Tarihi Manastır, Merkezden 49, Zağpa'dan Sadece 27 Km Uzaklıkta!

Meryem Ana Manastırı, bölgesel olarak Şebinkarahisar' ilçe sınırlarında bulunan yapıta yolculuk yapıyoruz. Evet doğru okudunuz! Çamoluk' tan 49 Zağpa, üzerinden sadece 27 Km uzaklıkta. Tarihi yapıtı gelin daha yakından tanıyalım.

Tarihi Manastır, Merkezden 49, Zağpa'dan Sadece 27 Km Uzaklıkta!

Meryem Ana Manastırı'na yakın yolculuk, Zağpa üzerinden, Gürçalı köyünden Şebinkarahisar istikametine doğru yapmanız, hem enerjiden, hemde zaman açısından daha mantıklı olacaktır. Aynı zamanda internet üzerinden tarif almanız mümkün.

Şebinkarahisar İlçesi’nin 11 kilometre doğusunda Sarıyer Köyü Kayadibi Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana Manastırı Bizans Dönemi'ne aittir. Sarp bir kayalığın ortasında büyükçe bir oyuk içerisine yapılmasıyla Trabzon Sümela Manastırı'nı anımsatan yapının buradan etkilenerek inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Birçok yapı kompleksinin bir arada bulunduğu manastırda yer yer düzgün kesme taş kullanılsa da aslında yapı düzgün olmayan yerli moloz taşlardan inşa edilmiştir.

Manastırın önünde solda bir su sarnıcı, sağda ise kesme taştan yapılmış bir çeşme bulunur. Duvarları resimlerle süslenmiş toplamda otuz iki odanın olduğu manastırın merdivenle çıkılan ikinci kademesinde yan yana eşit boyutlu dört öğrenci odası vardır. En üstte kayalara oyulmuş kilise yer alır. Her nef bir apsise sahiptir.

Yatakhane, dershane, kilise, yemekhane, çeşme ve diğer yapı komplekslerinin bir arada olduğu manastır, büyük ölçüde tahrip olmuş durumda iken 2013 ve 2014 yıllarında Giresun Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek turizme açılmıştır. Birinci derecede doğal ve arkeolojik sit alanı olan manastır, 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca örenyeri ilan edilerek turizme açılmıştır.

Haber: Murat Özdemir 

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2022, 00:01

Murat Özdemir

Haber Sitesi Editörü

YORUM EKLE
YORUMLAR
Musa Demirkaya
Musa Demirkaya - 1 yıl Önce

Murat bey emeği geçenleri ,ve gündeme alan sızı çok tebrik ederim. ????

Nurullah köycü
Nurullah köycü - 1 yıl Önce

Memleketin her yerinde kilise var. Bunları yapan insanlar nerede? Yoksa barbarlar tarafından öldürüldüler mi?

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205