Giresun'lu Mucitler Ulusal Basında

Giresun 125. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü 12. sınıf öğrencisi Ebru Küçükaydın ile Ersin Tetik, tüm bu olumsuzları ortadan kaldırmak için Reymatik adını verdikleri dokunmatik sistemli oy kullanma cihazı tasarladı.

Giresun'lu Mucitler Ulusal Basında
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile görüşüp seçimlerde yaşanan aksaklıklar ve çözümü noktasında fikir alışverişinde bulunan okulun Bilişim Teknolojileri Bölümü 12. sınıf öğrencisi Ebru Küçükaydın ile Ersin Tetik, prototipini yapan öğrenciler, oy kullanma işleminin Reymatik ile 10 saniye içinde yapılabileceğini belirtiyor.
2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nın Samsun etabı ve sergisi, Atakum Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde başladı. Birbirinden ilginç 40 projenin yarıştığı sergide en çok ilgiyi ise Reymatik çekiyor. Seçimlerde ekstra giderler için harcanan paralar, yaşanan karmaşalar ve geciken resmi sonuçları göz önünde bulunduran Giresun 125. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü 12. sınıf öğrencisi Ebru Küçükaydın ile Ersin Tetik, tüm bu olumsuzları ortadan kaldırmak için Reymatik adını verdikleri dokunmatik sistemli oy kullanma cihazı tasarladı. Okulun makine ve bilgisayar atölyelerinde 3 ayda hazırlanan Reymatik'in makine aksamı ve yazılımı ise YSK ile görüşülerek yapıldı.
Reymatik, özel tasarlanmış ve tek kullanımlık kimlik kartları ile çalışıyor. Reymatik başkanı, sabah erkenden görevli olduğu cihazın başına gelerek kendi yöneticilik kartı ile oy kullanma işlemini başlatıyor. Gelen seçmen kendi elektronik kimlik kartını yöneticiye veriyor. Yönetici elinde bulunan seçmen listesinden kişinin olup olmadığını kontrol ederek kişinin kimlik kartını okuyucudan geçiriyor. Ekranda kişinin kimlik bilgileri çıkıyor. 'Oyunuzu kullanın' butonuna tıklandıktan sonra karşısına siyasi partilerin isimleri ve amblemlerinin bulunduğu ekran geliyor. Kişi oyunu kullanmak istediği partiye tıklayarak oyunu kullanıyor. Onaylamadan önce fikrini değiştirirse iptal butonuna basarak başka partiyi seçip onaylıyor. Ardından gelen 8 adet bip sesi ile oy başarıyla kullanılmış oluyor.
Reymatik Projesi hakkında bilgi veren Ebru Küçükaydın, projenin seçim maliyetlerini düşüreceğini söyledi. Küçükaydın, "Projemizi yapmadan önce seçimlerin ülkemize ektra parmak boyası, sandıklar, sandıkların başında duranlar ve pusulalar gibi 104 milyon TL gibi bir maliyet getirdiğini tespit etik. Biz de bu maliyeti düşürmeyi hedefledik. Arkadaşım ve öğretmenlerimle birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na giderek seçimlerde kullanılacak evraklardan birer adet temin ettik. Daha sonra onlarla görüşerek projemizde neler olması gerektiği konusunda bilgiler aldık. Hangi sorunların çıktığını öğrendik. Projemizi elektronik kimlik kart sistemine göre tasarladık. Şu an Türkiye'de bu kart sistemine geçiş çalışmaları devam etmektedir. 2 yıldır da pilot il olan Bolu'da başarıyla uygulanmaktadır. 2014 yılına kadar da tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması planlanmaktadır. Gelen seçmen sadece dokunmatik ekranımıza 3 parmak hareketiyle oyunu çok kısa bir sürede kullanmış olacak. Aynı zamanda reymatik başkanı kendi yönetici panelinden seçim sonuçlarını 10 saniye gibi bir sürede temin edebilecek. Oy kullanan ve kullanmayan seçmen listelerini alabilecek." dedi.
Okulun Bilişim Teknolojileri Bölümü Danışman Öğretmeni Cuma Kesme ise Reymatik'in seçimlere büyük kolaylık sağlayacağına inandığını vurguladı. Kesme, "Bu fikir genellikle seçim zamanlarındaki karmaşadan, sabahlara kadar süren uykusuz sonuç beklemeyi kısaltacak. Cumhuriyetin kurulduğu günden beri tahta sandıklarla oy kullanma işleminin yapıldığı bir seçim sistemimiz var. Bilişim teknolojileri bölümü olarak çocuklarımızla birlikte bunu nasıl geliştirebiliriz, teknolojiye nasıl uygulayabiliriz diye fikir alışverişiyle ortaya çıktı bu proje. Bunu okulumuzun makine ve bilgisayar atölyelerinde tasarladık. Mekanik aksamı ve yazılımı tamamen bize ait. Yazılımı hazırlarken YSK ile sürekli fikir alışverişinde bulunduk. Uygulamaya geçilebilmesi için de nisan ayı içinde Ankara'ya gidip projemizi YSK'ya sunacağız." ifadelerini kullandı.

tv.24

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205