamı daha sonra faklı gerekçelerle ve değişik tarihlerde tekrar il yapılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında çeşitli gerekçelerle il statüsü kaldırılanŞebinkarahisar açısından bu gerekçeler ortadan kalkmıştır. Bu nedenle müktesep hak olarakŞebinkarahisar'ın il olması yıllardır beklenmektedir. Şebinkarahisar'ın il yapılmasıyla bu bölgede kurulu ilçelerimiz idari bir bütünlüğe kavuşacak, bu eksiklikten kaynaklanan tüm sorunlar çözme imkanı bulunacaktır. Bunun yanında Şebinkarahisar ilçemizin tarihten gelen hakkı iade edilmiş olacaktır."

TERÖR ÖRGÜTÜNÜ GEREKÇE İÇERİSİNDE GÖSTERDİ

Karaahmetoğlu, Şebinkarahisar ilçesinin il yapılmasıyla ilgili verdiği kanun teklifinde, gerekçeler arasında terör örgütü PKK'yı da gösterdi. Terör örgütünün Karadeniz Bölgesi'ne geçişlerde Kelkit Vadisi'ni kullandığına işaret eden Karaahmetoğlu, "Ülkemizin ulusal bütünlüğünü hedef alan terör örgütleri, Karadeniz'e açılma strajileri gereği, geçiş alanı olarak Kelkit Vadisi'ni kullanmaktadır. Jeopolitik nedenlerleŞebinkarahisar'ın tekrar il yapılmasıyla iç Karadeniz'de kalıcı bir güvenlik şeridi oluşacak, idari ve otorite boşluğu yaşanmayacaktır. Böylece, bölgede olası terör olaylarının önüne geçilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinde Şebinkarahisar ve söz konusu ilçelerin, bağlı oldukları merkezlere uzaklıkları nedeniyle yeterince hizmet alamadıklarına işaret eden Karaahmetoğlu, şunları dile getirdi: "Kelkit Vadisi diye tanımladığımız vadideki tüm ilçelerimizin sorunları, yaşam koşulları, kültürü, iklimi, idari olarak bağlı bulundukları illeri farklı olmakla birlikte birbirleri ile neredeyse aynıdır. Kelkit Vadisi'nde bulunan ilçelerimiz, bağlı oldukları illerine olan uzaklıkları ve coğrafi konumları itibarı ile gerekli yatırım ve hizmeti alamamışlar. Bu kentlerin tamamının ulusal karayolu ağına bağlantılarında sıkıntı vardır. Yol kaliteleri standartların çok altındadır. Coğrafi konumları ile Kelkit Vadisi'nde adeta idari bir boşlukta bulunan ilçelerimizin yöneticileri, istedikleri destekleri alamadıkları için vatandaşlarına yeterli çözüm üretip hizmet verememektedir. Bu bölgede kamunun idari bölünmüşlüğü ile coğrafi yapının doğal bölünmüşlüğü birbirine denk düşmemektedir. Kamu hizmetlerinin il merkezlerine uzakta bulunan bu ilçelere ulaştırılmasında ve denetiminde zorluk yaşanmaktadır. Sürekli artan işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle büyük şehirlere göç devam etmektedir. Buralarda yetişen gençler, iş imkanının olmayışı ve işsizlik sebebi ile büyük şehirlere vasıfsız işçi olarak göç etmek zorunda kalmaktadır. Gittikleri büyük şehirlerde tutunmak ve iş bulmak adına zor şartlar altında yaşam savaşı vermektedirler. Bir bakıma işsiz gençler yetiştiren ilçelerimizin bu ortak sorunu, kanayan yara olarak devam etmektedir. Kelkit Vadisi'nde istemeyerek de olsa sorunlarında birlik olmuş ilçelerimizin yöneticileri, mevcut nüfuslarını korumak ve problemlerini çözmek adına birlik olup birlikte hareket etmeleri, ortak çözüm yolları bulmaları gerekmektedir. Bu bölgede göçün önlenebilmesi, yerel üretimin artırılması ve ulusal ekonomiye daha fazla katkı verebilmesi bakımından yeniden bir idari yapılanmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Mevcut potansiyelleri harekete geçirilemeyen bu bölge idari bir bütünlük sağlandığında kendi kendine yetecek imkana sahiptir."

Haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205