Giresun Ormanlarında Zararlılarla Mücadele Çalışmaları Sürüyor

Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, orman zararlılarına karşı sürdürülen çalışmalarda önemli başarılar sağlandığını bildirdi.

Giresun Ormanlarında Zararlılarla Mücadele Çalışmaları Sürüyor
Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, orman zararlılarına karşı sürdürülen çalışmalarda önemli başarılar sağlandığını bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, 2010 yılında zararlı böceklerin biyolojilerine göre biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadele çalışmalarıyla faaliyetlerin gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, 1989 yılında teşhis edilen Dev Kabukböceği ile mücadeleye 1991 yılında biyolojik mücadele laboratuvarı kurularak faydalı yırtıcı böceklerden Rhizophagus Grandis üretilmesiyle başlandığı ifade edildi. Açıklamada, 20 yılda yaklaşık 4 milyon Rhizophagus Grandis yırtıcısı üretilerek, yaklaşık 3 milyon 540 bininin ormanlara bırakıldığı vurgulandı.

Açıklamada, ladin ormanları için önemli tehdit olan Dev Kabuk Böceği'nin 82 bin hektar ladin ormanına 70 bin hektarında tahribat yaparak ağaçların kurumalarına sebep olduğuna dikkat çekilerek, "Ormanlarımızda Dev Kabukböceği ile yaptığımız biyolojik mücadelelerin sonuçlarını görmek için taramalar yapılmış olup, ormanlarımızda zararlı böceğin kontrol altında tutulduğu, biyolojik dengenin yüzde 90 oranında sağlandığı tespit edilmiştir. 2010 yılında 117 bin 684 adet Rhizophagus Grandis üretilerek 4 bin 380 hektar ladin ormanında böcek zararı olan ağaçlara monte edilmiştir. Bu zararlı ile yüzde 100 başarı sağlanana kadar mücadelelerimize devam edilecektir. Ormanlarda zararlı olan böceklerle mücadelede kuşların önemi çok büyük olduğundan 2008 yılından beri kuş yuvası yapımı ve ormanlara montajına devam etmekteyiz. Bölgemizde yerli ve göçmen kuşlar özellikle ormanlarımızda yaşamakta, üremekte ve orman zararlılarını yiyerek beslenmektedirler. Bu da ormanlarımızın zararlı böceklerden korunması ve ekosistemde sağlıklı bir ekolojik dengenin oluşmasını sağlanmaktadır." denildi.

Ayrıca, bugüne kadar ormanlara 5 bin adet kuş yuvası yapılarak, 2 bin 500 hektar orman alanına monte edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar aktarıldı: "Ormanlarımıza lisaslı cinsiyet feromonları (kokuları) asarak Onikidişli Çam Kabuk Böceği, Sekiz Dişli Kabuk Böceği, Göknar Büyük Kabuk Böceğine karşı biyoteknik mücadele yapmaktayız. Bu çalışmaları 2 bin yılından beri aksatmadan devam etmekteyiz. Feromonların kullanılması kolay, çok emek istemeyen ve başarı oranı yüksek preparatlardır. Bölgemizde müteakip seneler kullanıldığından zararlıların populasyonları önemli ölçüde azalmıştır.

Bu kapsamda, 2010 yılında toplam 2 bin 102 adet tuzak, 2 bin 100 hektar sahaya asılarak 4 bin 204 adet feromon (koku) kullanılmıştır. Yapılan biyoteknik çalışmalar sonucunda söz konusu zararlıların ormanlarımızda çok az miktarda bulunduğu ve bir tehlike oluşturmadığı anlaşılmıştır."

Açıklamada, sarıçam ormanlarında ökse otları, ağaçların gelişimlerini, artımlarını olumsuz yönde etkileyerek kalitelerinin bozulmasına, verimliliklerinin azalmasına sebep olarak hızlı yayıldığı ifade edilerek, ağaçların gövdelerinde parazit olarak yaşayan ökse otuna karşı 2010 yılında 500 hektar sahada mekanik mücadele yapıldığı belirtildi. – sondakika.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205