ŞAP Hastalığına Kaşı Aşılama Başlıyor

Giresun Tarım İl Müdürlüğü Şap Hastalığına karşı aşılama kampanyası yapıyor.

ŞAP Hastalığına Kaşı Aşılama Başlıyor
İLKBAHAR DÖNEMİ ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI BAŞLIYOR
 
Şebinkarahisar ve Dereli ilçelerinde Hayvan Pazarlarının kapanmasına sebep olan ŞAP hastalığına karşı Giresun tarım İl Müdürlüğü Aşılama kampanyası başlattı.
Tarım il Müdürlüğünden yapılan açıklamada;
2011 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Giresun merkez ve ilçelerimiz de 15 Şubat - 30 Nisan tarihleri arasında İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası düzenlenecektir. Kampanya da 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak olup, kullanılacak aşılar Bakanlığımız tarafından proje kapsamında tahsis edilmektedir.
 
Halk arasında -tabak- olarakta bilinenşap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda,tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kayıplarına neden olur.Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir.Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır.Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
 
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 5.385 TL idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemekte, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadırlar.
 
Aşılama kampanyası; Giresun merkez de Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, ilçelerde ise Tarım İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.Ayrıca www.giresuntarim.gov.tr adresinde internet sitemizden de gerekli teknik bilgilere erişilebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205