Çamoluk Yaylaları Talan ediliyor Vali Bey!

Son dönemlerde yapılan bilinçsiz yapılar yaylalarımızın otantik yapısını bozuyor..

 Çamoluk Yaylaları Talan ediliyor Vali Bey!

Çamoluk  ve köylerinde yaylalar bilinçsizce yapılan yapılar nedeniyle talan ediliyor.
Giresun Valisi Dursun Ali şahin’in hassas olduğu konulardan olan yaylara beton  yapıların yapılmaması Çamoluk ve köylerinde işlemiyor.

Özellikle Berdiya Yaylaları diye anılan Çamoluk,Alucra  yaylarında  son dönemlerde  beton yapılaşmalarının hızla arttığı gözleniyor.

Yapılan yapıların hiçbir denetime tabi olmaması nedeniyle, yaylaların otantik yapısı hızla kaybolma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
İsteyeninin istediği yere  inşaat yaptığı Berdiya Yaylalalarında ki eski taş evlerde,  sahipleri tarafından yıkılarak yerlerine yeni beton evler yapılıyor.
Yapılaşmanın en fazla olduğu yaylalardan  biri de Çamoluk Kutluca Köyü Yaylası
.
Kutluca Köyü yaylasında   İş Makinası götürülerek topluca  yerlerin kazıldığı  ve hiçbir denetim olmadan, isteyenin istediği yere  ev yeri kazdırarak, yaylanın tarihi dokusunu bozdukları iddia edildi.
Konu ile ilgili kendilerine bir çok şikayetin geldiğini söyleyen Kutluca Köyü Dernek Başkanı Kazım Karaçoban yaylalarında yapılan düzensiz ve denetimsiz yapılaşmayı tasvip etmediklerini  söylerek bu konuda idari ve adli girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
Karaçoban; Kutluca  Köyü yaylasında bir günde 12 ev  yeri için kazı yapıldığını bu kazıları da herkesin kendi kafasına göre  yaptırdığı,kazılan ev yerleri için hiçbir denetimin söz konusu olmadığını açıkladı.
Kazım Karaçoban  Köy Muhtarının  köylerinde yapılan evleri şikayet ederek bir çok kişiyi  mahkemeye verdiğini, ancak yaylada yapılan  ve yaylanın  dokusunu bozan beton yapılar için  hiçbir denetimde bulunmadığını söyleyerek ,gerekirse  muhtarda dahil sorumlu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız vatandaşlar da,Giresun’da  ki yaylalarda bulunan beton evlere  karşı mücadele eden Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in, müsait bir zamanda da Çamoluk Ve Berdiya yaylalarına gelmesini  ve yapıları yerinde görmesi  istediklerini söylediler.

Yaptığımız araştırmalarda vatandaşlar,  bu yapılaşmaların bir sebebinde göç edilmeyen  yaylaların  köylülerden habersiz bir başkasına mera olarak kiralanmasını gösterdiler.
Yapılan açıklamalarda “Devlet  göç edilmeyen yaylalarımızı başka hayvan sahiplerine kiralayabiliyor bizlerde bunun önüne geçebilmek ve yaylaları kısa dönemde olsa canlı tutabilmek için yapılan bu yapılaşmaları teşvik ediyoruz” dediler.
 
Çamoluk Haber
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Musa BAYINDIR
Musa BAYINDIR - 12 yıl Önce

Çamoluk Yaylaları Talan Ediliyor Derken Kim Nereyi Talan Ediyor Bunu Anlamış Değilim. Çamoluk' un Herhangi Bir Köyündeki Vatandaş Yaylada Mertekleri Uçmuş, Duvarları Yıkılmış Üzerinde Sac Dahi Olmayan Yaylasını Yıkıp Yine Yerine Betondan Kullanışlı Gittiğinde Kalabileceği Misafir Ağırlayabileceği Bir Yayla Evi Yapıyorsa Bu Yaylaları Talan Etmek m i Oluyor. Allah Aşkına Elinizi Vicdanınıza Koyun Adam Yaylasını Yenileme sin mi? Ayrıca Hangi Otantik ve Doğal Yapıdan Bahsediliyor. Yaylalarımız Perişandı. Komşu İllerden Çobanlar Geliyor Koyun Kuzu Otlatıyordu. Yaylalarımız Sahipsiz Kimsesiz Kalmıştı. Evlerin Yenilenmesi Yaylalara Olan bakış Açısını Değiştirdi. Odak Nokta Hali ne Getirdi. Bu Noktada Eleştirilecek Tek Husus Yayların Biçimine Uygun Nizami Ölçülerde Genel Yapıyı Bozmadan Yapılmayan Hamlelerdir. Çarpık Yapılaşmadır. Onun Dışında Hiç bir olumsuzluk Söz Konusu Değildir.

