Bayır Köyünde İstiklal Savaşı Gazimiz.

Bayır Köyünde İstiklal Savaşı Gazimiz.

Çanakkale Zaferimizin 107. yılını Vatan, Millet ve Hürriyet için Şehit düşen Kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz. 

Bayır köyü nüfusuna kayıtlı Vaz mahallesinden (Orta Zağpa) merhum Musa Demirkaya  Osmanlı Rus savaşı ve Çanakkale savaşında vatan için mücadele vermiş gazimiz.

 Haber editörümüz Murat Özdemir, aynı zaman değerli ismini taşıyan torunu sn Musa Demirkaya ile yaptığı raportajda babasından ve çevresinden duyduklarıyla biyagrofisini sizler için derledik.

Musa DEMİRKAYA, İstiklal savaşı gazisi, Doğum: Miladi 1889 Rumi 1305

Giresun Çamoluk Bayırköyünde dünyaya geldi.

1908 yılında Erzincan da Askerlik hizmetine başlıyor. (sınıf: Topçu Rütbe Çavuş) Askerlik hizmeti sırasında şark cephesinde Ermeni isyanlarını bastırmak için gayret gösteriyor.

22 Aralık 1914 de Sarıkamış cephesinde gidiyor ve Osmanlı-Rus savaşına katılıyor. O dönem Osmanlının en zayıf dönemi.

Enver paşa komutasındaki Osmanlı ordusu türlü imkansızlıklar içinde şark cephesinde bozguna uğruyor. Ve Musa Demirkaya burada bir kısım asker ile pusuya düşürülüyor ve esir alınıyor.

Rus ordusu tarafından önce Batum Gürcistan'a sonrasında Sibirya esir kamplarına günlerce süren kötü şartlarda trenlerle yollanıyor. Daha sonra sonraki zamanlarda esirler Rusyanın muhtelif yerlerinde çiftliklerde ve çeşitli işlerde çalıştırılıyorlar. 

Musa Demirkaya en son Kırım'da bir tuz madeninde tuz taşıma işine veriliyor. Yıl 1918'e geldiğinde Rusyada Askerlerin içinde olduğu iç isyan çıkıyor. Esaretininde 5,5 yılına geliyor. Bu esnada yaşanan bir olay sonucu çalıştıkları işletmeden iki arkadaş firar ediyorlar. 1918 sonları zor ve meşakkatli bir yolculuk sonrası memleketi Çamoluk Bayır köyüne dönüyor.

Ülkeye döndükten aylar sonra 1919'da Milli Seferberlik ilanıyla Topal Osman önderliğinde Kurtuluş savaşına katılıyor. Bu kez birçok cephede süren savaşlarda.Batı cephesibde görev alıyor,ve vücudunun ön cephesinde üç kurşun  yarası vardı.(Kurtuluş-İstiklal Savaşı) bitimiyle (11.10.1922 Mudanya Mütarekesi) memlekete dönüyor.

Musa DEMİRKAYA İstiklal savaşı sonunda İstiklal Madalyası ve Beratıyla taltif ediliyor.16.04.1974 yılında 85 yaşında Çamoluk Bayırköyünde vefat etti.Kabri Bayırköy Vaz Mahallesi eski mezarlıktadır.

Ruhu Şad olsun.

Çamoluk Haber ailesi olarak, Raportaj veren Sn Musa DEMİRKAYA ya teşekkür eder, tüm Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmetle anıyoruz.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2022, 22:19

Murat Özdemir

Haber Sitesi Editörü


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
YORUMLAR
Aslı üzümcü
Aslı üzümcü - 2 yıl Önce

Murat bey cok teşekkür ederiz. Emeklerinize sağlık

Musa Demirkaya
Musa Demirkaya - 2 yıl Önce

Özenli çalışma için, çamoluk haber Gazetesi kıymetli ekibini kutluyorum. ????

Tufan Demirkaya
Tufan Demirkaya - 2 yıl Önce

Yapılan röportajda anlatıldığı gibi bizzat kendi ağzından dinlediğim zaman yaşımız itibarı ile bana masal gibi gelmişti ancak belli bir olgunluğa erişip millet olma bir bayrağın altında özgürce yaşamanın ne kadar değerli olduğunu anladığım Zaman ecdadımızın bizim nasıl kanlarını canlarını verdiklerini çok daha iyi anladım dedemiz Musa Demirkaya ve şehitlerimizi ebediyete intikal etmiş bütün gazilerimizi şükranla minnetle yad ediyorum mekanları cennet olsun inşAllah

Tufan Demirkaya
Tufan Demirkaya - 2 yıl Önce

Röportajda anlatılanları kendi ağzından dinlediğim zaman yaşımız itibarı ile bana masal gibi gelmişti ancak belli bir olgunluğa erişip millet olmanın bir bayrak altında özgürce yaşamanın ne kadar değerli olduğunu anladığım Zaman ecdadımızın bizim için neler çektiğini kanlarını canlarını nasıl feda ettiklerini anladım dedemiz Musa Demirkaya ve ebediyete intikal etmiş bütün gazilerimizi şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyorum mekanları cennet olsun inşAllah

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205