Çamoluk 1. Derece Deprem Kuşağında Yer Alıyor

Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü "Depreme ne kadar Hazırlıklıyız" konulu bir açıklama yaptı.

Çamoluk 1. Derece Deprem Kuşağında Yer Alıyor
Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü "Depreme ne kadar Hazırlıklıyız" konulu bir açıklama yaptı.
Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan, Giresun'da ŞebinkarahisarAlucra ve Çamoluk'un 1. dereceden deprem kuşağında bulunduğunu belirterek "Özellikle o ilçelerde bulunan vatandaşların depreme karşı daha duyarlı olmaları gerekir. 


"Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayı olarak bilinen deprem, insanlara maddi ve manevi zararlar vermektedir.
 
Depremden korunmanın ilk yolu önlem almaktır.  Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmeli, Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır.Zorunlu Deprem ve Afetler Sigortası sayesinde deprem veya doğal afetlerden zarar görmeniz durumunda para veya eşya yardımı alınabilir. Zorunlu Deprem ve Afet Sigortaları için Alo DASK hattı 125 nolu telefonlardan detaylı bilgi alınabilir.
 
Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde de dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır.
 
Depremlerden korunmanın ikinci yolu ise eğitimdir. Bu konuda hakkında açıklamalarda bulunan Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan, Giresun’da Şebinkarahisar, Alucra Çamoluk ‘un 1. Dereceden deprem kuşağında bulunduğunu belirterek özellikle o ilçelerde bulunan vatandaşların depreme karşı daha duyarlı olmalarını söyledi. Topatan Giresun’da birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden deprem bölgelerinin var olduğunu, deprem konusunda afet eğitimleri kapsamında öğrencilere ve bazı kamu kuruluşlarındaki görevlilere eğitim vermeye devam ettiklerini ve talep olursa kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personele ve özel sektör personeline de eğitimlerin verilebileceğini sözlerine ekledi. Topatan yoğun bakımda olan, kamuoyunda “Deprem Dede” olarak bilenen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’ya geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
 
Unutulmamalıdır ki deprem bir gerçektir; Deprem gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalınabilir. Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ilimizde afetlerin etkilerini en aza indirecek bir afet yönetim sistemi oluşturmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda afetlerde mal ve can kaybının en aza indirilmesinde önceden hazırlamış olduğu programlarla çalışmalarını sürdürmektedir. Depreme ve diğer afetlere karşı önlem almak ve hazırlıklı olmak sadece ilgili kurumların görevi değil aynı zamanda vatandaşların da görevidir."


YORUM EKLE
YORUMLAR
Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

1939 ERZİNCAN DEPREMİ ne yazık ki yeni nesil bilmiyor. Bu depremde çamoluk köyleri çok zarar gördü. Ancak bu gün yapılan inşaatlar ne yazık ki DERE YATAKLARINA, EKİLEBİLİR TARLALARA, HEYELANLI bçlgelere gelişi güzel yapılmakta. Dahada önemlisi eline ilk defa keser alan insanlar ustayım diyerek piyasaya çıkmakta.
İnanın samimi söylüyorum SU TERAZİSİ ve GÖNYEYİ KULLANMASINI BİLMEYEN USTALARIMIZ VAR ve fahiş fiatla iş yapmaktalar.
DEPREM KUŞAĞINDAYIZ ancak köylerimizde ÜÇ - DÖRT KATLI BİNALAR YAPILMAKTA.
ZAGPA VE OZAN KÖY SİTELERİNDE BİR SENE ÖNCE deprem ile ilgili yazı yazmıştım ve DEPREMİN YAZ AYINDA OLMASINDA zagpa köylerinde en azından 300 ile 600 kişinin hayatını kaybedebilir diye yazdığımda bir çok eleştiri almıştım.
Unutmayalım ki DEPREM OLMASI ÇOK YAKIN BİR ZAMAN. İlk on on beş sene içinde belki yıkıcı olmayacak ancak Çamoluk bir deprem yaşayacaktır.

muharrem MEST
muharrem MEST - 11 yıl Önce

ağzını hayra aç kemal bey ALLAH GÖSTERMESİN :