Sn. Musa Bayındır, Bölgemizdeki yaylaların belli bir özelliği var. Taş Yapı Evleri ve bu evlerin kendi doğal yapıları.
Birde sonradan yapılan yapılara gidin bir bakın deyim yerindeyse birer "ucube" gibi duruyor.
yayla evlerinin taştan olmasının bir diğer sebebi de ykıldığında aynı malzemenin yeniden kullanılabilmesidir. Yani çevreyi kirletmeden.
Ayrı bir husus da yayla düzenini bozmadan yapıların yapılması gerekir.
Yine Giresun Valiliğinin kesin talimatı var yaylalarda betonarme yapı olmayacak diye.
Editör

Ekrem Torun
Ekrem Torun - 12 yıl Önce

Sn.Çamoluk Haber öncelikle yaylaların talan ediliyor haberini yayınladığınız için teşekkür ediyorum. Bende köyüm olan Kutluca Köyü yaylasına gittim gördüm içler acısı o güzelim yaylanın bu gidişle özelliğini kaybedecek. Kutluca Köyü Dernek Başkanı Kazim Karaçoban gerekeni söylemiş bende sn başkanı destekliyorum. Saygılarımla
Kutluca Köyü Eski Dernek Başkan
ıEkrem TORUN

Fatih TEPETAM
Fatih TEPETAM - 12 yıl Önce

Evet bu bilinçsiz yapılar gerçekten bizleri üzüyor yaylalara tabiki evler yapılabilir ama evlerin yapıldığı yerler daha düzgün seçilmeli ve yaylanın doğasına uygun olmalı betonarme yerine yayladaki eski evler gibi taşlardan olmalı.Kendi yaylamızdan örnek vermek gerekirse yapılar yaylanın ortasına doğru inmeye başlamış durumda birde ileriye dönük sorunlar olabilir tam bilmiyorum ama evlerin yapıldığı yerler köyün ortak arazisi, ilerde bu ev sahipleri yerlerin kendine ait olduğunu da iddia edebilir.Bundan olsa gerek isteyen istediği yere evini yapabiliyo.Birileri bu işin önüne geçmeli bu kadar basit olmamalı...

müslüm çatlak
müslüm çatlak - 12 yıl Önce

güzelim yaylamızı bazı kişiler tarafından ev yapma amacıyla talan edilmesine izin vermeyelim herkesin buhabere duyarlı olmasını bekliyoruz hiç bi şekilde izin vermemeye musade etmeyelim yetkililerin buduruma müdale etmesini rica ediyorum

kadir çatlak
kadir çatlak - 12 yıl Önce

ben o köyün bir küçüğü olarak bu güzelim yaylamızın talan edilmesine kesinlikle karşıyım yetkililerin bu duruma el koymasını rica ediyorum.
teşekkür ederim.

Musa BAYINDIR
Musa BAYINDIR - 12 yıl Önce

Sayın Editör Amacım Tartışmak Ya da Sırf Muhalefet Olmak Değil. Yayla Düzenine Uygun Yapılaşma ve Çevrenin Kirletilmemesi Noktasında Hemfikiriz. Kim Yaylasını Kirletmek İster ki Zaten. Ancak Eskisi Gibi Hiçbir Harç Kullanmadan Sadece Taşları Üst Üste Koyarak Yayla Artık Kimse Yapmaz Bunu Kabul Etmek Lazım. Yapsa Bile Yeni Buralardan Haz Almayacaktır. Mesela Özellikle İstanbul'dan Gelen Gelinler Kızlar Yaylalarda Rahat Değil. Birinci Korkuları Şudur Ki Yaylaların İçerisinde Akrep Yılan gibi Vs. Hayvanların Olabilme İhtimalidir. Bir Başka Sıkıntı Yine Özellikle de Bayanlar İçin Tuvalet Sıkıntısıdır. Bana Kalsa O Eski Taşları Güzelce Örer Taş Duvardan Yaparım Yeni Bir Yaylayı Çokta Hoş Olur Sanıyorum. Ama Yine de Yaylalarda Var Olmak Yıkılmışı Kırılmışı Dökülmüşü Tamir Etmek Veya Yerine Yenisini İnşa Etmek Güzel Gelişmelerdir. Bu Haber Yaylalar Talan Ediliyor Değilde Yaylalarda Yapılaşmalar Var Bunlar Şu Olumsuzlukları Doğuruyor Şeklinde Olsa Daha Güzel Olurdu.

şeref özkan
şeref özkan - 12 yıl Önce

ben kutluca köyü sosyal medya editörü olarak bu cesur haberinizden dolayı sizi takdir ediyorum yaylara son yıllarda yapılan yapılar adata büyük şehirlerin kabusu olan gecekondu ve çarpık yapılaşma gibi bir kutlucalı olarak giresun valisinin bu konuda hassasiyetini öğrendikden sonra valiye bu konuda şikayetlerimi ulaştıracam neden bizim yaylalarımız doğal güzelliğiyle insanların ilğisini çekmesin

gülsüm güleç
gülsüm güleç - 12 yıl Önce

aslında yayla evleri konusundaki tarihi dokuyu yok etme endişelerinize hak vermiyo deilim ama yayla evine yılan girmesi gibi büyük bir sorunu atlatmış biri olarakta emniyetten yanayım açıkçası buna tugla evler deilde sehirlerde ve köylerde bagzı evlerde kullanılan düzgün şekillendirilmiş taş evlerden yapılandırmak gibi bir çözümde getirilebilir bence yaylamız yeterince büyük hatta eski evlerede el sürülmeyip hatıra olarak bırakılada bilinir benimki nacizane bir fikir herkese tşklr duyarlılıkları için...


SIRADAKİ HABER

banner200

banner205