Alucralı Müftüye Kraliyet Üstün Hizmet Madalyası

Alucra Boyluca Köyünden olan hemşehrimiz Mehmet HASBAL, Belçika'da Kraliyet Üstün Hizmet Madalyası'na layık görüldü.

Alucralı Müftüye Kraliyet Üstün Hizmet Madalyası

  Eski Alucra Müftülüğü yapan ve aslen Boyluca Köyünden olan   n olan hemşehrimiz Mehmet Hasbal görevli olarak 1980 yılında Belçika'ya gelir. Yaşamını burada İslam Dersi Öğretmeni olarak idame ettiren hemşehrimize İslam Dinini anlatma ve İslam Hoşgörüsünü insanlara aktarma adına 30 yılını geçirdiği Belçika'da Başbakan'dan Üstün Hizmet Ödülü layık görülmüştür.

Kendisiyle telefonda görüşüp tebrik ettiğimiz değerli Büyüğümüz Mehmet Hasbal şunları iletti. "Allahım bize bu yabancı memleketlerde hizmet etmeyi nasip etti. Öncesinde memleketim Alucra'da Müftülük vasifesini yapmakta idim. Alucra'nın eskileri bizi tanırlar. Uzun yıllar hizmet etmeye çalıştık akabinde de görevli olarak Belçika'ya geldim. Tamamen Allahın bir lütfu olarak gördüğüm, İslam alanında böylesine önemli bir ödüle layık görülmem ben inanıyorumki tamamen İslamın güzelliğinden kaynaklanmaktadır. Bizim şahsımız sadece vesile olduysa ne mutlu. Sizlerin vesilenizle Tüm Alucralı Hemşehrilerime en kalbi selamlarımı iletirim."



İslam Dersi Öğretmenine Kraliyet Ödülü

Avrupa ülkelerinde Müslümanlara karşı ırkçı söylemler artarken Belçika'da hoşgörünün güzel bir örneği yaşandı. İlk kez bir İslam dersi öğretmeni, Kraliyet Üstün Hizmet Madalyası'na layık görüldü. 30 yıllık çalışma hayatından sonra emekli olan Mehmet Hasbal, Gent Belediye Sarayı'nda düzenlenen bir törenle Flaman Başbakan Kris Peeters'in imzasını taşıyan takdirname ve madalyasını aldı.

1980 yılından 2011 yılına kadar 30 yıl Belçika'da değişik okullarda İslam dersi öğretmenliği yapan ve geçen yıl emekli olan Mehmet Hasbal, "Tabiî ki çok sevindim. Böyle bir ödüle kayık görüleceğimi, 30 senelik samimi çalışmamın bu şekilde taçlanacağını hiç tahmin edemezdim." dedi.

Mehmet Hasbal, ''Benim için önemli olan madalyanın maddi değeri değil, manevi değeri. Uzun yıllar bu ülkeye hizmet ettim. Öğrencilerimden birçok üniversite mezunu oldu. Doktor, avukat, mühendis hatta pilot öğrencim bile var. Belçikalı meslektaşlarımla güzel diyaloglar yaşadım." ifadelerini kullandı.

Minareyi Füze Sanıyorlardı

1974 yılında İslam'ı resmen tanıyan Belçika'da 1976 yılından itibaren ilk ve orta dereceli okullarda haftada 2 saat İslam dersi okutulmaya başlandı. 1980 yılında Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Belçika'ya İslam dersi öğretmeni olarak tayin edilen Mehmet Hasbal ilk olarak Katolik bir okulda görev yapmaya başladı. Hasbal ve ailesi, kilisenin tahsis ettiği papaz evinde 3 yıl ikamet etti.

Belçika'nın İslam'ı resmen tanıması ve okullarında İslam dersi okutulmasına müsaade etmesinin önemine dikkat çeken Hasbal, başından geçen şu hikayeyi anlattı: "Göreve ilk başladığımda sınıfta tahtaya bir resim çizdim ve ne olduğunu sordum. İlkokul ikinci sınıf öğrencilerinin hepsi el kaldırarak 'füze, füze' diye bağırdı. En sonunda bir öğrencim 'minare' dediğinde çok sevinmiştim. Hiç olmazsa 22 kişilik sınıfta bir öğrencim minareyi biliyordu. Ama bu sevincim de fazla sürmedi. 'Kızım bu minare ne işe yarar' dedim. 'Altında ateş yakarlar ve gökyüzüne doğru uçar gider' diye cevap verdi."

Belçika'ya 750 kişilik Cami

Bu arada Brüksel'de Türk ve Avrupa mimarisinin sentezi 750 kişilik kubbeli minareli Selimiye Camii'nin temeli 4 Mart'ta atılacak. Türk mimar Şefik Birkiye'nin çizimini yaptığı 5 katlı cami, Saint-Josse Belediyesi sınırları içinde 2 bin 700 metrekarelik bir alana inşa edilecek. 4 milyon Euro maliyetli cami, 2 yılda tamamlanarak ibadete açılacak. Brüksel bölge hükümetinde şehircilik ve çevreden sorumlu Devlet Bakanı Emir Kır, "Bu proje 50. yılına yaklaşan Belçika Türk toplumunun entegrasyon isteğinin bir göstergesidir. Bu eser tamamlandığında Türk toplumunun Belçika'ya uyumunun en büyük sembollerinden birisi olacaktır.'' dedi.












Alucrahaber
Ulusal Basında Yayınlanan haber linki:

Cihan Haber Ajansı

Haber 7

Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205