Giresun Isırganı Tescillendi.

Çamoluk'tada Sıkça Rastlanan "Giresun Isırgan Otu" Tescillendi.

Giresun Isırganı Tescillendi.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1052 numara ile tescillenen Giresun Isırganı hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, “Coğrafi işaret alan Giresun Isırganı, Giresun ilinde yetişen ve Latince adı Urtica diocia L. olan çok yıllık bir bitkidir” dedi.

Dr. Angın şunlara yer verdi; “Yaprakları koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Çiçekleri ise küçük yeşil renklidir. Coğrafi sınırda toprağın pH derecesinin 5-7, yıllık ortalama yağış miktarının 1500 mm ve nem oranının ortalama %80 olması, Giresun Isırganının mirisetin ve naringin yönünden zengin olmasını sağlamıştır.

Giresun ısırganının sağlık açısından da birçok faydası vardır. Yüksek antioksidan içerir. Halk arasında alerjik hastalıklara iyi geldiği, artrit ve eklem ağrısını hafiflettiği, kemik sağlığına katkı sağladığı bilinmektedir.

Kültür yetiştiriciliği de yapılan  Giresun Isırganı üretiminde bir önceki dönemden elde edilen tohumlar kullanılır. Çorbası ve yağlı aşı yemekleri yapılarak yöre halkı tarafından sevilerek tüketilmekte, çay olarak ta içilmektedir. Ayrıca lif üretiminde kullanılmaktadır.”

Haber: Murat Özdemir.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2022, 15:34

Murat Özdemir

Haber Sitesi Editörü


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner196

banner205