KEMAL KUŞCUL
KEMAL KUŞCUL - 11 yıl Önce

Deprem bir gerçek, ancak bizler DEPREME ne kadar hazırlıklıyız. Nasıl ki canlılar için ölüm gerçek ise doğada deprem, rüzgar ve güneş bir gerçek.
Bizler deprem öncesi ve sonrası için hazırlıklımıyız. Özellikle ÇAMOLUK İLÇE VE KÖYLERİMİZ DEPREM İÇİN HİÇ HAZIR DEĞİL. Üzülerek belirtmek istersek YÖRE DERNEKLERİMİZ ÇALSIN ZURNALAR VURSUN DAVULLAR ile yapılan FESTİVALLERLE ZAMANLARINI BOŞA HARCAMAKTALAR.
Benim deprem sonrası önerim, KÖYLERE ÇELİK DEMİRLER ile üstü ve yanları cas ile kapalı 300 - 400 metre karelik sığınma yerleri yapılmalı. Bu kapalı alanlar normal zamanlarda SPOR MERKEZLERİ, HAFTALIK SEBZE PAZARI gibi faliyetlerin olacağı mekanlar olabilir. Depremlerde ise sıcak bir çorba yapılacağı bölümler ısınmada kullanılacak sobalar aydınlatmada kullanılacak JENERATÖRLER bulunmalı ki BENDE DERNEK YÖNETİCİLERİMİZİN ELİNİ ÖPEYİM...

Kemal KUŞCUL..
Kemal KUŞCUL.. - 11 yıl Önce

Tarih 26 aralık 1939 soğuk bir kış günü. Gecenin sessizliği ÇIĞLIKLAR İLE BOZULUYOR. 33.000 ÖLÜ ve YÜZ BİN YARALI ile ERZİNCAN DEPREMİ TARİHE ACILI BİR GÜN OLARAK YAZILIYOR.
Kelkit vadisi ve çevresinidi etkileyen bu deprem ne yazık ki unutuldu. O günleri yaşayanlar göz yaşları ile anlatırlardı. Ulaşım olmadığından HAFTALARCA KIZILAYDAN YARDIM GELMEMİŞ, Yıkık evlerin altında kalan eşyalar ise kar ve yağmurdan ıslanıp kullanılamaz durumda imiş. Köylü zaten fakir ve yokluk içinde iken bu deprem dahada insanları fakirleştirmiş.
Erzincan bin yılda 11 defa ağır deprem yaşamış. En son ağır olan 1939 depremden 73 sene geçti ve yer altında ki gazlar iyice sıkıştı ve BOŞALTMA ZAMANI HIZLA YAKLAŞMAKTA.
Buradan YÖRE DERNEKLERİNE SESLENİYORUM, LÜTFEN ŞU FESTİVALLERİ BIRAKINDA İNSANLIK İÇİN BİR ŞEYLER YAPIN. Deprem olacak ancak hiç değilse depremden sonra insanların SIĞINACAĞI SICAK YERLERİ TEMİN EDELİM...

Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 11 yıl Önce

Geçtiğimiz günlerde karadeniz'de 5.5 şiddetinde deprem kaydedildi. Karadeniz sahil kesimi hisseddi bu depremi. Uzmanlar televizyonlarda yer altı ile bilgiler verdi. Her depremden sonra bu açıklamalar yapılmakta. Ancak hiç bir tedbir alınmamakta. Özellikle DEPREM SONRASI için hiç bir yatırım yok.
Yöre dernekleri FESTİVAL YAPACAĞIZ diyerek zaman harcamaktalar. Oysa KELKİT VADİSİ gerçekten birinci deprem kuşağında. Hele şimdi birde HES HİDRO ELEKTRİK SANTRELLERİ SU TOPLAMA HAVZALARI ise deprem sonrası için tam bir felaket olacak. Havzalarda biriken su ani bir boşalma ile KÖYLERİ SÜRÜKLEYECEK. Evet gülmeyin, İSTANBUL İKİ TELLİDE HÜRRİYET GAZETESİNİN ÖNÜNDE Kİ DERE üç sene önce taştı ve bir çok vatandaşımız hayatın kaybetti.
Bizler FELAKET YAŞANDIKTAN SONRA TEDBİR ALMAKTAYIZ.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205