Ormanları yangından ''keçiler'' koruyacak

Keçiler bundan sonra ormanlarımız yangınlara karşı koruyacak.

Ormanları yangından ''keçiler'' koruyacak

Çamoluk ve köylerinde de uzun süredir beslenmesi yasak olan keçiler bundan böyle yangın önleyici olarak görev yapacaklar.
 Keçilerin ormanda otlatılmasını yasak olmaktan çıkaran torba yasanın ardından, bir süre önce yayımlanan yönetmelik, ''fahri dip temizleyicileri'' olarak görülen bu hayvanların ormana dönmelerinin önünü açtı.

Yeni yönetmelikte, keçilerin, ''Ormanda seyreltme yaptıkları, dipte biriken otları temizledikleri, yangın çıkmasının önüne geçtikleri ve açtıkları patika yollar sayesinde ise yangının iç bölgelere yayılmasını engelledikleri'' gerekçesiyle ormana girmelerine izin verildi.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, AA muhabirine yaptığı açıklamadaormanlarda ve orman içinde bulunan otlak, yaylak ve kışlaklarda hayvan otlatılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelikle, keçilerin ormana zarar vermediğinin, aksine yangını önlediğinin kabul edildiğini söyledi.

Türer, keçilerin ormanda otlatılmasıyla, orman yangınlarında geçmiş senelere göre azalma yaşanacağını savunarak ''Hassas orman alanlarında yangın riskini en aza indirmek için birinci derece yanıcı madde olan ot, çalı, çırpıyı azaltmanın en iyi yöntemi, bu alanları keçi ve koyun otlatmasına açmaktır'' dedi.

Düzenleme keçi varlığını artıracak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1994 yılında 9 milyon 564 bin olan keçi varlığı, 2009 yılında 5 milyon 128 bine geriledi. Son yıllarda kurulan çiftliklerde yapılan besiyle keçi varlığının 7 milyon seviyesine çıktığını anlatan Türer, ''Yeni düzenleme sektörün önünü açtı. Orman olan her yere keçinin girmesi yasaktı. Herkesin şikayeti 'ormanlara giremiyoruz' yönündeydi. Ormana giren keçi için sahibine bin liradan 7-8 bin liraya kadar ceza kesiliyordu. Urla'daki keçi, sınır komşu ilçe olan Seferihisar'da yakalandıysa ceza iki katına çıkıyordu. Şimdi iki yıl içinde keçi varlığı 10 milyona ulaşır '' diye konuştu.

Kaynak:AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205