Organik Gübre de Tamam

Çamoluk organik tarımda hızla ilerliyor.

Organik Gübre de Tamam

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ve DOKAP'ın da desteğiyle Organik tarım çalışmaları yapılan Çamoluk'ta bir adım daha aşıldı.

Daha önce organik tarım yapacaklar için verilen boru ve damlama sulama sistemlerinden sonra şimdi de organik gübre verildi üretim yapacak çiftçilere.

"Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında ilçemizde yapılan gübre dağıtımı ile birlikte,  organik üretime geçiş için ilk adım  atılmış oldu.

Konu ile ilgili olarak Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada:

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen "Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Çamoluk İlçesinde Organik Katı Gübre dağıtımı yapılarak bölgede organik üretime geçiş için ilk adım atıldı.

Organik tarım temel anlamıyla, toprağa zarar vermeden, üretkenliği arttırarak, sağlıklı ürünler yetiştirmeyi amaçlayan bir tarım uygulamasıdır. Organik olarak üretilen ürünler, doğa ve canlılara dost üretim şekliyle üretilen ürünlerdir. Organik tarım üretim sisteminde sağlığa ve doğaya zararlı kimyasallar kullanılmaz. Bunun yerine organik mevzuatlarla uygunluğuna onay verilmiş ürünler kullanılır. Ayrıca yeşil gübreleme, münavebe ve biyolojik mücadele yöntemleri gibi yöntemler de kullanılmaktadır. Organik olarak üretilen ürünlerin tüm üretim ve satış aşamaları onaylı ve akredite kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca kontrol edilerek uygunluğu sertifikalandırılır. Böylece çiftlikten tüketiciye besin değeri yüksek olan organik ürünler güvenilir şekilde sofralarımızda yer bulur. Son yıllarda organik ürünlere olan ilgi gittikçe artış göstermektedir.

Yukarda verilen bilgiler ışığında; Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen organik havzalarda, organik üretimin geliştirilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüzce proje bazlı çalışmalara hız verilmiştir. Bu amaçla, Çamoluk'ta İl Müdürlüğümüz ve DOKAP destekleri sayesinde üretimi son yıllarda oldukça artış gösteren Siyez Buğdayı ve Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinde organik tarım sürecine geçiş için harekete geçilmiştir.

Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelikte belirtilen hususlara uygun ve organik tarımda kullanılabilir gübrelerin temini Müdürlüğümüzce yapılarak Çamoluk İlçemizde üretim yapan çiftçilerimize dağıtımları yapılmaya başlanmıştır. Bu amaçla 874 dekar alanda Siyez Buğdayı ve 385 dekar alanda da Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi olmak üzere toplam 1.259 dekar alanda organik tarım faaliyetlerine geçiş yapılmış ve bu alanlar için gerekli toplam 378 ton organik katı gübrenin dağıtımı gerçekleştirilmiştir denildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2020, 15:19

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
Fah TONBUL
Fah TONBUL - 4 yıl Önce

Organik tarım ve damla sulama geliştirilmeli ve sürekliliği devam etmeli.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205