Canikli; Darbe gündeme kolay kolay gelmez

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Darbe geleneği, anlayışı ve olgusu, bundan sonra Türkiye'nin gündemine kolay kolay gelmez'' dedi.

Canikli; Darbe gündeme kolay kolay gelmez






Canikli, yaptığı açıklamada, ''Balyoz Planı'' davasında verilen kararlarla ilgili olarak ''Yargının verdiği karardır. Herkes düşüncesini, kanaatini söyleyebilir, eleştirebilir, beğenebilir, beğenmeyebilir ama sonuç itibarıyla yargı kararıdır. Herhangi bir yargı kararı nasıl karşılanması gerekiyorsa, biz de aynı tepkiyi verebiliriz'' diye konuştu.



Bugüne kadar atılan adımlarla, ''darbe geleneği, anlayışı ve olgusunun bundan sonra Türkiye'nin gündemine kolay kolay gelmeyeceğini'' söylemenin mümkün olduğunu belirten Canikli, sürecin buna katkı sağlayacağını ifade etti. ''Bunu kararla ilgili söylemiyorum'' diyen Canikli, şöyle devam etti:



''İşin birkaç boyutu var; birincisi siyasetin ve siyasi iktidarın durduğu yer ve gösterdiği kararlılık son derece önemli. Elbette yargının işi ama diğer faktörlerin, erklerin davranışları, tutumları, gösterdikleri tepkiler de son derece önemli ve belirleyici olabiliyor. Bu konuda Hükümetimiz ve AK Parti, çok kararlı tutumuyla bunun önünün açılmasını hızlandırmıştır. Bu olayların yargılanmasını, darbe ve darbe teşebbüslerinin bir daha Türkiye'nin gündemine gelmemek üzere çıkmasını sağlayacak olan bu yargılamaların önünü açmıştır. Yargı kararlı duruşunu, iradesini ortaya koymuştur ve bu sonuç ortaya çıkmıştır. Bundan sonra kolay kolay Türkiye'nin gündemine gelmez. Bu hesaplaşmanın yapılması gerekiyordu.



Eğer 12 Eylül'den önceki darbe veya benzeri teşebbüsler, fiiller yargılanabilmiş olsaydı, sorgulanabilseydi, yargı önüne getirilseydi, 12 Eylül ve diğerleri olmazdı. Üzerine gidilmemesi bir tür legallik kazandırmış. Toplum nezdinde sanki bir meşruiyet zemini içinde yapılıyormuş gibi bir algılamanın oluşumuna katkı sağlamış. Ancak bu yasa dışı bir fiildir, Anayasa dışı bir fiildir ve yargılanması gerekir. Bu kanı toplumda yer ettikten sonra hem toplum tepkisi hem de yapmak isteyenler nezdinde algılama değişecektir. Bu tür olayların bir daha gündeme gelmesini beklemiyoruz.''



''Önemli olan iradedir''



Yargı sürecinin devam ettiğine işaret eden Canikli, kararla ilgili eleştiriler konusunda, davayla ilgili değerlendirme yapabilmek için dosyanın içeriğine hukukçu gözüyle nüfuz etmek gereğini vurguladı.



Canikli, ''Orada önemli olan iradedir. Bütün rütbelerin ortaya koyduğu iradi tavırlardır. Başka deliller ile bu iradeler mahkeme tarafından tespit edilmişse, emir komuta zinciri içinde alt rütbelilerin de bir şekilde aktif oldukları, eylemi bilerek, isteyerek yaptıkları konusunda deliller ortaya konuluyorsa, mahkeme böyle bir karar verebilir. Ben böyle bir değerlendirme yapacak bilgiye sahip değilim. Böyle bir değerlendirme yapmak da kolay değil. Çok yüzeysel bir bakış açısıyla değerlendiriliyor'' diye konuştu.



35. Madde



Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. Maddesi'nin gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna karşılık Canikli, şunları söyledi:



''O esasında gündemde... Türkiye'de olaylar çok hızlı gelişiyor, bazen bir konu öne geçiyor veya ertelenebiliyor. Yaşadığımız olaylarda bazı şeyler, takvimde planlama yapılmasını gerektirebiliyor. Mesela şu anda yaşadığımız terör olayları... Ama bu maddenin Türkiye'nin gündeminde mutlaka bir şekilde genel çizgi doğrultusunda düzenlenmesi gerekir. Ne zaman olur bilmiyorum. Fakat o hiçbir zaman Türkiye'nin gündeminden düşmedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205