HES ler Şebinkarahisar bağlarını Kuruttu

Bölgede yapılan HES'lerin Şebinkarahisardaki bağlara zarar verdiği iddia edildi.

HES ler Şebinkarahisar bağlarını Kuruttu
Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Araslan, “Hes çalışmaları sırasında Demircilik, Avutmuş ve Hasarı sulama kanalları ve bu sulama kanalları ile beslenen 7 bin dönümlük bağ arazisi dikkate alınmadığı için kurumaya başladı.”
Son yıllarda Karadeniz'de yapımı hızla artan Hidroelektrik Santrallerinin yalnızca doğaya değil, tarım arazilerine de zarar verdiği belirtildi. Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi Tamzara Deresi üzerine kurulması planlanan Hidroelektrik Santralinin sulama kanallarına önemli ölçüde yok etmeye başlaması nedeniyle tarım arazilerinin riske girdiği belirtildi.
Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan yaptığı açıklamada; “İlçemizin Tamzara Deresi üzerinde çalışmaları devam eden Hidroelektrik Santrali çalışmaları sırasında Demircilik, Avutmuş ve Hasarı kanalları ile bu kanallarla sulanan bağlardaki 7 bin dönüm arazi hiç dikkate alınmadı. Hidroelektrik Santralinin tanıtım dosyasına göre başlangıçta 9,96 MW olarak projelendirilen santral, daha sonra 19,08 MW olarak değiştirildi.
Asarcık-I Hidroelektrik Santralinin sulama kotu Gedahor'da 1354,80 metre olarak belirlendi. Regülatörde 1354,80 m sulama kotuna bağlı olarak çevrilen sular, iletim tüneli yardımıyla Asarcık-I HES'e aktarılacak. Asarcık-I HES kuyruk suyu kotu Avutmuş Mahallesi'nde 1040,00 metre.Bu şu anlama gelmektedir ki bu şartlarda yapılan Hidroelektrik Santrali Şebinkarahisar'ın kalbi olan 7 bin dönümlük bağ arazisinin çok kısa zamanda sulayacak kanalların kurumamasıdır.Çok geç olmadan sulama kanallarının kurumaması için acil önlemler alınmalıdır.”
İlçeye yapılmakta olan HES'lerin projede başka uygulamada başka olduğunu da ileri süren Ziraat Odası Başkanı Arslan; “ Proje yapım aşamasında İl Özel İdaresinin 744/164 sayılı ve Tarım İl Müdürlüğünün 1433-7104 sayılı ''projede herhangi bir sakınca yoktur'' yazısı bulunuyor. DSİ Trabzon 22. Bölge Müdürlüğü de projenin yapımında bir sakınca olmadığı yönünde görüş bildirdi. Ayrıca Enerji Bakanlığı da santral gücü 10 MW'ın altında olduğu için ÇED raporu gerekli değildir kararı verdi.
Proje kapsamında bölgenin kadim su hakları dışında canlı hayatın devamlılığı için ekosistem bütünlüğünü bozmayacak şekilde mansaba 0,580 m3/s su (cansuyu) bırakılacağı tanıtım dosyasında yer aldı.       Bu arada proje dosyasında hafriyat atıklarının halen Orman İşletmesi tarafından ağaçlandırma sahası olarak belirlenen Höbek mevkiinde depolanması öngörüldü. Proje tanıtım dosyasında, Tamzara Demircilik, Avutmuş, Kütküt, İkioğul, Biroğul ve Kırkgöz mahallelerinin Tamzara deresinden sulandığı yaklaşık 7 bin dönüm arazinin Demircilik, Avutmuş ve Hasarı kanalları ile sulandığı gerçeği devlet kurumları ve proje yapımcısı şirket tarafından dile getirilmedi. Bu mahallelerde yaşayan ailelerinin su hakkı dosyada sadece kadim su hakkı şeklinde bir cümle ile değerlendirildi. HES kuyruk suyunun bu sulama kanallarının başlangıç noktalarında çok aşağıya bırakılacağı tanıtım dosyasında hiçbir şekilde dile getirilmedi. Bu şekilde halkın geleceği üzerinde sorumluluk ve yetkileri bulunan devlet kurumları ile para kazanma derdinde olan şirket el ele vererek, Tamzara Deresinin, Şebinkarahisar'ın can damarı olduğunu yok saydılar. Proje tanıtım dosyasının tamamen göz boyamaya yönelik olduğu anlaşıldı.”dedi.

Kaynak:Yeşil Giresun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205